Újabb rendeleti intézkedés lép életbe Magyarországon is – Mit jelent a kijárási korlátozás?

  • narancs.hu
  • 2020. március 27.

Katasztrófa

Veszélyhelyzetben bizonyos jogok korlátozás alá eshetnek. Összeszedtük, mit jelent az újabb rendkívüli intézkedés.

Március 11-én rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolta a kormánynak az operatív törzs. Mint ismert, a kormány még aznap el is fogadta a felvetést, és kihirdette a veszélyhelyzetet.

Orbán 15 napra szinte teljhatalmat kap – Mit jelent a veszélyhelyzet?

Összeszedtük, hogyan érintheti a rendkívüli jogrend a mindennapokat.

Mint arról akkor részletesen beszámoltunk, veszélyhelyzetben bizonyos jogok korlátozás alá eshetnek (azért a feltételes mód, mert a kormány dönti el, hogy melyik alapjogot mikor és milyen indoklással függeszti fel vagy korlátozza rendeleti úton).

A rendkívüli intézkedések között szerepelhet például, hogy

  • korlátozható a lakosság utcán vagy más nyilvános helyen való tartózkodása,
  • elrendelhető, hogy az ország meghatározott területére utazni, azon átutazni vagy onnan kiutazni csak engedéllyel szabad,
  • ahogy elrendelhető az ország meghatározott területére történő belépés, az ott-tartózkodás korlátozása, illetve engedélyhez kötése is.
    false

     

    Fotó: MTI

Kezdetét veszi a kijárási korlátozás

Orbán Viktor a ma reggeli rádiós közlése során bejelentette, hogy kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Eszerint "két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni". Pontosabban a munkavégzés, az egészségügyi ellátás igénybevétele, az egyéni szabadidős sporttevékenység, a házasságkötés vagy temetés szűk családi körben, a gyógyszervásárlás, a háziállatok közterületi sétáltatása, a szülői jogok és kötelezettségek ellátása, a hitéleti tevékenység jelent kivételt. De lehet például a rendelet szerint banki ügyintézést folytatni, fodrászhoz vagy manikűröshöz menni, ahogy dohányboltban is lehet vásárolni.

Security Check Required

A 65. életévüket betöltött személyek védelme érdekében az a kitétel szerepel a rendeletben, hogy ők csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat.

Mint azt a miniszterelnök hangsúlyozta ez még nem teljes kijárási tilalom, az ugyanis hatalmas terhet róna az emberek életére. Így például egészségügyi sétára még marad lehetőség, ha betartjuk a kötelező másfél méteres távolságot.

Ahogy továbbra is van arra lehetőség, hogy aki otthon nem tudja ellátni napközben a gyerekét, az továbbra is beviheti az ügyeletet tartó iskolába, illetve óvodába.

Ha valaki megsérti a rendelkezést, szabálysértést követ el, amiért a rendőrség pénzbírsággal sújthatja.

A rendelet hamarosan megjelenik, de Orbán Viktor Facebook oldalán már olvasható is.

A szabad mozgás korlátozása Európában

Európában már több országban bevezettek hasonló rendelkezéseket. A teljesség igényel nélkül összeszedtünk néhány példát.

Jelentősen korlátozzák például Ausztriában az emberek mozgását az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Még a múlt hét vasárnap felszólították az osztrákokat, hogy vonuljanak házi karanténba, megtiltották az öt embernél népesebb összejöveteleket. A korlátozó intézkedések múlt hétfőn léptek életbe, keddtől pedig már zárva tartottak az éttermek. Ausztriában csak az hagyhatja el az otthonát, akinek halaszthatatlan munkája van, ha élelmiszert kell vásárolnia vagy más hasonlóan sürgős beszerzést intéznie, illetve ha valaki másnak segítségre van szüksége, és oda indul.

Kijárási tilalmat vezettek be egyelőre két hétre Franciaországban is a koronavírus terjedésének lassítása érdekében. Christophe Castaner belügyminiszter bejelentette, hogy 100 000 rendőrt és csendőrt mozgósítanak, hogy betartassák a tilalmat. A héten szigorítottak a kijárási tilalmon, az új intézkedés három területre vonatkozik. Az egyik a sportolást érinti; aki a szabadban kíván kocogni vagy sétálni, az a lakóhelyétől legfeljebb egy mérföldes távolságra mehet el egy órányi időtartamra, egyedül és csak naponta egyszer. A másik szerint betiltották a a szabadtéri piacokat az egész országban, azonban néhány település a polgármesterük kérésére felmentést kap ez alól, mivel néhány faluban csak a piacon tudnak az emberek élelmiszert beszerezni. A friss intézkedés szerint keddtől csak az mehet orvoshoz, akinek sürgősségi ellátásra van szüksége.

A belga kormány múlt héten hozott a kijárási korlátozásos rendelkezést, eszerint a gyógyszertárak, bankok és posták kivételével minden olyan üzletet, amely nem nyújt létfontosságú szolgáltatást, bezáratnak.

Szerbiában múlt szerdától éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, ami ott azt jelenti, hogy este 8 és reggel 5 óra között csak a hatósági személyek, valamint azok tartózkodhatnak az utcán, akik munkába mennek, illetve onnan jönnek. A 65 év felettiek pedig egyáltalán nem léphetnek ki az utcára. A tilalom megszegése bűnvádi feljelentést von maga után.

Spanyolországban és mint ismert, több hete már Olaszországban is kijárási tilalom van érvényben, azaz csak nagyon indokolt esetben hagyhatja el valaki az otthonát.

Figyelmébe ajánljuk