Férj, sógornő, titkár – a szegedi trafikpályázatok nyertesei

  • Szlavkovits Rita
  • 2013. május 30.

Kis-Magyarország

A csongrádi megyeszékhelyen egy városi cég irodaházába fut össze a trafikpályázatok több szála. Az egyik nyertes hirdetésben keres munkatársakat: 84 kellene neki.

„Mi 1994-ben kezdtük” – fog bele hosszas unszolásra egy jelenleg még dohánytermékeket árusító üzlet tulajdonosa, aki végül nem nyert koncessziót. Szegeden vagyunk, a Csillag téren. „Eleinte a feleségem vitte a boltot, aki látássérült. Később munkanélküli lettem, amúgy sem volt egyszerű a nejemnek a rossz szemével, így végül én álltam be a pult mögé. Csak dohányárunk van, nem tudunk profilt váltani. Fogalmam sincs, hogyan tovább. Családi vállalkozás a miénk, ketten éppen megéltünk belőle. Nem pályázunk a második körben, mert olyanok voltak a feltételek, hogy úgysem nyernénk. Több mint 20 éve csináljuk, de az új kiírásban az van, hogy azok jelentkezhetnek, akik 1993 januárja előtt kaptak engedélyt. Mi egy évvel később kezdtük.”

Egy helyre vezetnek a szálak
Szegeden egy helyi blog szerint a 86 elnyert koncesszióból 30 „gyanús”.  Ez azt jelenti, hogy a nevek alapján – olvasható az oldalon – ennyiről tudható, hogy valamely Fideszhez közel álló személy vagy cég nyert nemzeti dohánybolt működtetésére koncessziót. Gyanúsnak olyan esetet mondanak például, mint Hajdú Istvánné története.

Bohács Zsolt, a helyi Fidesz-frakció vezetője, országgyűlési képviselő a múlt héten sürgősséggel terjesztette a város vagyongazdálkodási bizottsága elé Hajdú Istvánné kérelmét, melyben egy IKV-tulajdonú (ez a városi cég ingatlankezeléssel foglalkozik – a szerk.) üzlethelyiség bérletét kéri. Bohács azt javasolta, hogy pályáztatás nélkül adják bérbe Hajdúnénak az üzletet, bérleti jog fizetése nélkül, a szokásos bérleti díj feléért.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 


Hajdúné Hekla Trade nevű bt.-jét a minap, május 14-én jegyezték be, a szintén trafikot nyert Vahl Rezső cégének szomszédságába, az IKV-székházba. (Vahl a Szegedi Szóda néven kiadott lap kiadója, mely kiadvány rendre a szocialista városvezetést bírálta – Sz.R.) Az eset már csak azért is szembetűnő, mert a május 14-én bejegyzett céget kérelme után másnap, május 15-én már levélben tájékoztatja az IKV vezetője, hogy van lehetőség a bérbeadásra, csupán az önkormányzat engedélye kell hozzá – mi több, a vezető még aznap (!), tehát 15-én kérelmet nyújtott be a tárgyban a Bohács vezette bizottságnak, értesült a delmagyar.hu. Az említett vagyongazdálkodási bizottság üléséről azonban hiányzott két fideszes képviselő, így nem tudták a bérleti kérelmet megszavaztatni, de Virág András, a bizottság külsős tagja szerint – minthogy azt a szocialista javaslatot, hogy írjanak ki pályázatot a helyiségre, nem fogadták el – a következő bizottsági ülésen, ha majd eljönnek a fideszes tagok is, megszavazhatják az eredeti változatot.

Megkerestük az ügyben az IKV-t is, ahol Magyar László azt mondta: a vállalat köztudottan foglalkozik ingatlanforgalmazással, így irodákat is hirdetnek, bárki kibérelheti azokat, erről a cég honlapjáról is lehet információkat szerezni. Ez a történet, mint mondta, „nem az IKV-ról szól”. (Szegeden az önkormányzati cégek vezetőit még 2010 decemberében az egy jobbikos képviselővel együtt a többséget magáénak tudó Fidesz nevezte ki, az IKV vezérigazgatója is így került a cég élére. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat.)

Az IKV irodaházában dolgozik a zrt. alkalmazottjaként még egy trafiknyertes, Cseri László is, aki korábban a Fidesz színeiben indult az önkormányzati választáson, illetve a Fidesz szegedi irodáját vezette, most pedig Gyimesi László helyi Fidesz-elnök titkára (ugyancsak a delmagyar.hu információi szerint). Cseri elhárította érdeklődésünket, mondván: ő nem közszereplő, így nem nyilatkozik.


Állást hirdet a győztes
A trafikkárosultak csoportjának közösségi oldalára is kikerült az az álláshirdetés, ahol 84 alkalmazottat keresnek nemzeti dohányboltokba. A Blikk kiderítette, hogy a szegedi székhelyű – szintén koncessziós jogot nyert Szeplaszt Zrt. e-mail címére várják a jelentkezéseket. Telefonon érdeklődtek az ügyvezetőnél, aki először cáfolta az információkat, majd – a cég munkatársainak a nyerteslistán látható szereplésének említése után – azt ígérte, utánanéz az ügynek. Válasz azóta sem érkezett.
A Szeplasz vezetője Csíkos Attila, aki feleségével együtt szintén több koncessziós jogot nyert, hárommilliárdos vagyonával a 100 leggazdagabb magyar között található. A Blikk arról is beszámolt, hogy a  Szeplasz-cégcsoport vezetői összesen 26 trafikot nyertek, ahogy arról is, hogy Csíkosék sógora az a Sánta János, aki a Continental dohánycég vezetőjeként Lázár Jánossal együttműködve készítette el a trafiktörvényt. A Szeplasz egyébként a dohánytermékek kereskedelmét április 15-én, pár nappal a dohánypályázat eredményhirdetése előtt vette fel tevékenységi körébe.

Hiába keresték a minisztériumot
„Nem kérték ki a véleményünket a pályázat kiírása előtt, mi jeleztük, de mindhiába” – közölte a Csongrád Megyei KISOSZ elnöke. „A megyében – mondja Pataki Andrea – a régi trafikosok negyede adott be pályázatot, a többiek úgy látták, nem éri meg a befektetés a háromszázalékos árrés mellett.” Van olyan vegyesboltot üzemeltető tagjuk is, aki bár ki tudott volna meglévő helyiségében alakítani egy részt a trafiknak, mégsem nyert. „Most nála kilincsel a semmivel nem rendelkező nyertes, az ő helyiségét venné bérbe, ahol alkalmazott még lehet” – folytatta a kereskedők érdekvédelmi szervezetének vezetője. „Egy kezemen meg tudom számolni, hogy Szegeden hányan foglalkoztak kizárólagosan dohánytermékek árusításával. Nézzen körül, hány vegyesbolt fog tönkremenni! Itt a belvárosban több olyan üzlet van, ahol árulnak cigarettát, alkoholt, csokoládét. A mostani döntésekkel az utolsó reményt, hogy esetleg a bonbonokkal túlélik a dohány kivonását a polcokról, elveszítik. A kisboltok és a trafikosok is megélhetés nélkül maradnak.”

Figyelmébe ajánljuk