Újabb erdőtűz pusztít Görögországban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. augusztus 17.

Katasztrófa

Athéntól északnyugatra tűzoltók százai küzdenek a lángokkal, több falut evakuálni kellett.

Újabb erdőtűz pusztított kedden Görögországban, Athéntól északnyugatra tűzoltók százai küzdenek a lángokkal, egyre több faluból kell kitelepíteni az embereket.

A helyi sajtó jelentése szerint egy kilométer hosszú tűzfal közeledik Vilia település felé. Az oltást helikopterek és repülőgépek is segítik. A környéken hétfőn kezdtek terjedni a lángok, röviddel azután, hogy a fővárostól délkeletre is újabb erdőtűz ütötte fel a fejét.

Ahogy arról néhány napja mi is beszámoltunk, a görög tűzoltóságnak a múlt hét pénteken sikerült a korábbi erdőtüzeket megfékeznie, miután csökkent a hőmérséklet és csapadékosabbra fordult az időjárás az országban. A tűzoltók azonban készenlétben maradtak, a hétvégére ugyanis erős szelet jósoltak. Ez be is következett, hétfő este óta pedig már 44 új helyen észleltek lángokat.

Ezeken kívül két helyen küzdenek a tűzoltók továbbra is kiterjedtebb tüzekkel: Évia szigetén és egy nemzeti park területén Athéntól északra.

Az európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) csütörtökön közzétett adatai szerint több mint 100 ezer hektár terület égett le Görögországban két hét alatt. Augusztusban több száz erdő- és bozóttűz pusztított Görögországban. A lángok gyors terjedését a szélsőséges hőség és szárazság segítette elő. A hatóságok szerint néhány esetben gyújtogatás lehetett az erdőtüzek hátterében. Ezzel a gyanúval kedden két embert is őrizetbe vettek.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk