Müller Cecília: Résen kell lennünk!

  • narancs.hu
  • 2020. május 18.

Katasztrófa

Az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehető majd újra igénybe, a korábban "lefoglalt" kórházi ágyak egyharmadát visszaadják az általános ellátás számára.

A rezsiutalványokról, mint sikeres projektről számolt be Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Közlése szerint a rezsiutalványokra jogosultak 98 százaléka készhez vette azokat és 97 százalékuk fel is használta.

Fónagy azért is beszélt a kormány támogatásáról, mert a rezsiutalványokat 2020. május 31-ig lehet felhasználni. Kiemelte, jelenleg csak a postákon van erre lehetőség.

false

Az országos tisztifőorvos az aktuális adatokat ismertetve elmondta, 3535-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma26 új fertőzést azonosítottak az elmúlt 24 órában. Az aktív fertőzöttek száma 1673, közülük 939-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 734-en az ország egyéb területein élnek. 568-an szorulnak kórházi ellátásra, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen.

Elhunyt újabb 11 krónikus beteg. Ezzel 462 főre emelkedett az elhunytak száma, közülük 361-en budapestiek vagy Pest megyében élők voltak, 101-en az ország egyéb területein éltek.

1400-an már gyógyultan távoztak a kórházból, közülök 857-an budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 543-an az ország egyéb területein élnek.

Müller Cecília közlése szerint, ahogy az a napi adatokból is látszik, az elmúlt 1-2 napban emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Ezért változatlanul felhívta a figyelmet, hogy tartsuk be az alapvető szabályokat, amelyek a könnyítések mellett is érvényben vannak.

"Résen kell lennünk" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a vírus még mindig jelen van.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról, hogy a mai napon az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehető újra igénybe, visszavezeték az elektív (tervezhető) műtéteket, ezek mellett pedig fokozatosan teret kaphatnak az egyéb kezelések is. Felhívta a figyelmet, hogy minden esetben telefonos időpontegyeztetés szükséges.

Emelett arról is szólt, hogy további ágyak felszabadításáról döntöttek, amelyeket korábban koronavírusos betegeknek tartottak fenn. Ezeknek a korábban "lefoglalt",kórházi ágyaknak az egyharmadát visszavezetik az általános ellátásba. Kiemelte, hogy prioritást élvez a szív- és érrendszeri betegségek kezelése, hisz' Magyarországon ez szerepel első helyen a halálozási okok között.

A nyári táborok szervezéséről szólva emlékeztetett, hogy egyelőre csak a napközis felügyeletet biztosítók szervezhetők, az egyéb variációkról később döntenek majd. Hangsúlyozta, hogy csak egészséges gyerek és személyzet lehet a táborokban, nyilatkozni kell a szülőnek arról, hogy egészséges-e a résztvevő.

Újságírói kérdésre Müller Cecília azt mondta: abban az esetben, ha az idősebb és fiatalabb családtagok is egészségesek, már lehetséges a találkozás, azt mondta, "már baj nem lehet".

Az egészségügyben dolgozó koronavírus fertőzöttekkel kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg 264 aktív fertőzött van, a járvány kezdete óta pedig 500 főnél igazolták a koronavírust.

false

Kiss Róbert alezredes a főváros mai újranyitásával kapcsolatban közölte azokat a tudnivalókat, amelyeket már szombaton a rendkívüli Kormányinfón Gulyás Gergely ismertetett.

Az operatív törzs munkatársa emlékeztetett, hogy az ország egész területén hatályban maradnak az egészségvédelmi intézkedések, vagyis a kötelező maszkhasználat és a védőtávolság betartása, valamint a 65 év felettiek külön idősávban biztosított vásárlása.

Összesítették a kijárási korlátozások óta meghozott rendőri intézkedéseket. Eszerint március 28. óta 51 382 szabálysértés ügyében jártak el és tettek különböző rendőri intézkedéseket.

Kiss közlése szerint 1220 hatósági házi karantén elrendelésére került sor az elmúlt 24 órában. Jelenleg 10 388 van érvényben.

Figyelmébe ajánljuk