Áll a bál Szolnokon: az eddig politikamentes tiszaligeti majálist az idén egy egyesület szervezi egy sokak szerint arra alkalmatlan parkban

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2023. április 26.

Kis-Magyarország

A márciusi városi önkormányzati képviselő-testületi óta felfokozott a hangulat szolnoki a közösségi oldalakon az idei majális helyszíne miatt. A május elsejei rendezvényt az idén – az évtizedek óta megszokottól eltérően – a Tiszaliget helyett az Ormos Imre Parkban rendezik. Sokak nem tetszésére.

„Ha Szolnok, május 1., akkor Tiszaliget! Ez hagyomány! 60 éve élek Szolnokon, sok-sok évben kijártam, ma már a korom miatt nem. Ismerem az Ormos Imre Parkot – az nem a Tiszaliget!!!” – írta egy kommentelő a Mi folyik Szolnokon? nevű Facebook-csoportban. De van olyan is itt, aki gúnyosan megkérdezte, hogy mivel szabadnapos lesz május 1-én, és ha ezt Szolnokon szeretné tölteni, akkor hova mehetne. „Több mint 50 éve, minden évben fel-levonulok a Tiszaligetbe” – fűzte hozzá. Erre azt ajánlják a kommentelők, hogy ha nincs tiszaligeti majális, akkor menjenek Szegedre. Ott ugyanis négynapos lesz a majális, amire többek között Berényi Gábor jobbikos képviselő hívta fel a figyelmet, amikor posztolta Botka László szegedi polgármester egyik bejegyzését a tervezett, szegedi, tavaszi programokról. Ez aztán sokaknak szúrta a szemét, és meg is jegyezték, hogy kinek mit intézett a polgármestere.

Családi program, nincs köze a politikához

A szolnoki május elsejei rendezvénynek most helyet adó, 2021-ben átadott Ormos Imre Park, amelyet a népnyelv csak Fidesz-parknak hív, a szolnoki Tallinn városrészben található. Befogadóképessége kisebb, kerítéssel körbezárt, megközelíthető autóval, de csak korlátozott számú a parkolóhely, a közelben pedig lakóépületek vannak.

Az idei majálist a városrészben működő Tallin-Alcsi Városrészért Egyesület rendezi meg, amelynek elnöke Ádám Csaba.

A Tiszaliget a város zöld szíve, fás terület, távol a zajtól, a Tisza ölelésében. Sportolásra, rekreációra és szabadtéri programok lebonyolítására alkalmas helyszín. Már a háború előtt is itt tartották a majálisokat, igaz, akkor még Móric-ligetnek hívták. A szolnoki majális családi program, nincs köze a politikához, de Szolnokon, úgy tűnik, mégis sikerült ennek politikai színezetet adni. Többek között ezt emelte ki a városi ellenzék két politikusa a témában tartott hét eleji sajtótájékoztatóján. „A legutóbbi közgyűlésen érthetetlen volt számunkra, ami történt, fel merték ezt vállalni, hogy egy zárt játszótérre hozzák be azt a május 1-ét, ami régóta semmilyen politikai színezettel nem rendelkezett, családi majálisa volt Szolnoknak” – mondta Györfi Mihály MSZP-s alpolgármester. Hozzátette, a szolnoki május elsejei program annyira híres volt, hogy a környéken szinte minden rendezvényt ehhez viszonyítva rendeztek meg, azaz legkésőbb április 30-ig, hiszen, mindenki tudta, hogy ide nem csak innen, hanem a szomszédos megyékből is érkeztek látogatók.

 
Az Ormos Imre Park részlete
Fotó: A szerző felvétele

„Mire a rendezvénynek vége, a parknak is vége”

Ezt a megjegyzést egy kommentelő írta a Facebookon. Györfi Mihály alpolgármester is elmondta, hogy a helyszínnel emellett még egy sor probléma merült fel. A Tiszaligethez képest aprócska területen, karszalagos rendszerrel szeretnék megoldani a beléptetést a szervezők, ami ugyan a biztonság szempontjából megfelelő, de csak 3 ezer embert tudnak fogadni. Közben félő, hogy akár több ezren kívül rekednek.

