Megszólalt Orbán is a Notre-Dame leégésével kapcsolatban

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. április 16.

Katasztrófa

Orbán Viktor együttérzését fejezte ki.

A magyar emberek nevében együttérzését és támogatását fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Emmanuel Macron francia köztársasági elnöknek és Éric de Moulins-Beaufort reimsi érseknek, a Francia Püspöki Kar elnökének a párizsi Notre-Dame-székesegyházat ért tragikus tűzeset kapcsán - tájékoztatta az MTI-t kedden Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A két vezetőhöz eljuttatott leveleiben a magyar miniszterelnök kifejtette: "a Notre-Dame-székesegyház szimbólum minden keresztény ember számára, amely nem csupán Jézus Krisztus édesanyjának szentségét, de több száz éves történelmével hitünk közös menedékét is jelenti. Hálával és elismeréssel adózunk a párizsi tűzoltók hősies küzdelme előtt, mellyel sikerült megfékezniük a tomboló lángokat, megmentve az európai kereszténység egyik jelképét a teljes pusztulástól".

false

 

A miniszterelnök sok erőt kívánt , Isten áldását kérte a székesegyház újjáépítéséhez és régi dicsőségének helyreállításához - ismertette a levelek tartalmát Havasi Bertalan.

Várt egy napot

A magyar miniszterelnök majdhogynem egy napot várt a megnyilatkozásával. Ebben még Szijjártó Péter és Tarlós István is megelőzte, a kormányfő valamiért kivárt. A legtöbb európai állam- és kormányfő már a katasztrófa napján, vagy azt követően megszólalt, Donald Trump amerikai elnök még az oltás közben – s mint kiderült a francia tűzoltók reakcióiból megint butaságokkal állt elő például a levegőből történő oltással.

Orbán Viktor hallgatása azért volt furcsa, mert a 2018-as választás után a kereszténydemokráciát választotta kulcsszónak – ez a kifejezés váltotta fel a nemzetközi porondon inkább hírhedtté, mint híressé vált illiberalizmust. Ennek keretében a magyar kormány arra vállalkozik, hogy szerte a világban segíti az üldözött keresztényeket, illetve segít a keresztény értékek megőrzésében. Így például jelentős támogatásokat különítenek el templomok rekonstruálására. Egy hete jelentették be, hogy a kormány kétmilliárd forinttal támogatja egy mexikói templom és egy kolostor felújítását.

Miközben a miniszterelnök kivárt, a kormány által közvetve pénzelt lapok és portálok ráálltak annak sulykolására, hogy a baloldaliak és a muszlimok ünneplik a Notre-Dame leégését, a PestiSrácok egy ponton már azt sugallta, hogy iszlamisták lehetnek a tűz okozói.

A PestiSrácok publicistája azt sejteti, hogy muszlimok gyújtották fel a Notre Dame-ot, aminek a nemzetellenes párizsi franciák még örülnek is

„Európa pedig sosem lesz már olyan, mint annak előtte." „Mi más is lehetne a tűz oka, mint a hibás faelemek, a repedéseket pótolandó, gyúlékony anyagok? Pláne pár héttel az EP-választások előtt...

Figyelmébe ajánljuk