Orbán: December 27-28-án beoltják az első embereket Magyarországon

Belpol

Orbán a péntek reggeli rádióinterjújában hosszan beszélt Soros Györgyről és a genderkérdésről is. 

Ismét Orbán Viktor miniszterelnök volt a Kossuth Rádió vendége péntek reggel, a beszélgetést Nagy Katalin műsorvezető az uniós vétóvitára utalva azzal kezdte, hogy "hogy sikerült 0-1-ről hozni a mérkőzést?" "Úgy, mint a válogatottnak Izland ellen" - hangzott Orbán válasza.

Orbán ezután kifejtette, hogy bár a közvélemény erről kevesebbet tud, de hónapok óta késhegyre menő tárgyalások zajlottak főleg a soros elnök németekkel, hogy milyen megoldást találjanak arra, hogy egyes tagállamok és Magyarország véleménye ellentétes egymással.

"Mélyebb összefüggésről van szó, az Európai Parlament át akarja venni az Európai Unió irányítását az állam- és kormányfőktől"

- fejtegette Orbán, hozzátéve, hogy ezt intézményi konfliktusnak nevezik, és már korábban is megvolt, de most fontosabb kérdésekben is konfliktusok alakultak ki, ez a kérdés európai dimenziója. Emellett a magyar dimenzió az, hogy össze akartak kötni költségvetési kérdéseket politikai kérdésekkel, és mivel Magyarország ezt nem fogadta el, az volt a veszély, hogy ez magával rántja a költségvetést és a helyreállítási alapot is.

"A lengyel bajtársaknak külön köszönetet kell mondani, mert lehet, hogy egyedül is elevickéltünk volna idáig, de velük könnyebb volt" - mondta Orbán, majd úgy értékelte, hogy végül más közép-európai államok is felbátorodtak, és végül elegen lettek, hogy érvényt tudjanak szerezni az álláspontuknak.

"Nagy sikernek tartom, de visszafogottan ünnepeltem, mert nem akarom, hogy a németek vagy mások úgy érezzék,, hogy felettük arattunk győzelmet, hanem ez egy közös európai siker"

- tette hozzá. 

Kifejtette, amögött, hogy szerinte az EP át akarta venni az EU irányítását, valójában van egy fontos kérdés, mégpedig az, hogy mi is Európa – "szerintük" Brüsszel, és az EP-ben kell meghatározni, hogy mi legyen, de "szerintünk" az EU a nemzetek fővárosaiban van, Brüsszelben pedig csak egyeztetni jönnek össze, és ennek ki kell fejeződnie az irányítási jogosultságokban is.

Hozzátette, amúgy az uniós alapszerződés is kimondja, hogy a stratégiai irányt az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács szabja, de ez ellen az EP mindig harcol. Orbán azt fejtegette, hogy az EP mögött "egy hálózat található", ugyanis "Soros György hálózata erős pozíciókat épített ki az EP-ben, nevezzük úgy, hogy ez a globális elit, a nagy nemzetközi pénzügyi csoportokat képvielő hátország ez, ez bevette magát az EP-be", onnan próbálják magukhoz venni a hatalmat a demokratikusan megválasztott állam- és kormányfőktől (egyébként az Európai Parlamentben ülő képviselők is demokratikusan megválasztottak). Hozzátette, globálisan is megfigyelhető, hogy az emberek által megválasztott kormányokkal szemben "mindenféle globális szervezeteket próbálnak hatalomhoz juttatni, ez a globalizmus új fejezete".

Orbán a beszélgetés során hosszan sorosozott: kijelentette, hogy Soros György többször is megtámadta Magyarországot nyilvánosan közreadott írásokban, és bár sokat gondolkozott, hogy "szabad-e egy ilyen emberrel - kétségkívül a világ legkorruptabb emberével, aki egy pénzügyi spekuláns, még ha jó is a sminkje, mert filantrópnak van maszkírozva - Magyarország miniszterelnökének vitába szállni, de ha én nem teszem, nem teszi senki", ezért el is küldte az írását ugyanannak a lapnak, ahol  Sorosé megjelent, de azt írták vissza, hogy nem hozzák le. (A lap közlése szerint azért, mert nem felelt meg a sztenderdjeiknek.) Orbán ennek ellenére megjelentette az írását a saját oldalain, ezt most úgy értékelte, hogy "indított egy európai szamizdatot, mint régen", azt ígérte, hogy a későbiekben is rendszeresen megírja majd a véleményét. 

Ezután nagyjából harcot hirdetett Soros György ellen: azt fejtegette, hogy

"amit Soros most tett, az túlment azon, amit egy ország vállrándítva tudomásul vehet. Az nem normális, hogy van egy ember, egy amerikai spekuláns, ráadásul hazánkfia, aki azon dolgozik Brüsszelben, hogy ott ártson nekünk, ahol tud, mi meg kivédjük ezeket és úgy teszünk, mintha ez normális lenne. Ezt komolyan kell venni."

Nagy Katalin szerint már csak úgy lehet kutatásokra pénzt szerezni Európában, ha beleírják valahogy a pályázatba, hogy "gender", Orbán azonban nem csapta le rögtön a labdát, helyette arról beszélt, hogy megvan a pénzügyi hátország az uniós küzdelmekhez, a magyar gazdaság elemei stabilaknak tűnnek, és közölte azt is, hogy várhatóan szombaton bejelentést tesz az újabb gazdasági akciótervről, amely január 1-től lépne életbe. Azt mondta, kimunkálás alatt van több gazdasági döntés.

