Operatív Törzs: Maszkviseléssel és távolságtartással megtartják a felvételit

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. január 15.

Katasztrófa

Az oltás pedig gyorsabban halad, mint ahogy a vakcina érkezik.

Eddig 130 ezer ember oltására elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra, ebből már csaknem 106 ezren meg is kapták a védőoltást - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület pénteki online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes kiemelte: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszába lépett Magyarországon azzal, hogy megérkeztek az első vakcinaszállítmányok. Jelenleg két oltóanyag rendelkezik az európai gyógyszerhatóság engedélyével, a Pfizer december 26. óta, a Moderna pedig január 12. óta szállít vakcinákat Magyarországra - mondta.

Az osztályvezető tájékoztatása szerint az eddig beoltottak döntő többsége egészségügyi dolgozó, de már 7 ezer idősotthonban élő, vagy az ott lakókat gondozó ember is kapott védőoltást. A hétvégén pedig  a 100 főnél nagyobb idősotthonokban is elkezdenek oltani a Moderna vakcinájával.

Galgóczi Ágnes hozzátette: a következő vakcinaszállítmány kedden érkezik Magyarországra, addig várhatóan fel is használják a most rendelkezésre álló oltóanyagot.

Galgóczi emellett mindenkit buzdított a regisztrálásra, és a regisztráltaknak folyamatos tájékoztatást ígért e-mailben és a vakcinainfó portálon keresztül.

A központi felvételikről elmondta: azokat megtartják februárban. A felvételiket a járvány elleni védekezés szabályainak megfelelően szervezik majd: a diákok számára kötelező lesz a távolságtartás, a maszkviselés, a szülők pedig nem léphetnek majd be az iskolák épületébe.

 

Neked ajánljuk