Hiába nemzeti kincs Munkácsy, 30 fokban tartják festményeit
munkacsy_MTI1432_top_story_lead.jpg

Hiába nemzeti kincs Munkácsy, 30 fokban tartják festményeit

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 8.

Képzőművészet

20-23 fok lenne az ideális, de tönkrement a klíma.

A egy melegebb nyári napon 30 fok feletti hőmérsékletek vannak a május 17-én nyílt pécsi Munkácsy-kiállításon, írja a Szabad Pécs.

A lap augusztus elején két nap is elment a Zsolnay-negyedben található m21 galériába. Először csak „csak“ 28,7 fokot mértek délután négykor, másnap, augusztus 8-án viszont már 31,7 fokot.

A lap által megkérdezett szakemberek szerint 20 és 23 fok közti hőmérséklet lenne az ideális a képek számára. A szakértő szerint egy múzeumban abszurd a 30 fok körüli hőmérséklet, főleg egy olyan „kényes” anyag esetében, mint a Munkácsy-tárlat. A túl magas hőmérséklet károsíthatja a képeket, ahogyan a hőmérséklet-ingadozás is beindíthat képeket roncsoló kémiai folyamatokat.

Magyar Attila a Zsolnay negyed gazdasági igazgatója azt közölte a lap munkatársával, hogy „írja nyugodtan a hülyeségeit, és a harminc fokjait, ő szarik rá.“

Vincze Balázs ügyvezető igazgató elismerte ugyan, hogy meghibásodás miatt egy ideje nem működik a klíma, de szerinte a magas hőmérséklet nem károsítja a festményeket, a páratartalom megfelelő szinten tartása a legfontosabb, azzal pedig nincs probléma. REméli, hogy hamarosan megjavítják a klímát, addig ventilátorokkal hűsítik a látogatókat.

A képek tulajdonosa Pákh Imre műgyűjtő, akitől a kormány felvásárol egy jelentősebb Munkácsy-gyűjteményt, aminek egy külön múzeumot is alapítana.

 

Figyelmébe ajánljuk