Kigyógyult egy hazai beteg a koronavírusból

  • narancs.hu
  • 2020. március 12.

Katasztrófa

Megkezdődött a határforgalom ellenőrzése. Ma reggel 8 óráig négy magyar állampolgárnál rendeltek el hatóságilag házi karantént.

Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján közölte, hogy megvan az első gyógyultnak minősített, új típusú koronavírussal megfertőződött beteg. Aki egyike az iráni származású betegeknek.

A főorvos azt is közölte, hogy a ma bejelentett 3 koronavírussal fertőzött beteg egyike a már karanténban lévő, rendbontónak titulált iráni – ezt a főorvos külön hangsúlyozta is.

Egy másik azonosított beteg 27 éves, magyar állampolgár, aki nemrég Izraelben járt és ismeretlen nemzetiségű külföldiekkel került kapcsolatba már itthon. A vele szoros kapcsolatban lévő két személy karanténba került. Míg a harmadik érintett egy magyar nő, aki állítólag nem járt külföldön, viszont az első információk szerint a kollégái voltak Ausztriában síelni. Őt 5 napig tüdőgyulladással kezelték a Szent János Kórházban, majd a koronavírust is ott azonosították nála, ezt követően szállították a Dél-pesti Centrumkórházba.

Éjféltől megkezdődött a határforgalom ellenőrzése, ami "természetesen nem olyan, mint a schengeni határok előtti időszak" – közölte Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője. Öt határátkelőhelyen van már ellenőrzés, és még 40 helyen folyamatban van az ellenőrzés megkezdése. Kiemelte, a határokon úti okmányokat ellenőriznek és egészségügyi szűrést végeznek.

Ellenőrzés a határon

Ellenőrzés a határon

Fotó: MTI

A határellenőrzés során eddig (éjféltől ma reggel 8 óráig) négy magyar állampolgárnál rendeltek el hatóságilag házi karantént. Két román állampolgárral szemben megtagadták az országba való belépést, mert Olaszországból érkeztek. Két dél-koreai állampolgárt pedig visszairányítottak Ausztriába, ők vonaton érkeztek a hegyeshalmi határhoz.

A lejáró okmányokról Lakatos Tibor ismét közölte, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően 15 napig érvényesek, vagyis ha valakinek eközben jár le az okmánya, nem kell elmennie az okmányirodába újat csináltatni ezzel is csökkentve a társas érintkezések lehetőségét.

Mivel kiemelten fontos az időskorúak védelme a vírussal szemben, a kormány folyamatos intézkedéseket tesz. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár bejelentette, hogy időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket jelentetnek meg, amik tévékben és rádiókban futnak majd, de hasonló tartalmú hirdetések fognak megjelenni napilapokban és internetes oldalakon is.

A kormányzati kisfilmek tartalmáról Dömötör elmondta, hogy arra hívják fel az idősek figyelmét, kerüljék a tömeget, a zárt tereket és a tömegközlekedést is. Az idősek családtagjait is arra kérik, hogy segítsék őket, ahogyan csak lehet.

Figyelmébe ajánljuk