Ezután azonban kifejtette, hogy a jövő nem gazdasági kérdéseiről a véleménykülönbségek fennmaradtak az EU-ban, és "Európa nyugati fele nem toleráns", ránk akarja erőltetni a felfogását, ebből még lesznek viták. Úgy fogalmazott, hogy a történelmileg legfontosabb kérdés a migráció, ugyanis a nyugat szerinte egy bevándorlásra épülő Európát képzel el, 34 millió embert akarnak behozni; és van

"a gender dolog, amit normális magyar ember nem is ért, hogy micsoda, mert ezek olyan periférikus léthelyzeteknek a problémái, amik az emberek 99 százalékot nem érintik. Magyarország egy normális ország, az a tény, hogy az apa férfi, az anya nő, ez olyan, amiről beszélni is nevetségesnek tűnik."

Azt fejtegette, hogy a házasság arra való, azért vállalnak emberek közös életet, mert gyerekeket akarnak, "ezek evidenciák Magyarországon". Hozzátette, "persze mindig van minden emberi közösségben bizonyos százaléknyi ember, aki eltér az általában szokásos életviteltől, de ők a kivételek". Orbán szerint Nyugat-Európában ezekre a kivételekre akarnak szabályokat hozni, de nem lehet 100 ember életét 1 kivételt jelentő ember sajátosságaira építve szabályozni, mert a 99-ből kell kiindulni.

"Van a helyzet, amit mi normálisnak, vagy általánosnak tekintünk, és van a kivétel. Mi nem akarjuk elítélni, aki a kivétel alá esik, nem gondolom, hogy nyilvánosan kellene minősítgetni őket, mert mindenki úgy éli az életét, ahogy tudja, meg ahogy sikerül neki. De senki sem követelheti tőlünk, hogy 1 százaléknyi kivétel sajátos életvitelére alapozzuk a többi 99 százalék életét. Ez nem vezetne sehova. Az egész gendervita mögött azt az általános jelenséget látom, hogy annyira megértőek akarnak lenni egy kisebbségeggel, ahelyett, hogy tolerálnák őket, hogy úgy tesznek, mintha az lenne az élet normális rendje, és az általános emberi élet szabályaivá teszik a kivételre vonatkozó szabályokat. Így nem lehet szabályozni egy közösség életét, a magyar alkotmány most egészen világoan rögzítette ezeket a kérdéseket" - mondta.  

Hozzátette, nehéz dolog, hogy mi a tudomány, de mindig van az élővilágban, ami eltér az általánostól, ha az emberekről van szó, meg is kell adni ennek a megfelelő tiszteletet. "Nem az a dolgunk, hogy nehezítsük egymás életét, hanem hogy könnyítsük, de nem kérhetik tőlünk, hogy az ő életfelfogásuk legyen a többi 99 százaléknyi többség szabályozórendszerének alapja. Nem is a gendert látom bele, hanem a tolerancia problémáját. Nem az a cél, hogy a többség átvegye a kisebbség álláspontját, hanem hogy a többség tolerálja a kisebbség mint kisebbség álláspontját, és megadja neki, ami jár. De azt sohasem fogadhatja el, hogy a kisebbségi életmód-felfogások váljanak a többségi élet alapjává." 

A koronavírus-járvány ügyében Orbán azt mondta: 

"Az operatív törzs üléséről jövök, és nincsenek felszabadító erejű jó híreim. A számok nem romlanak, de ez nem egy nagy vigasz."

Kifejtette, hogy miközben számos európai országban szigorítanak, Magyarország jól felkészült a nyáron, az egészségügy el tudja látni a nagy mennyiségű beteget, most viszont a fáradtság a legnagyobb ellenfél most, az orvosok és ápolók emberfeletti munkát végeznek, ezért a fáradtság elkerülhetetlen, de ez könnyen átcsap fásultságba, és olyankor lankad a figyelem és jöhetnek a bajok. "Le a kalappal előttük, mert a helyzet nem romlik" - tette hozzá. 

Közölte, hogy a határok maradnak lezárva, továbbra se menjen senki külföldre síelni, de bejelentette azt is, hogy 

december 27-28-án bekövetkeznek Magyarországon az első vakcinaoltások. Első körben 35 ezer ember számára elég vakcina érkezik, első helyen a dél-pesti centrumkórházban és a megyei kórházakban oltják majd be az egészségügyi dolgozókat.

Azt mondta, a vakcina ingyenes és önkéntes, de komolyan beszélni kell az egészségügyi dolgozókkal, hogy akarják beoltatni magukat, mert nem általános, hogy igen, ő azonban szeretné, ha nagyobb arányban kérnék az oltást.

Azt is mondta, ékeznek később is vakcinák, ezért a regisztrációnak lesz jelentősége, mert amíg kevés vakcina áll rendelkezésre, addig az operatív törzs által meghatározott rendben oltanak, utána azonban a regisztráció szerint, úgyhogy "aki készen áll, hogy beoltassa magát, az regisztráljon". Hozzátette, az átoltási terv amúgy kész, csak a vakcina hiányzik hozzá.

A karácsonyi korlátozásokról azt mondta,

idén kiskarácsony lesz, bár mindenki a nagykarácsonyt szereti, mert ez egy családi ünnep, mert össze tudunk jönni, ez a rokonlátogatás időszaka, de most erről le kell mondanunk, mert ha úgy viselkedünk mint máskor, akkor elvihetjük a rokonokhoz a fertőzést. Arra kérek mindenkit, hogy érje be a kiskarácsonnyal, és szűkebb körben ünnepeljen.

Orbán azt mondta, még nem világos, hogy szentestére milyen szabályokat hoznak, erről hétfőn lesz döntés. Azt mondta, szeretné, ha a 10 fős családi rendezvények esetén nem számítanának bele a létszámba a 14 év alatti gyerekek, de erről még konzultálni kell a szakemberekkel. 

Figyelmébe ajánljuk