Müller: Számítanunk kell arra, hogy új variánsok megjelennek

  • narancs.hu
  • 2021. január 8.

Katasztrófa

Azt is elmondta, melyik gyártónál mennyi vakcinát kötöttünk le.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján ismertette a járványügyi korlátozások szabályait megszegőkkel szembeni intézkedések számát, illetve a járvány újabb adatait.

Müller Cecília az elmúlt napi adatok felsorolása után elmondta, hogy a járvány továbbra is zajlik, újabb kihívások elé nézünk, hiszen a környező országokban is erőteljesen felfelé indult újra az új fertőzöttek száma. Tehát a védelmi intézkedések fenntartására továbbra is szükség van. 

Annak ellenére, hogy az oltás elkezdődött, még idő kell, amíg ennek a hatását érezhetjük. Az oltakozás nem olyan gyors, hogy az lehetővé tegye a nyitást, enyhítést.

"Számítanunk kell arra, hogy új variánsok megjelennek" - tette hozzá Müller, de elmondta azt is, hogy jó eszközt jelent a kezünkben a hatékony védőoltás megjelenése.

Ezt már 42 549 fő megkapta az egészségügyi dolgozók közül, és kéri, hogy jelentkezzenek az oltásra azok az egészségügyi dolgozók is, akik még esetleg nem tették meg.

Elmondta, hogy több idősotthonban is elkezdték az oltást, eddig 70-80%-ban oltatták be magukat az ezekben lakók és dolgozók. Hétvégén pedig a 150 főnél magasabb lakószámú idősotthonokban kezdik az oltás.

Müller elmondta, hogy az újabb, 39 ezer fő beoltására elég vakcinaszállítmány kedden érkezik, illetve a jövő hétre várható már egy kisebb szállítmány a Moderna vakcinájából is.

16-án pedig már az ismételt, másodszori oltást kapják meg azok, akik legelőször kapták meg az oltást. Hozzátette, hogy ennek az szervezése komoly feladat.

A beválogatott újságírói kérdésekre elmondta, hogy megdöbbentőnek tartja az agresszívés oltásellenes megnyilvánulásokat, és nagyon kéri, senki ne akadályozza azokat, akik oltást szeretnének kapni. Hangsúlyozza, hogy fel kell sorakozni amellé, amit a tudomány igazol, és minél előbb meg kell fékezni a járványt.

Müller Cecília arra kérdésre, hogy ő beoltatja magát, azt mondta:

"nem kérdés, természetesen beoltatom magam".

Hozzátette, hogy  első körben azoknak kell az oltás, akik konkrétan a betegágy mellett állnak, de utána lehetőség nyílik a lehetőség a többi egészségügyi szakember számára is, úgyhogy temrészetesen beotlatja magát.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e szabályok, amit az oltás után az immunválasz kialakulásáig be kell tartani (például a testmozgás, alkoholfogyasztás elkerülése), elmondta, hogy mivel a végőoltás beadásást követően azt várjuk, hogy a szervezetben kialakuljon az immunválasz, ezért érdemes az immunválasz kialakítását hátráltató dolgokat kerülni. "Egy-két napig az intenzív testmozgást hanyagoljuk, utána lehet folytatni, egy-két napig ne fogyasszunk alkoholt, de a mérsékelt alkoholfogyasztás nem okoz problémát" - mondta.

Müller a megrendelt vakcinákról is beszélt.

Elmondta, hogy több, mint 19 millió vakcinát lekötöttünk, mivel két oltás szükséges egy főnek, ezért ez feleennyi (tehát 9,5 millió) személy beoltására elegendő. A megrendelésekről elmondta:

  • Pfizer-vakcinából közel 3,3 tized millió beoltható személy részére,
  • a Moderna oltóanyagából 872 ezer főnyi,
  • az AstraZeneca 3 270 ezer,
  • Janssen 2 180 ezer,
  • CureVac 250 ezer fő beoltására elégséges vakcinát kötöttek le.

"Közel 10 millió fő részére lekötött vakcinánk van, erre mind nem lesz szükség első körben. De emellett egyéb, Európán kívüli gyártókkal is kapcsolatban állunk, és amint lesz elérhető, hatékony, enedélyt kapott vakcina, az jöhet" - tette hozzá Müller.

 

 

 

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.