Megvan a főváros antigéntesztje: a beoltottak 98,9 százaléka védettnek bizonyult

  • narancs.hu
  • 2021. április 28.

Katasztrófa

 Pfizer- vagy Moderna-vakcinával beoltott több mint 1500 embert vizsgáltak. Zárt közösségben lényegében létrejött a nyájimmunitás.

Mintegy 1500 emberen, idősotthonok, valamint hajléktalanellátó intézmények lakóin és dolgozóin vizsgálta meg a főváros az oltások hatékonyságát. Az eredményt a hvg.hu publikálta. A lap szerint az elküldött eredmény kifejezetten látványos: a beoltottak 98,9 százalékánál a védettséghez elegendő lett az antitestek szintje, míg a zárt idősotthonokban lényegében létrejött a nyájimmunitás.

Az idősotthonokban 573 ellátott és 841 munkavállaló, a hajléktalanellátásban pedig 116 ember értékeit figyelték. Az 1530 ember közül 992-en kapták meg eddig az oltást, valamennyiüket Pfizer- vagy Moderna-vakcinával oltották be, vagyis csak erre a két oltóanyagra lehet következtetést levonni a vizsgálatból. Hozzátették, a vizsgálat nem reprezentatív.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy az, aki csak átvészelte a betegséget, de nem oltották be, annak a testében néhány kivételtől eltekintve a beoltottaknál jóval kevesebb antitestje van, de már ez is elég ahhoz, ami szükséges a védettséghez.

Az antitestszint 50 AU/mL fölött jelent védettséget, a lehetséges felső érték 40 000 AU/mL.

Azoknál, akik átestek a betegségen, de még nem kaptak oltást, általában 100 és 1000 közti volt az érték. Akiket oltottak, azoknál jellemzően 1000 fölötti. Akik pedig már volt is beteg és oltást is kapott, azoknál ez a szám gyakran 20 000 fölötti volt.

Hozzátették, ez még nem jelenti önmagában azt, hogy azok, akiknek több az antitestje jobban védettek, mert a védettség nem egyenesen arányos az ellenanyagszinttel, azt az immunfolyamatban még sok más tényező is befolyásolja.

A zárt idősotthonokat tekintve az látszik, hogy a munkavállalóknál és az ellátottaknál is 93-93 százalék számít védettnek. A maradék 7-7 százalék miatt az óvintézkedéseket és a védekezést folyamatosan fenn kell tartani ugyan, de az így is kijelenthető, hogy zárt közösségben majdnem mindenkit megvéd, ha elég sok embert beoltanak. Ezt lényegébenn már lehet nyájimmunitásnak nevezni. Egyedi, kivételes esetekben viszont még előfordulhatnak megbetegedések.

A fővárosi jelentésben az is szerepel, hogy mint ismert, az nem egyelőre nem tudni még, meddig marad fenn a védettség. Az ellenanyag csökkenésének ütemét folyamatosan figyelni kell, ez alapján lehet dönteni arról, hogy kell-e majd emlékeztető oltás.

(hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk