Kásler szerint "a magyar egészségügy bizonyított"

  • narancs.hu
  • 2020. március 27.

Katasztrófa

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján kiderült, továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténokat, a vendéglátóhelyek, üzletek nyitva tartását, és folytatódik a határellenőrzés is. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta, a kijárási korlátozás nem öncélú.

A pénteki operatív törzs sajtótájékoztatója előtt Kovács Zoltán és Kásler Miklós kért szót. A kommunikációs államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a péntek reggel meghozott kijárási korlátozások illeszkednek az eddigi intézkedések sorába. Kovács szerint a kormány idejében hozta meg ezeket az intézkedéseket a "láthatatlan ellenség ellen".

Bréking: szombattól kijárási korlátozás lép életbe Magyarországon

Kásler Miklós arról beszélt, hogy 3. hete folytatnak heroikus küzdelmet az egészségügyi dolgozók. Az emberi erőforrások minisztere beszámolt az egészségügyi ellátórendszer felkészüléséről. Szerinte a magyar betegellátás minden európai országgal való összehasonlításban ezt jól vészeli át.

Kásler szerint ez a kormány jó időben hozott és megfelelő döntéseinek köszönhető, de a csoportos megbetegedések szakaszában fel kell készíteni az ellátást a tömeges megbetegedések időszakára. Elmondása szerint ehhez felmértek mindent, ami a betegellátáshoz szükséges személyi, tárgyi feltétel.

"A magyar egészségügy bizonyított" – fogalmazott Kásler, szerinte felkészültek a járvány kezelésére.

Az operatív törzs működése zavartalan

Az operatív törzs munkatársa, Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a kijárási korlátozásra a magyar rendőrség is felkészült. A közterületeken azért lesznek rendőrök, hogy megnyugtassák a lakosságot.

Továbbra is ellenőrzik a hatósági házi karanténok betartását, ha kell, a rendkívüli jogrend lejárta után is szankciókkal sújtják az azt megszegőket.

Kiss Róbert elmondása szerint már 5032 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, ennek betartását pedig 39 ezer alkalommal ellenőrizték. 163 esetben tettek feljelentést, 32 ember pedig helyszíni bírságot kapott.

Az üzletek, vendéglátóhelyek ellenőrzése is tovább folyik. Az operatív törzs munkatársa közölte, 44 feljelentés történt eddig a vendéglátóhelyek rendeletének megszegése miatt.

Mint kiderült, a határellenőrzés is folytatódik.

Kis Róbert elmondta, az operatív törzs működése nem kötődik a rendkívüli jogrendhez.

Az országos tisztifőorvos az Országgyűlés döntéséig intézkedett

Müller Cecília a legfrissebb információk szerint elmondta, 300 főre emelkedett a fertőzöttek, 34 főre pedig a gyógyultak száma (erről korábban lapunk is már beszámolt).

Mint azt az országos tisztifőorvos elmondta, határozatot hozott, rendkívüli intézkedést foganatosított, hogy az országgyűlés döntéséig fenntartsák az eddigi állapotot. Eszerint megtiltotta a külföldiek Magyarországra való beutazását (kivételt képeznek például az áruforgalmat ellátók), a külföldről hazatérőket pedig egészségügyi vizsgálatra kötelezi, és 14 napos hatósági házi karantént rendel el számukra, ha igazolódik a fertőzés vagy annak gyanúja merül fel.

Müller Cecília a kijárási korlátozásról elmondta, az leginkább a cél eléréséről szól: amikor csak teheti a lakosság, maradjon otthon, kerülje a csoportosulást, tartsa a társadalmi távolságot, vagyis nem a korlátozáson van a hangsúly. Elmondása szerint azt a sérülékeny csoportok miatt, az egész lakosság védelme érdekében hozták meg, hogy a vírus terjedésének megfékezése hathatósabb legyen.

Az országos tisztifőorvos szerint, mint az a rendeletből is kiderül, lehet például kutyát sétáltatni, le lehet vinni a gyereket levegőzni, szabad boltba, gyógyszertárba menni, és mivel nem lakhelyelhagyási tilalomról van szó a korlátozás értelmében, nem kötelező a hatóságilag jegyzett lakcímen tartózkodni. Ahogy nem szükséges munkáltatói igazolás sem a munkába járáshoz.

Újabb rendeleti intézkedés lép életbe Magyarországon is - Mit jelent a kijárási korlátozás?

Veszélyhelyzetben bizonyos jogok korlátozás alá eshetnek. Összeszedtük, mit jelent az újabb rendkívüli intézkedés.

Figyelmébe ajánljuk