Elhunyt Olescher Tamás Munkácsy-díjas festőművész

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 15.

Képzőművészet

A festőművész, díszlettervező, performert életének 67. évében érte a halál.

Olescher Tamás 1954. május 31-én született Budapesten. A 70-es években az alternatív művészet szervezője volt. A 80-as években Nyugat-Németországban, Frankfurtban élt, kortárs zenei műsorokat szerkesztett, színházi-, zenei- és tánc előadásokat rendezett. 1988-ban megkapta Frankfurt város művészeti díját. Ugyanabban az évben költözött haza, budapesti alternatív színházát, a Multi Média Színházat mint rituális közösségi színházat működtette. Az eklektikus festészet, a néptánc, a zene, a videó, azaz a hagyományos és a modern művészeti ágak és stílusok együttes alkalmazása jellemzett. Metafizikus, spirituális vagy biblikus-szakrális jellegű színes festményei, díszlettervei a világ teremtésének, a káoszból egy centrum (vagy kereszt) köré rendezésének körkörös, rituális, meseszerű megjelenítései – írja róla az Artportál.

 
Fotó: Olescher Domonkos / facebook.com/OlescherTamas 
 

1995 óta irányította a II. Kerületi Önkormányzat fenntartásában működő Vízivárosi Galériát. Alkotó művészként az emberi élet értelme foglalkoztatta. Művei egyszerre mélyen szakrálisak, élénk színviláguk ugyanakkor az élet ősi, népies, elemi erejű igenléséről tanúskodnak. Művészetének egyik kulcsszava a harmónia. Olescher Tamás 1982 óta állított ki rendszeresen csoportos és egyéni kiállításokon. 1991-ben a Műcsarnokban, 1996-ban a Vigadó Galériában, 2015-ben az Újbuda Galériában volt egyebek között egyéni kiállítása.

Művei hazai közgyűjteményekben a Magyar Nemzeti Galériában, a Szombathelyi Képtárban és a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban találhatók meg. Németországban is több közgyűjtemény őrzi munkáit. Kiemelkedő képzőművészeti tevékenysége elismeréseként 2019-ben Munkácsy Mihály-díjban részesült. Olescher Tamás halálhírét a családja közölte az MTI-vel.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk