Több mint 34 ezer áldozata van a török-szír földrengéseknek

  • narancs.hu
  • 2023. február 13.

Katasztrófa

Mára már csak csodával határos módon találnak túlélőket.

A múlt hétfői földrengés halálos áldozatainak száma Törökországban és Szíriában vasárnapra elérte a 34 179-et – írjaCNN.

Törökországban eddig 29 605 ember életét követelte a katasztrófa – közölte vasárnap a török SAKOM sürgősségi koordinációs központ. Szíriában a megerősített halálos áldozatok száma 4574. Ebből több mint 3160-an az ország északnyugati részében, az ellenzék által ellenőrzött területen éltek – közölte a kormányellenes erők egészségügyi minisztériuma.

Több mint 160 órával a földrengés után kimentett egy férfit a törmelékek alól Törökországban egy orosz, fehérorosz és kirgizisztáni mentőcsapat – számolt be az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata hétfőn. A tájékoztatás szerint a férfi kiemelése a romok alól több mint 4 órán át tartott. "A munkálatokat sötétben végezték, miközben attól tartottak, hogy életveszéllyel fenyeget az épületszerkezet esetleges összeomlása" – tette hozzá a minisztérium. A sérültet, mielőtt kihúzták volna a romok alól, elsősegélyben részesítették. A kiemelési műveletet követően átadták a helyi mentőknek. 

Mint ismert, a török-szír határon múlt hétfő éjszaka a Richter-skála szerint 7,4-es erősségű földrengést mértek. A katasztrófát követően a hatóságok azonnal vizsgálódni kezdtek, hogyan dőlhettek össze kártyavárakként a tektonikus lemezhatárok közelében épült házak. Az igazságügyi minisztérium szombatra több mint 150 helyi ügyészt állított rá a kérdésre, részben azért, hogy kiderüljön, milyen hiányosságok tetézhették a tragédiát, illetve azért, hogy a kivitelezők ne tudjanak elmenekülni, vagy bizonyítékokat megsemmisíteni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk