Kásler szerint "a magyar egészségügy bizonyított"

  • narancs.hu
  • 2020.03.27 12:00

Katasztrófa

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján kiderült, továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténokat, a vendéglátóhelyek, üzletek nyitva tartását, és folytatódik a határellenőrzés is. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, a kijárási korlátozás nem öncélú.

A pénteki operatív törzs sajtótájékoztatója előtt Kovács Zoltán és Kásler Miklós kért szót. A kommunikációs államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a péntek reggel meghozott kijárási korlátozások illeszkednek az eddigi intézkedések sorába. Kovács szerint a kormány idejében hozta meg ezeket az intézkedéseket a "láthatatlan ellenség ellen".

Bréking: szombattól kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon

Kásler Miklós arról beszélt, hogy 3. hete folytatnak heroikus küzdelmet az egészségügyi dolgozók. Az emberi erőforrások minisztere beszámolt az egészségügyi ellátórendszer felkészüléséről. Szerinte a magyar betegellátás minden európai országgal való összehasonlításban ezt jól vészeli át.

Kásler szerint ez a kormány jó időben hozott és megfelelő döntéseinek köszönhető, de a csoportos megbetegedések szakaszában fel kell készíteni az ellátást a tömeges megbetegedések időszakára. Elmondása szerint ehhez felmértek mindent, ami a betegellátáshoz szükséges személyi, tárgyi feltétel.

"A magyar egészségügy bizonyított" – fogalmazott Kásler, szerinte felkészültek a járvány kezelésére.

Az operatív törzs működése zavartalan

Az operatív törzs munkatársa, Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a kijárási korlátozásra a magyar rendőrség is felkészült. A közterületeken azért lesznek rendőrök, hogy megnyugtassák a lakosságot.

Továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténok betartását, ha kell, a rendkívüli jogrend lejárta után is szankciókkal sújtják az azt megszegőket.

Kiss Róbert elmondása szerint már 5032 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, ennek betartását pedig 39 ezer alkalommal ellenőrizték. 163 esetben tettek feljelentést, 32 ember pedig helyszíni bírságot kapott.

Az üzletek, vendéglátóhelyek ellenőrzése is tovább folyik. Az operatív törzs munkatársa közölte, 44 feljelentés történt eddig a vendéglátóhelyek rendeletének megszegése miatt.

Mint kiderült, a határellenőrzés is folytatódik.

Kis Róbert elmondta, az operatív törzs működése nem kötődik a rendkívüli jogrendhez.

Az országos tisztifőorvos az Országgyűlés döntéséig intézkedett

Müller Cecília a legfrissebb információk szerint elmondta, 300 főre emelkedett a fertőzöttek, 34 főre pedig a gyógyultak száma (erről korábban lapunk is már beszámolt).

Mint azt az országos tisztifőorvos elmondta, határozatot hozott, rendkívüli intézkedést foganatosított, hogy az országgyűlés döntéséig fenntartsák az eddigi állapotot. Eszerint megtiltotta a külföldiek Magyarországra való beutazását (kivételt képeznek például az áruforgalmat ellátók), a külföldről hazatérőket pedig egészségügyi vizsgálatra kötelezi, és 14 napos hatósági házi karantént rendel el számukra, ha igazolódik a fertőzés vagy annak gyanúja merül fel.

Müller Cecília a kijárási korlátozásról elmondta, az leginkább a cél eléréséről szól: amikor csak teheti a lakosság, maradjon otthon, kerülje a csoportosulást, tartsa a társadalmi távolságot, vagyis nem a korlátozáson van a hangsúly. Elmondása szerint azt a sérülékeny csoportok miatt, az egész lakosság védelme érdekében hozták meg, hogy a vírus terjedésének megfékezése hathatósabb legyen.

Az országos tisztifőorvos szerint, mint az a rendeletből is kiderül, lehet például kutyát sétáltatni, le lehet vinni a gyereket levegőzni, szabad boltba, gyógyszertárba menni, és mivel nem lakhelyelhagyási tilalomról van szó a korlátozás értelmében, nem kötelező a hatóságilag jegyzett lakcímen tartózkodni. Ahogy nem szükséges munkáltatói igazolás sem a munkába járáshoz.

Újabb rendeleti intézkedés lép életbe Magyarországon is - Mit jelent a kijárási korlátozás?

Veszélyhelyzetben bizonyos jogok korlátozás alá eshetnek. Összeszedtük, mit jelent az újabb rendkívüli intézkedés.

Neked ajánljuk

Elveszve az éjszakában

  • Bacsadi Zsófia

Igen szerencsétlenül végződik egy kis színházi társulat éjszakája, amikor a takarítónő hamarabb hazamegy, és magával viszi az öltöző kulcsát.

Tuti Tati

Hatalmas a tülekedés Wes Anderson új filmjében, a korábbiaknál is nagyobb, pedig már A Grand Budapest Hotelben is annyi volt a sztár, a szín, a szimmetria – ó, az a híres andersoni szimmetria és keretezés! –, hogy alig látszott ki a sztori.

Elég ez?

  • Puskás Panni

A Kabarét az 1976-os magyar bemutatója (Ódry Színpad) óta közel negyvenszer mutatták be a hazai színházak. És vannak rendezők, ilyen az ősbemutatót jegyző Szinetár Miklós, de Alföldi Róbert és Bozsik Yvette is, akiket az anyag nem hagy nyugodni, és többször is színpadra állítják.

Újrarendezés

  • Erdei Krisztina

Az idei Fotóhónapról néhány hete még alig volt elérhető információ. A kivételt épp a ki­emelt eseményről, a kanadai Margaret Watkins kiállításáról szóló hír jelentette.

Hamis minden ízében

  • A szerk.

Október 23-án elfogtunk egy marslakót, körbeálltuk, és megkérdeztük tőle, mi jó honfiak: no, szemüveges barátunk (kicsinyded, szemüveges ürge volt, mondhatni nyüzüge), mit ünneplünk mi itt ma ilyen nagy sokadalomban?

0:1

  • A szerk.

Múlt pénteken a Kúria elkaszálta a kormány legújabb propagandamutatványának, a „gyermekvédelmi népszavazásnak” az egyik kérdését, azt, amelyik arról kérdezte volna az ország polgárait, támogatják-e, hogy „kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nem­átalakító kezelések”.

Sokan, mégis kevesen

  • Lannert Judit

A két pedagógus-szakszervezet négy pontban foglalta össze a napokban legfőbb követeléseit, ezek közt szerepel a pedagógusok bérének emelése és a munkaterheinek csökkentése is.

Postatiszta nemzeti vagyon

Pár hete derült ki, hogy az állam 42 milliárd forintért vette át a Bélyegmúzeumot a Magyar Postától. Arról nem esett szó, hogy miért ennyiért és miért most, de arról sem, hogy a valóságban mi is az a Bélyegmúzeum, és milyen értéket képvisel.

„Az államnak van életvédelmi kötelezettsége”

  • Bányai György
Vajon bíróság elé citálható-e az állam akkor, ha nem tesz semmit a járvány megfékezése érdekében? Vagy ha épp túlzott agilisságával, lezárásaival és tiltásaival okoz elkerülhető károkat? És ki lehet a felperes? Maga az állampolgár? Vagy egy másik állam?

Lépegetve, lopakodva

  • Molnár Róbert

Szlovákia csendben elviselte, hogy hosszú éveken át támogatások érkezzenek Magyarországról az országba különféle csatornákon, ám a magyar állam nagyszabású termőföldvásárlási terveit már nem hagyták szó nélkül.

„Véletlenül rátalálnak”

Operatőrből lett filmrendező, de amikor elhagyta Ceaușescu Romániáját, mindent újra kellett kezdenie. Ausztráliába települve oktatóként folytatta, most pedig új filmmel jelentkezett: az Éjjeli őrjáratot a héten mutatják be a mozik.