rés a présen

A múzeumok világa

Sepsey Zsófia múzeumpedagógiai főosztályvezető, Magyar Nemzeti Galéria

  • rés a présen
  • 2016. január 17.

Képzőművészet

rés a présen: Hogyan kapcsolódik egymáshoz a múzeumpedagógia és El Kazovszkij új életmű-kiállítása?

Sepsey Zsófia: A kiállításhoz kapcsolódóan számos programmal készültünk, a tematikus tárlatvezetések és előadások mellett egy különleges, karácsonyi hangulatú családi napot is tartottunk a tárlatban. Kazovszkij maga is nagyon szerette a karácsonyt, és nem mindennapi karácsonyfadísz-gyűjteménye is volt.

rap: Milyen szándék hozta létre ezt a kiállítást?

SZS: El Kazovszkij (1948–2008) a késő 20. század és az ezredforduló egyik legeredetibb és legszuggesztívebb magyar képzőművészeként festőként, performerként, díszlettervezőként és költőként is óriási életművet hagyott hátra. Kiállításunk közel 400 művet mutat be, köztük nagyon sok, a művész jobb megismerését és művészetének megértését segítő dokumentumot is. Egymástól elkülönülő szekciók mutatják be az életművet: megjelenik többek között a fétis, a teatralitás és a Dzsan-panoptikumok világa is. Egy egészen új és izgalmas világ tárult fel előttem, ahogyan az egyes kiállítási részek megteltek a tárgyakkal. Mindezt február 14-ig nézhetik meg az érdeklődők.

rap: Hogyan kezdtél múzeumpedagógiával foglalkozni?

SZS: Francia és művészettörténet szakon végeztem az ELTE-n, megszerezve a tanári képesítést is, de a múzeumok világa kicsi koromtól kezdve fontos szerepet játszott az életemben, mivel édesanyám szintén múzeumban dolgozott. Így amikor, immár több mint hét éve, lehetőségem nyílt a Nemzeti Galériában dolgozni, nagyon megörültem. A kommunikációs osztályon kezdtem, majd nem sokkal később az akkori közönségkapcsolati osztály irányítását bízták rám. Annak átalakulását követően pedig a mú­zeumpedagógiai terület vezetése lett a feladatom.

rap: Milyen ünnepi programokra érdemes elmenni hozzátok?

SZS: December 20-án vasárnap karácsonyi kon­cer­tekkel várjuk a látogatókat. Szintén az ünnephez kapcsolódnak a szombati 4 órás tárlatvezetéseink, havas tájakra kalauzolva az érdeklődőket.

rap: Mik lesznek az új év legfontosabb rendezvényei?

SZS: Január 9-én a családokat várjuk a farsangra hangoló családi napunkra. Majd nyílik új, az orosz konstruktivizmust bemutató kiállításunk. Ehhez kapcsolódóan gyerekeknek szóló kiadvánnyal és izgalmas programokkal is készülünk. Természetesen tovább folytatódnak rendszeres programjaink: a művészeti szakkörök, senior programunk, a szülinapok stb.

rap: Mik a múzeumpedagógia legújabb vívmányai?

SZS: Egyre inkább tágulnak a múzeumpedagógia határai: mi is igyekszünk minél több korosztály számára programokat kínálni: a kismamáknak hordozós vezetéseket, a legkisebbeknek ringatós kézműveskedést találtunk ki. Ugyanígy a nyugdíjasok számára is szervezünk speciális elfoglaltságokat. Természetesen nagy hangsúlyt fektetünk az iskolásokra, fontos, hogy eredetiben ismerkedjenek meg a művekkel, ezért igyekszünk minél kevesebb digitális eszközt használni egy-egy foglalkozáson. Hiszen a múzeum a műtárgyról szóljon és a hozzá kapcsolódó élményről! Lehetőségeink szerencsére igen tágak, a Mol támogatása évről évre újabb és újabb tevékenységek megvalósítását teszi lehetővé.

rap: Milyen az ideális karácsonyfa neked?

SZS: Amilyen otthon szokott lenni: legtöbbször arany, apró égőkkel, igazi, illatos fenyő. És persze olyankor az egész lakás is ebben a színben és hangulatban van feldíszítve.

Figyelmébe ajánljuk