Óriási pusztítást végzett a Dorian hurrikán

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. szeptember 4.

Katasztrófa

A Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört.

A Dorian hurrikán várhatóan elhalad majd Florida partjainál, a félszigettől nagyobb távolságra – jelentette helyi idő szerint kedden későn este az amerikai Országos Hurrikán Központ. A hurrikán a Bahamák több szigetén hatalmas pusztítást végzett, adták hírül a helyi tisztségviselők és szemtanúk kedden. Az ENSZ szerint az ott élőknek átfogó humanitárius válsággal kell szembenézni.

A szakemberek és a politikusok arra figyelmeztették a floridaiakat, hogy a vihar – bár nem közvetlenül sújtja őket – veszélyes, mert 2-3 méter magasra is felkorbácsolhatja a part menti vizeket. A Dorian kedden este változatlanul kettes erősségű hurrikán volt, de a miami hurrikán központban nem zárták ki, hogy ismét felerősödhet hármas erősségűre.

Észak-Karolina egész területén rendkívüli állapotot hirdettek, Floridában pedig érvényben van az egyes part menti megyékre kihirdetett kötelező evakuálás.

A vihar a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta, ahol még ötös erősségű hurrikánként csapott le a vidékre.

A Great Abaco-sziget egy része teljesen víz alá került, míg a Nagy-Bahama-szigeten lévő Freeport városát és a New Providence szigetén található fővárost, Nassaut összedőlt házak romjai, törmelékek, utcákon heverő kicsavart fák és elárasztott utcák jellemzik. Nassau nemzetközi repülőtere szintén vízben áll.

A CNN hírtelevízió légi felvételekkel érzékeltette a pusztulás mértékét. Megszólaltatta Brandon Clement segélymunkást, aki elmondta: még azok a házak is kártyavárként dőltek össze, amelyeket az új előírásoknak megfelelően – viharokra és hurrikánokra számítva – speciális megerősítéssel húztak fel.

Bár Hubert Minnis kormányfő kedd esti sajtótájékoztatója szerint eddig a vihar hét halálos áldozatáról tudnak, politikusok, szakemberek és helybéliek egyaránt az áldozatok számának növekedésére számítanak. "Sokkal több halálos áldozatunk lesz" – fogalmazott Minnis.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk