Odaragasztotta egy klímaaktivista a fejét Vermeer egyik világhírű festményéhez

  • narancs.hu
  • 2022. október 27.

Képzőművészet

A Leány gyöngy fülbevalóval című képnél akcióztak ketten, úgy tudni, a festmény szerencsére nem sérült meg.

Most épp a leghíresebb Vermeer festménynél akcióztak klímaaktivisták: egyikük a Leány gyöngy fülbevalóval című kép üvegéhez ragasztotta a fejét a hágai múzeumban, míg a társa egy üveg festéket, vagy inkább paradicsomlevet öntött rá – írjaReuters. A performansz része volt az is, hogy a paradicsomlevet vagy festéket öntő odaragasztotta a tenyerét a falhoz.

Mindkét aktivista "Just Stop Oil" pólót viselt.

A rendőrség három embert vett őrizetbe, szerencsére az üveggel borított remekmű nem sérült meg.

Nem ez az első eset, hogy klímaaktivisták világhírű festmények előtt tiltakoznak, két környezetvédő két hete paradicsomlével öntötte le Vincent van Gogh Napraforgók című képét a londoni Nemzeti Galériában. Mivel üveg védi a festményt, annak sem lett semmi baja, csak a kerete sérült meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk