Pfizer és Moderna vakcinákkal oltják majd a kismamákat, saját kérésre

  • narancs.hu
  • 2021. március 26.

Katasztrófa

Az első oltás a várandósság 12. hete után, a második a szülést követően adható be.

Terheléses támadás érte az oltásregisztrációt ellenőrző kormányzati oldalt, ezért nem volt elérhető – mondta Kiss Róbert alezredes az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján. A rendelkezésre álló adatok szerint "több mint 600 ezer rosszindulatú támadás történt". Az oldalt kezelő Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő büntetőfeljelentést tett.

A sajtótájékoztatón Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, megkezdték a felkészülést az iskolák és óvodák újranyitáshoz. Mint azt a kormány már tegnap bejelentette, elkezdik oltani a pedagógusokat, az óvodai és a bölcsődei dolgozókat is. Maruzsa közlése szerint azokkal kezdik a vakcinációt, akik március 24-ig regisztráltak. Azt, aki még nem regisztrált, arra kérik, március 29-ig tegye meg, mert az oltakozást velük folytatják, oltásukra a tervek szerint a húsvét utáni héten kerülhet sor.

Az államtitkár elmondása szerint eddig a pedagógusok 55 százaléka regisztrált oltásra. A körülbelül 102 ezer főből pedig már 20 ezren meg is kapták. Maruzsa kiemelte, aki később akar élni a lehetőséggel, azt soron kívül már nem fogják tudni beoltani. A pedagógusokat, bölcsödei, óvodai gondozókat sms-ben fogják oltásra hívni, a kórházi oltópontokon zajlik majd a vakcináció.

Müller Cecília a sajtótájékoztatón ismertette a napi koronavírus adatokat. A járványügyi adatok indokolják a korlátozások további fenntartását - tette hozzá. A tegnapi nap során 190 ezer helyett csupán 21 600 adag AstraZeneca oltás érkezett csak Magyarországra. Ez kifejezetten nagy problémának titulálta.

A kismamák vakcinációjáról elmondta, a szakmai ajánlások szerint az érintettek saját kérésére történhet

A kismamákat a jelenlegi szakmai ajánlások szerint mRNS alapú vakcinákkal oltják majd, vagyis Pfizer vagy Moderna oltást kaphatnak.

Az oltás idejéről szintén ajánlást fogalmaztak meg: az elsőt a várandósság 12 hete után, a másodikat a szülést követően kaphatják meg a kismamák. A várandósok is regisztráljanak, majd vegyék fel a kapcsolatot a kezelőorvosukkal, szülész- nőgyógyászukkal és a háziorvosukkal – mondta Müller Cecília.

Figyelmébe ajánljuk