Magyarországon eddig nem azonosított koronavírus-variánsra bukkant két biológus

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 17.

Katasztrófa

Tartalmazza a brit és a delta variánsra jellemző tüskefehérje-mutációt is.

Magyarországon elsőként a SARS-CoV-2 vírus olyan variánsára bukkant rá a TritonLabs két munkatársa – Tátrai Kitti és Benedek András molekuláris biológusok – amely egyszerre tartalmaz az alfa (Nagy-Britanniában azonosított) és a delta (Indiában azonosított) vírusvariánsra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt. A variáns teljesen új, és már szerepel a WHO „Variant Under Monitoring” listáján, ahol a potenciálisan veszélyes variánsokat tartják nyilván, írja a TritonLife közleményében.

"Először azt hittem, hogy valamit elrontottam. A laborban rutinszerűen végezzük a vírus kimutatását, ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő új metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk határozni pontosan, hogy milyen variánssal van dolgunk. Ennek a módszernek a validálásán munkálkodtunk ekkor."

Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon

– mondta el Tátrai Kitti.

A kísérletet újra megismételték. "András tőlem teljesen függetlenül is elvégezte, és ugyanezt az eredményt kapta. Ekkor azonban még nem mondhattuk, hogy ez az a bizonyos variáns, csak azt jelenthettük ki, hogy arra a variánsra jellemző mutáció jelen van a mintában. Szakmailag van ebben egy árnyalatnyi különbség" - magyarázta a biológus.

Ezért ahhoz, hogy biztosan azt állíthassák, hogy a C.36.3 törzsről van szó, külön nukleinsav-szekvenálásra volt szükség. A kapott eredmény pedig beigazolta az erős gyanút: egy olyan új vírusvariánst sikerült felfedezniük, amelyet Magyarországon eddig nem jelentettek.

A variánst elsőként Thaiföldön azonosították egyiptomi beutazók pozitív mintáiból. 2021. július 24-ig világszerte összesen 1 403 pozitív mintában találták meg. Ennek oka nem feltétlenül az, hogy ennyire ritka lenne, jóval inkább az, hogy még nincs rá gyors és tömegesen elvégezhető PCR-metodika. Néhány országból már van feljegyzés róla, de Magyarországról még korábban nem volt jelentett eset.

Ahhoz, hogy megmondjuk, Magyarországon mennyire terjedt el ez a variáns, kellene egy reprezentatív felmérés a pozitív esetekből.

"Rutinszerűen viszont nem szűrnek variánsokra a laborokban, ezt külön igényelheti a páciens, de a legtöbben megelégednek azzal az információval, hogy pozitív vagy negatív-e a minta" – fejtette ki a biológus, majd hozzátette, hogy nem pusztán kíváncsiságból, de a kezelés szempontjából is lehet jelentősége annak, hogy melyik variánssal fertőződött meg a beteg.

"Az orvosok jobban fel tudnak készülni arra, hogy milyen komolyságú tünetekre számíthatnak, és hogy milyen dinamikájú lesz a betegség legfolyása. Bizonyos esetekben szorosabb megfigyelésre, monitorozásra van szükség" - tette hozzá.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk