SMS-t küldenek azoknak, akik más vakcinára is foglalhatnak időpontot

  • narancs.hu
  • 2021. május 4.

Katasztrófa

Így talán már nem fog lehalni az időpontfoglaló oldal. Jön Janssen, Moderna és Szputnyik vakcina is, Pfizerre alig lesz lehetőség. 

SMS-ben fogják értesíteni azokat, akik a héten jogosultak lesznek időpontot foglalni a Szputnyik V-vel való oltásra - jelentette be György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. 

Az államtitkár ismertette a következő napok oltási munkarendjét:

  • 1 millió Sinopharm vakcina érkezett, ebből a háziorvosoknak és az oltópontokra visznek;
  • lehet időpontot foglalni oltásra az eeszt.gov.hu-n, de csak Sinopharm és AstraZeneca vakcinára; 
  • és megnyitják az időpontfoglalást 200 ezer Szputnyik V vakcinára is, de

SMS-ben fogják értesíteni azokat a regisztráltakat, akik jogosultak arra, hogy Szputnyikra regisztráljanak. 

György István hangsúlyozta, hogy csak azok foglalhatnak majd a Szputnyikra, akik jogosultak az időpontfoglalásra, az ő taj-számaik fel vannak töltve a rendszerbe, így csak ők fognak tudni időpontot foglalni. (Azt nem részletezte, hogy mi alapján választották ki őket, de így ismét sérül a szabad vakcinaválasztás lehetősége. Legutóbb viszont, amikor múlt pénteken egy napra megnyitották az időpontfoglalást a Pfizer-oltásokra, az oldal össze is omlott.)

  • Érkezett Pfizer vakcina is, ennek nagyobb részét második körös oltásra használják fel, a többit félreteszik a 16-18 évesek első körös oltására.  György István szavai alapján ugyanakkor lesz lehetőség Pfizer-oltásra, ugyanis 

a megyékben és a fővárosban megmaradt Pfizert a háziorvosoknak adják ki oltásra, ezek korábbi időszakból megmaradt adagok. 

  • Hamarosan megkezdődik a 16-18 évesek oltása, de ehhez regisztrálni kell. Azt kérte, hogy legkésőbb május 7-ig regisztráljanak, mert csak érvényes regisztrációval fognak tudni időpontot foglalni a jövő hét második felére tervezett oltásokra. A 16-18 éveseket is értesíteni fogják rról, hogy mikor nyitják meg számukra az online időpontfoglalót, és akkor csak ők fognak tudni időpontot foglalni a Pfizerre, mások ne is próbálkozzanak - mondta György. 
  • Csütörtökön Moderna-szállítmány is érkezik, ennek nagyobb részét is második körös oltásra fogják felhasználni, de 30 ezer adagot a háziorvosoknak adnak első körös oltásra, illetve 6 ezer adagot az idősotthonoknak, ahol olyanokat fognak beoltani vele, akik mostanság kérték az oltást.
  • A héten elkezdenek oltani a Johnson & Johnson Janssen-vakcinájával is, ezt honvédségi oltóbuszon fogják használni, ugyanis a Janssen vakcinából elég egy adag, így a buszoknak is elég egyszer menni a településekre.
  • Megkezdődik a Magyarországon élő külföldiek oltásának előkészítése, itt olyanokról van szó, akik itt élnek, dolgoznak, tanulnak, ezért mindannyiunk érdeke, hogy ők is be legyenek oltva - mondta György. Számukra a regsiztráció kezdődik meg, de mivel más okmányaik vannak, ezért a regisztrációs felületet is megváltoztatták, az oltás részleteiről később adnak tájékoztatást.
  • A külföldön élő és a külhoni magyarok is regisztrálhatnak oltásra, de mivel nem itt élnek, ezért csak akkor fogják beoltani őket, ha a Magyarországon élők már túl vannak az oltásokon. 

György István arra figyelmeztetett, hogy az indiai vírus itt van a szomszédban és gyorsan terjed, ezért fontos, hogy minél többen beoltassák magukat. "Az egyéni felelősség szakaszába érkeztünk" - fogalmazott, mondván, már csak az egyénen múlik, hogy be van-e oltva az illető, mert az állam megteremtett minden feltételt ahhoz, hogy az emberek be tudják oltatni magukat, mindenkinek biztosított a lehetőség, hogy felvegye az oltást. 

Megismételte, hogy a héten átlépte a 4 milliót az egyszer beoltottak, és a 2 milliót a kétszer beoltottak száma, ezzel Magyarország az uniós oltási ranglista második helyén áll, az emberek 43 százaléka van beoltva.

"Ha végigmegyünk az utcán, abban a tudatban tehetjük ezt, hogy már minden második felnőtt be van oltva"

- mondta György István. 

Azt is elmondta, eddig 4 725 000 ember regisztrált, de 80 százalékuk már megkapta az oltást. 

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón azt mondta, az angol mutáns dominál, ami súlyos megbetegedést tud okozni, a járványnak pedig nincs vége, a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk. 

Hangsúlyozta, hogy minden óvatosság megkövetelt mindenki számára, mert a védőoltások nem adnak 100 százalékos védelmet, és mindenki felelősséggel tartozik a be nem oltottak iránt, és azok iránt, akiknél még nem alakult ki védettség. 

Szót ejtett a WHO állásfoglalásáról a Sinopharmról, azt mondta, a WHO egyelőre csak a szakirodalmi adatokat foglalta össze, de ennek birtokában a hétvégére várható majd az Egészségügyi Világszervezet ajánlása a Sinopharm vakcinájával szemben. Hozzátette, ha a WHO felveszi a Sinopharmot a veszélyhelyzeti vakcinák listájára, akkor ez lesz az első keleti vakcina, amelynek a használatát nemzetközileg is támogatják. 

Arról is beszélt, hogy a védettségi igazolvánnyal már a fürdők is igénybe vehetők, és a vírus fürdővízben való terjedésének esélye nagyon csekély, nem kell számítani a medencékben fertőzőképes vírus jelenlétére, de a kontaktusok számára oda kell figyelni. Nem javasolta, hogy különböző családok együtt menjenek a fürdőbe, és azt sem, hogy a gyerekeket a lábmosóban fürdessék. 

Arra a kérdésre, hogy kelleni fog-e harmadik oltás, Müller azt mondta, ezt még nem lehet megmondani. 

 

Figyelmébe ajánljuk