Érdemes megjegyezni, hogy a zárt területen, a főbejáraton kívül, egyetlen nyitott hátsó kapu van, amelyen két ember tud egyszerre kimenni. Van egy másik kapu is de nincs funkciója, mert a szó szoros értelében a falra nyílik (a betonkerítésre van rászerelve), és azt sem tudni, vajon, milyen állapotban lesz, egy városi rendezvény után a park. „Engem a környékben lakók folyamatosan keresnek, hogy mi fog itt változni” – mondta az alpolgármester utalva arra is, hogy legalább ezer autót el kellene helyezni.

 
A falra szerelt/nyíló kapu
Fotó: A szerző felvétele

Megjegyezte, hogy az ellenzéki frakció továbbra sem tudja támogatni ezt az ötletet, és ígéretet tett rá, hogy 2024-ben vissza fogják vinni a rendezvényt a Tiszaligetbe. Az idén erre már nem volt idejük, ugyanis márciusban szembesültek azzal, hogy a rendezvénynek új helyszíne lesz, a lakosok is mindenféle kósza hírekből tájékozódhattak csak. A két ellenzéki politikus azt mondta, hogy ha jövőre nem áll mögöttük a közgyűlés, akkor is elérik, hogy újra családi majális legyen, mégpedig úgy, hogy tárgyalnak a szakszervezetekkel, a civilekkel és a vállalkozókkal, hogy megszervezzék.

Pénzügyi okok a háttérben

A május elsejei rendezvényt tizenhárom éve az önkormányzat egyik cége, a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. szervezi. Füle István DK-s városi képviselő a sajtótájékoztatón elmondta, a cégnek komoly megszorításokat kellett végrehajtania, ami 200 millió forintot jelent, és így különböző feladatokat nem fognak tudni finanszírozni, többek között a tiszaligeti majálist sem. Mivel kiderült, hogy ez utóbbi 7 millió forintos tételt jelentene, az ellenzéki frakció úgy döntött, hogy a finanszírozás érdekében módosító indítványt nyújt be, ám a helyi Fidesz ezt leszavazta. Ugyanekkor Szalay Ferenc Szolnok fideszes polgármestere bejelentette, hogy 1 millió forint állami támogatást kaptak az Ormos Imre parki majális megszervezésére. „Az idei új helyszínválasztással nem csak a szolnoki és környékbeli lakosokkal szúrunk ki, hanem a vállalkozókkal is, akik arra készültek, hogy május elsején kivonulnak a Tiszaligetbe, különböző szolgáltatásokat nyújtanak, és ez a bevétel most kiesik náluk” – mondta Füle István képviselő.

 
A park térképe
Fotó: A szerző felvétele

A Narancs.hu megkereste a szolnoki polgármesteri hivatalt. Pókász Endre, a hivatal Koordinációs és Marketing Igazgatóságának kommunikációs osztályvezetője elmondta, idén az energiaárak miatti takarékos gazdálkodási kényszer az oka, hogy a Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. a komolyabb ráfizetést hozó rendezvényt nem szervezi meg. „Ez a döntés hangsúlyozottan csak az idei évre szól, s kizárólag pénzügyi okok állnak mögötte” – tette hozzá.

Vannak, akik a pénzügyi okok mellett mást is sejtenek a történtek hátterében. Így azt, hogy az idei rendezvény már nem más, mint készülődés a jövő évi helyhatósági választásra. De figyelemfelkeltő az is, amit Bajnai Zsolt szolnoki urbanista (lapunk egykori szerzője) Blogszolnok nevű helyi portálján bemutat. A múltat végképp eltörölni című cikkében fejtegeti az okokat, és ezek közül az egyik szerint a szolnoki Tiszaliget társasházakkal való beépítésének szándéka is állhat az új helyszín választásának hátterében. „Úgy kell ezt csinálni, hogy a nép követelje a változást. Előbb bebizonyítják, hogy a Tiszaliget alkalmatlan a közösségi funkciókra...” – írta a blogger.

HIBAIGAZÍTÁS

Cikkünk korábbi változatában tévesen írtuk, hogy Ádám Csaba, a Tallin-Alcsi Városrészért Egyesület elnöke fideszes városi képviselő. Az érintettől elnézést kérünk.

(Címlapképünkön: az Ormos Imre Park bejárata. Fotó: a szerző felvétele)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk