Született egy tanulmány az emlékeztető vakcinák fontosságáról, mégsem látunk oltásra buzdító kampányt

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 12.

Katasztrófa

Pedig a tanulmány szerzői között felbukkan Kásler Miklós és Müller Cecília is.

A koronavírus elleni mRNS emlékeztető vakcinák szinte teljes egészében helyreállítják az alapimmunizációval kialakított korábbi védettséget – ez derül ki két magyar tanulmányból, amelyet a HUN-VE (Hungarian Vaccine Effectiveness Study) elnevezésű kutatócsoport publikált néhány hete a Frontiers tudományos folyóiratcsalád egyik lapjában. A Népszava cikkéből kiderül, hogy a vizsgálat azért egyedi, mert eddig a különböző oltások mixeléséről csak a Pfizer és az AstraZeneca esetében volt tudományos vizsgálat, most viszont hat oltóanyagot hasonlítottak össze.

Ahogy a lap megjegyzi, a publikáció érdekessége, hogy Vokó Zoltán epidemiológus és más neves magyarországi szakemberek mellett

a szerzők között szerepel Kásler Miklós onkológus, korábbi humánerőforrás-miniszter, Müller Cecília országos tiszti főorvos, valamint Szlávik János főorvos is.

A lap megkérdezte Kemenesi Gábor virológust a tanulmányról, aki azt a tanulságot szűrte le belőle, hogy: "Aki eddig Sinopharmot vagy csak két oltást kapott, az azonnal menjen és kérje a harmadik, lehetőleg mRNS technológiával gyártott megerősítő vakcinát."

Szerinte ugyanis ezek a vakcinák egyértelműen bizonyították hazai terepen is, hogy a harmadik oltás nagyon fontos, mert az idő múlásával és az omikronnak is köszönhetően erősen gyengül a vakcina hatékonysága. Az is kiderült, hogy bár a negyedik oltás hatását csak nagyon kevés emberen tudták vizsgálni, egyértelmű volt a jótékony hatása, ugyanis akik azt is megkapták, csaknem biztosra vehették, hogy nem fognak a fertőzésbe belehalni, írja a lap. Majd hozzáteszik: aki a delta-hullám idején már kapott emlékeztető oltást, annak közel 100 százalékig helyreállt a korábban szerzett védettsége. Két kivétel volt csak: a Sinopharm és a Janssen vakcinája, amelyek ebben elmaradtak a többitől.

Kemenesi Gábor szerint

Az egy szégyenfolt, hogy miközben tudományos adatokkal igazolták egy hazai tanulmányban, hogy életmentő lehet a megerősítő oltás felvétele, mégsem látjuk óriásplakátokon egyszerűen elmagyarázva, hogy miért és mennyire fontos a harmadik dózis felvétele, illetve bizonyos embereknek a negyedik is.

Pedig úgy tűnik, ezek az adatok Kásler Miklós és Müller Cecília előtt is ismertek, hiszen szerzőként jegyzik a tanulmányt.

A virológus azt mondja, a járvány még biztosan nem ért véget, az omikron-variáns okozta halálozási kockázat egyenértékű egy súlyosabb influenzáéval. Az idősekre, krónikus betegséggel rendelkezőkre, például a cukorbetegekre továbbra is igen veszélyes ez a vírus.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk