Terjed a koronavírus: gondolja meg, mielőtt ezekbe az országokba utazna

  • BM
  • 2020. január 27.

Katasztrófa

Több európai országba is eljutott a fertőzés.

„Bár voltak kétséges esetek, továbbra sincs magyar érintettje a Kínából kiinduló koronavírusnak” – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) vasárnap. A tárcának sem Magyarországon sem külföldön nincs tudomása magyar betegről, és olyan külföldiről sem, aki úgy tartózkodik Magyarországon, hogy korábban megbetegedett volna – írja a Napi.hu.

Kínában egyre csak terjed a fertőzés, bár az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus szerint a kínai szükséghelyzet még nem jelent világméretű válsághelyzetet. Összeszedtük, hogy hol észlelték a koronavírus megjelenését. A betegekben egy közös van: mindegyike járt a vírus „otthonának” számító Vuhanban.

Védőruhát viselő munkások egy pekingi metróállomáson felállított ellenörzőpontnál 2020. január 24-én

Védőruhát viselő munkások egy pekingi metróállomáson felállított ellenőrzőpontnál 2020. január 24-én

Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein

Ezeken a helyeken tűnt fel

A Nemzeti Egészségügyi Bizottság legfrissebb adatai szerint 24 óra alatt 769 beteg esetében bizonyosodott be, hogy koronavírussal fertőződött, a számuk így 2744-re nőtt. A kórba vasárnap estére már 80-an haltak bele.

Az Egyesült Államokban újabb feltételezett koronavírusos fertőzéses esetet vizsgálnak – közölte az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) a múlt héten. A betegséget Texasból jelentették. Az orvosok azonosították a páciensnél jelentkező tüneteket: arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi vélhetően koronavírussal fertőzött, ezért azonnal karanténba helyezték. Nem ez volt az egyetlen hasonló eset, az Egyesült Államokban több személynél diagnosztizáltak új típusú koronavírusos tüdőgyulladást, Los Angelesben, Seattle-ben és Chicagóban is kezelnek hasonló tünetekkel betegeket.

Több embert kezelnek az Egyesült Királyságban koronavírusra jellemző tünetekkel: négy embert Skóciában, Észak-Írországban egyet vizsgálnak. A skóciai betegek légzőszervi megbetegedéssel kerültek kórházba, hárman közülük Edinburghban, egy pedig Glasgowban lakik. Az észak-írországi közegészségügyi szolgálat múlt héten közölte: az egyik belfasti kórházban is kezelnek egy férfit magas lázzal járó tünetekkel. Az Edinburghi Egyetem fertőző betegségek kutatására szakosodott intézményének vezetője szerint nagyon valószínű, hogy Nagy-Britanniában azonosítani fognak új vírus okozta megbetegedéseket.

A francia egészségügyi miniszter megerősítette, hogy jól van a koronavírus okozta megbetegedéssel, elkülönítve kezelt három ember Franciaországban: egy Párizsban turistáskodó kínai házaspár, valamint egy Bordeaux-ban elő kínai származású francia férfi betegedett meg a közelmúltban. Agnes Buzyn felhívta rá a figyelmet, a három franciaországi fertőzött Kínában betegedett meg, Franciaországban egyelőre nem terjedt tovább a kór, de hat újabb gyanús esetet vizsgálnak a hatóságok.

A koronavírus Ausztráliában is megjelent. „Az első megerősített esetet most észleltük. Egy vuhani kínai férfi múlt vasárnap érkezett Melbourne-be. Amint rosszul érezte magát felkereste maszkban a kórházat. Azonnal elkülönítették. Jelenleg stabil az állapota. Egy Melbourne-i kórházban ápolják” – mondta egy helyi orvos.

Tünetek és kezelés

A koronavírus leggyakoribb tünetei a magas láz, a száraz köhögés, mellkasi fájdalom, légzési nehézségek és a fáradékonyság. A korai stádiumban ezek a panaszok enyhék vagy közepes erőségűek. A legtöbb koronavírus általában egyszerű megfázásos tüneteket okoz, ami pihenéssel és vény nélkül kapható gyógyszerekkel könnyedén kezelhető.

Az Egészségyügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint rendszeresen, alaposan kezet kell mosni, a köhögéskor és tüsszentéskor el kell takarni a szánkat és az orrunkat (zsebkendővel vagy könyökhajlattal), tovább kerülni kell a kapcsolatot azokkal, akik felső légúti fertőzések egyértelmű tüneteit mutatják. A kezeinket, ujjainkat távolt kell tartani a szemeinktől, orrunktól és szánktól, és ne használjunk közös evőeszközöket.

A súlyos koronavírus-fertőzések kórházi ápolást igényelnek, más esetben viszont úgy kell kezelni, mint egy náthát: sokat kell pihenni, és sok folyadékot kell inni. Torokfájásra és lázra vegyünk be vény nélkül kapható gyógyszert (antibiotikum nem használ mert vírusfertőzésről van szó). Párosító, forró gőzölő zuhany segíthet enyhíteni a torokfájást és a kaparó érzést.

Neked ajánljuk