„220 ezer új munkahelyet teremtünk” – Bajnai Gordon Szombathelyen fórumozott

  • Rózsa Melinda
  • 2013. május 29.

Kis-Magyarország

Először nem akart ígérgetni, aztán csak belekezdett. A volt kormányfő fórumán reményteli jövőkép után volt döbrögizés, előtte pedig jobbikos tüntetők hazaárulóztak.

„Gyere haza, maradj itthon!” – erről fog szólni az Együtt 2014 programja Bajnai Gordon szerint, valamint az új munkahelyekről. A volt kormányfő a szombathelyi Claudius Hotelben tartott lakossági fórumot, ahol mintegy 150-200 ember hallgatta meg kedd este őt. A hallgatóság főleg idősekből és középkorúakból állt. Egyúttal egyértelmű volt: ez az este több embert vonzott és jobban volt szervezve, mint az E14–PM korábbi vidéki eseményei. Bajnai Szombathelyen kijelentette: számításaik szerint négyéves kormányzással 220 ezer munkahelyet lehet teremteni.

false

 

Fotó: Rózsa Melinda

„Biztos lenne jobb dolguk ma este is, mint itt ülni, ezért köszönöm, hogy ilyen sokan itt vannak, de van egy dolog, ami miatt mindannyian itt vagyunk, ez pedig, hogy mindannyian szeretnénk egy normális országban élni, ahol esténként nem azon kell gondolkodni, hogy ennivalót vegyünk vagy a sárga csekket fizessük be” – fogalmazott beszéde elején. Ma azonban nem beszélhetünk normális országról, mert rossz a kormányzás, és ez minden következményével együtt „itt van a mindennapjainkban. A 86-os út meg nem épített szakaszaiban, az egyre szaporodó munkanélküliségben. A Nyugat-magyarországi Egyetemtől elvett hat és fél hónapnyi pénzben. Abban az immár ötszázezer magyar fiatalban, aki már elhagyta az országot, mert csak azt találja megoldásnak, hogy vesz egy fapados repülőjegyet, és máshol keresi a boldogulást.” Így folytatta: „A kormányzásnak minden időben meg kellene tennie, hogy reményt ad, jövőt mutat. Ez ma hiányzik. Ezért vagyunk itt ennyien. Ez nem új jelenség, és kérdezhetik, hogy miért állok itt, és miért beszélek itt egy új korszakról, hiszen voltam egy évig miniszterelnök. Én akkor megpróbáltam megmutatni, milyen lenne egy korszakváltás. Nem árulok zsákbamacskát. Nem ígérgetek – mondta a politikus. – Az elmúlt nyolcvan év legsúlyosabb válságában akkor nem csak talpon tudtuk tartani az országot, de az euróárfolyam tíz százalékkal jobb volt, mint most. Amikor átadtuk az országot, növekedés volt.”

Bajnai legnagyobb tetszést kiváltó mondata ugyanakkor ez volt: „Védjen meg téged a Fidesz! Ez az új magyar átok.” A volt kormányfő ezt arra utalva mondta, hogy szerinte a Fidesz felrúgta a szolidaritást. Például az egykulcsos adóval, de a szakképzésben is, ahogy tönkretették a felsőoktatást is. „Az új kormányzásnak arról kell szólnia, hogyan építjük újra nemcsak a gazdaságot, de a bizalmat, az önbizalmat, a szolidaritást. Le kell zárnunk a rendszerváltás első 25 évét, húzzunk egy vonalat, és induljunk el előre. Vissza kell adnunk a hitet a normális Magyarországban” – zárta beszédét.

Ezt követően lehetőség volt kérdeznie a hallgatóságnak. Az ellenzéki összefogást illetően Bajnai újra számolni kezdett: „Ha egy asztalhoz le tudnánk ültetni az összes létező ellenzéki pártot és szerveződést, és összeadnánk mindenkinek a szavazóit, jelenleg még az is kevés lenne leváltani a jelenlegi kormányt.” Ennek az az oka, hogy az emberek fele bizonytalan szavazó. Egyelőre.

Elhangzott egy olyan felvetés, hogy az Együtt 2014–PM nem tervez-e negatív kampányt a Fidesz ellen. Erre Bajnai úgy reagált, hogy nincs rá szükség, mert a legnagyobb negatív kampányt a Fidesz folytatja saját maga ellen, pusztán azzal, ahogyan kormányoz.

A kétórás est végén egy fórumozó némi éllel azt kérdezte, ismeri-e Bajnai a Ludas Matyi-történet végét, miszerint Döbrögi megjavul. A Hajdú-BÉT-ügyre utaló felvetéssel kapcsolatosan Bajnai elmondta: akik most újra elővették ezt a témát, azoknak nem a Hajdú-BÉT-károsultak ügye fáj, „hanem az, hogy én visszajöttem a politikai életbe”. Az „ország tele van Döbrögikkel”, majd zárszóként így fogalmazott: „Én is abban bízom, hogy ezek az új Döbrögik meg fognak javulni.”

Tüntetők is voltak

Bajnai Gordon először a főtéren tartott sajtótájékoztatót kedd délután Szombathelyen, ahol reményét fejezte ki, hogy igaz a hír, miszerint az ország kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. „De miért csak most? – tette fel a kérdést. – Kikerülhettünk volna 2010-ben is” – jelentette ki.

Szerinte a mostani kormány súlyos árat fizettet a lakossággal azért, hogy mindez csak most történik meg: éves szinten egy hónappal kevesebbet ér most a minimálbér, mint 3 éve; az a 3 millió ember, akitől elvették a magán-nyugdíjpénztári megtakarításait, amikor nyugdíjba megy, másfél hónapnyival kevesebbet kap majd. A helyzetet súlyosbítja Bajnai szerint, hogy a Fidesz vélhetően választási osztogatásra készül.

„Mi azért fogunk dolgozni, hogy a magyar fiatalok ne Londonba menjenek családot alapítani, hanem Szombathelyre vagy Celldömölkre” – többek között ezzel szemléltette az Együtt 2014–PM terveit Bajnai, majd gratulált Marton Zsolt szombathelyi alpolgármesternek, hogy a családja hat trafikhoz jutott. Ezzel kapcsolatban ígéretet tett arra, hogy a választási győzelmet követően 2014-ben gyorsított bírósági eljárás során fognak igazságot szolgáltatni a trafikkárosultaknak.

Bár a belvárosban is várta néhány tüntető Bajnai Gordont, a java csak később, a Claudius Szállóban tartott lakossági fórum előtt következett. Itt, az épület előtt a Jobbik helyi erői várták Bajnait és a fórumra érkezőket. „Hazaáruló! Hazaáruló!” – ez volt az alapskandálás az árpádsávosok részéről, de a sajtómunkások is kaptak rendesen: „Szakma szégyene vagy!”, „Orgazmusod sose lesz!”, és hasonlók.

Tüntetők

Tüntetők

Fotó: Rózsa Melinda

 

Figyelmébe ajánljuk