17 aláírás hiányzott az egri elkerülő útról szóló népszavazáshoz, de Lázár már így is visszakozott

  • narancs.hu
  • 2023. április 26.

Kis-Magyarország

A Momentum szerint Mirkóczki Ádám polgármester csak 33 aláírással segítette a kampányt. 

Nem gyűlt össze elég aláírás ahhoz, hogy helyi népszavazást tartsanak az egri elkerülő útról – derült ki a Momentum kedd esti közleményéből. Ettől függetlenül Lázár János építésügyi miniszter már korábban bejelentette, hogy a helyiek akarata szerint dönt. 

Helyi civilek azért kezdeményeztek még február végén helyi népszavazást az ügyben, mert az Egeren átmenő 25-ös út forgalmát tehermentesítő út már megbeszélt és bejelentett nyomvonala helyett a kormány úgy döntött, hogy egy másik, sokkal sűrűbben lakott nyomvonalon vezetné el azt. 

A Momentum közleményéből kiderül, a népszavazás kiírásához 9002 érvényes aláírásra volt szükség, de végül nem gyűlt össze ennyi. A Egrihirek.hu beszámolója szerint az egri Helyi Választási Bizottság tájékoztatása szerint a három kérdés közül

  • az elsőre (Egyetért-e ön azzal, hogy Eger város közlekedési gondjainak enyhítése érdekében Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése a településrendezési eszközök módosítása során támogassa a 25-ös számú főút Eger elkerülő szakasz megvalósítását?) a szükséges 9002-ből 8985 aláírás gyűlt össze, tehát mindössze 17 aláírás hiányzott, 
  • a második kérdésre (Egyetért-e ön azzal, hogy az Eger belvárosát keleten elkerülő út nyomvonalváltozatai közül a településrendezési eszközök módosítása során kizárólag azt támogassa Eger megyei Jogú Város Közgyűlése, amely úgynevezett külső nyomvonalként az Egri 05-89/2 helyrajzi számú ingatlanon halad keresztül, és amely az Újsor utcától, az I utcától és a Nagyeged utcától légvonalban legalább 500 méter távolságra húzódik?) 8808 ajánló aláírás gyűlt össze, 
  • a harmadik kérdésre (Egyetért-e ön azzal, hogy Eger megyei jogú város közgyűlése készíttessen megalapozó közlekedési tanulmánytervet a 25-ös számú főút Eger elkerülő szakaszának Eger belterületét nyugati irányból elkerülő gyomvonaláról?) 6700 ajánló aláírás gyűlt össze.

Mivel egyik kérdésre sem gyűlt össze elég számú aláírás, így ezek érvényességét nem ellenőrizték. 

A Momentum azt közölte, hogy ők egyébként 7713 aláírást gyűjtöttek, a helyi civilekkel közösen pedig 8800-at, szerintük a többi politikai szereplő passzivitásának köszönhetően hiúsul meg a népszavazás, mert Mirkóczki Ádám volt jobbikos, jelenleg független polgármester ugyanis a párt szerint "jórészt semmit nem tett a kampány sikeréért, és csupán 33 aláírást adott le"

A népszavazás által érintett kérdés egyébként már nagyrészt megoldódott, ugyanis Lázár János építési és beruházási miniszter a kampányt látva már március végén bejelentette, hogy a helyiek által támogatott, külső elkerülő út épül meg, nem pedig a hangosabb és környezetszennyezőbb belső. 

A Momentum ettől függetlenül azt közölte, hogy mivel az 1-es számú kérdéshez csupán 17 aláírás hiányzott, így fellebbezésre kérik a népszavazási kezdeményezést benyújtó Egri Kertvárosért Civil Társaságot.

Kovács F. László, az Egri Kertvárosi Civil Társaság tagja a Facebookra feltöltött videójában viszont arról beszélt, hogy a népszavazás az első két kérdésben tulajdonképpen okafogyottá vált, a harmadik kérdésre pedig kevesen írtak alá, de jó hír a városnak, hogy nem kell több tízmillió forintot költeni a népszavazásra, és hogy így is elérték a külső elkerülő megvalósulását. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk