Tele vannak fiatalokkal az intenzív osztályok, van, ahol emiatt nem tudják lélegeztetőgépre tenni az időseket

  • narancs.hu
  • 2021.03.29 15:52

Katasztrófa

Jelenleg a 40-49 éves korosztály átfertőzöttsége a legmagasabb.

Olyan sok fiatal fekszik az intenzív osztályokon, hogy bizonyos kórházakban nem tudják emiatt a 65-70 éveseket lélegeztetőgépre tenni – erről a Tóth Judit a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke beszélt az ATV-nek.

Tóth szerint nagyon korai még nyitásról beszélni, hiszen a harmadik hullám sajátossága, hogy ugyan csökkent a halálozási arány az idősebb korosztályban, viszont a fiataloknál nőtt. A szakember úgy látja, hogy a fiatalokat azért támadja jobban most az egyébként is fertőzőképesebb brit variáns, mert ez a korosztály aktívabb és nem csökkent le kellő mértékben a találkozások száma. Tóth meglátása szerint 80%-os átoltottság szükséges ahhoz, hogy nyitni lehessen, éppen ezért nem értik az orvosok, hogy a kormány miért kommunikál a nyitásról. Tóth úgy véli szigorítani kellene inkább és a meglévő szabályokat is szigorúbban kellene betartani.

A MOSZ alelnöke az ózdi kórház főigazgatójának korábbi kijelentéséről is beszélt, miszerint olyan állapotok vannak az intézményükben, mint tavaly Bergamoban, az Országos Kórházi Főigazgatóság viszont cáfolta ezt. Tóth ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy több ózdi kollégával is beszélt, akik megerősítették a főigazgató állítását.

Neked ajánljuk