12 hónapos kutatásban vizsgálják Pécsett a vakcinák hatékonyságát

  • narancs.hu
  • 2021. április 30.

Katasztrófa

Ezt a kormány nem reklámozza.

"Miközben a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is levelet írt az Operatív Törzsnek az oltási adatok nyilvánosságra hozataláról, addig úgy tűnik, elindult egy országos vakcinahatékonyságot kutató kampány. Mivel hiánytpótló vállalkozásról van szó, kérdés, hogy hivatalosan miért nem lehet róla hallani" - írja az Mfor.

A lap értesülései szerint a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja a kínai Sinopharm oltásra várakozók között egy olyan nyomtatványt osztogat, amelyben 12 hónapos önkéntes antitestvizsgálatban való részvételre buzdítják az aláírót. A vizsgálatban az vehet részt, aki az első oltás időpontjában nem fertőzött, majd 12 hónapon keresztül követik a páciens állapotát, és vérvételek során ellenőrzik, hogyan alakul az immunitásuk.

A cikk szerint az antitestvizsgálatban nemcsak a Sinpharm, hanem az összes Magyarországon használt vakcina hatékonyságának felmérése is tervben van.

Frissítés

Cikkünk megjelenése után a Koronavírus Sajtóközpont ezt közölte:

"Nem a kínai, hanem az összes Magyarországon alkalmazott vakcinára vonatkozóan indulnak kutatások. Mint a világ számos országa, természetesen Magyarország is végez kutatásokat a koronavírus kapcsán. Az Egészségügyi Tudományos Tanács és számos egészségügyi intézmény olyan programot indít, amelyben a következő hónapokban gyógyult koronavírusos betegek celluláris immunválaszát fogják kutatni, és a hazánkban alkalmazott mindegyik fajta vakcinával oltottakra is kiterjed a kutatás."

 

Figyelmébe ajánljuk