A járvány, a maszkhasználat és az oltás megkérdőjelezése nem zavarja a hatóságokat?

Kis-Magyarország

Értetlenül áll a Szövetségben Nyíregyházáért frakció azelőtt a fejlemény előtt, hogy az illetékes hatóságok és szervek hosszú hónapok óta nem tesznek semmit a járványügyi védekezést megkérdőjelező és a meghozott intézkedéseket, így az arcmaszk viselését elutasító személyek ellen. Az Operatív Törzsről visszapattantak, ezért a Készenléti Rendőrségnek írtak. Állítólagos rémhírterjesztésért ennél sokkal kevesebbért állítottak elő embereket tavasszal.

A Szövetségben Nyíregyházért frakció vezetője, Jeszenszki András még november 2-án levelet írt az Operatív Törzs két vezetőjének, Pintér Sándor belügyminiszternek és Müller Cecília országos tisztifőorvosnak. Ebben leszögezte, hogy meglátása szerint a koronavírus-járvány ellen irányuló sikeres küzdelem csak „a köznyugalom fokozottabb védelmével és felelős magatartással valósulhat csak meg.” Nem rejtette véka alá, hogy „a járványügyi védekezés néhány felelőtlen közszereplő általi akadályozása, illetve a meghozott intézkedések végrehajtásának aktív akadályozása által azonban súlyosan veszélyeztetheti honfitársaink testi épségét, egészségét, életét.”

Ezért Jeszenszki András összesen 12 kérdéssel fordult az Operatív Törzshöz. Ebben a legnagyobb közösségi oldalon és videómegosztón, valamint az interneten megjelent tartalmakra kérdezett rá úgy, hogy egyben ezek linkjét is elküldte. Hangsúlyozta, azért, mert „a járványhelyzet fokozódása és a szükséges intézkedések széles körű betartásának és betartatásának fontosságát” tartotta szem előtt.

A november elején az Operatív Törzsnek megküldött anyagban szerepel, hogy az egyébként nyíregyházi születésű dr. Gődény György gyógyszerész aláírásokat gyűjt a maszkhasználat kötelezővé tétele ellen, sőt, a szájmaszk egészségtelen voltáról értekezik, és ezzel együtt bagatellizálja a járványt és annak következményeit. (Gődény György tevékenységéről ebben, ebben és ebben a cikkünkben írtunk.)

Jelezték-e a bűnüldöző szerveknek?

Ezért a Szövetségben Nyíregyházáért frakció vezetője azt kérdezte az Operatív Törzs vezetőitől: jelezték-e a megküldött online felületek és internetes oldalak és csoportok által közzé tett tartalmak vélhető jogszabálysértéseit az ügyészségnek, a Nemzeti Nyomozó Irodának, a Terror-elhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak és a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központnak.

Jeszenszki András (középen), Lövei Csaba (jobb)

Jeszenszki András (középen), Lövei Csaba (jobb)

Fotó: Szövetségben Nyíregyházáért/Facebook.com

Azt is tudakolta, ebben az ügyben fordultak-e a Facebookhoz, a YouTubehoz, a Cloudflare-hez és a GiGaNet Internet Szolgáltató Kft.-hez mint szolgáltatókhoz, hogy a felületükön megjelenített tartalmak vélelmezhetően folyamatosan és súlyosan megsértik a magyarországi és a nemzetközi jogszabályokat, illetve a saját maguk által megalkotott felhasználási feltételeiket is. Megkérdezte azt is, tesznek-e lépéseket annak érdekében, hogy ezen felületek ne legyenek elérhetőek a magyar állampolgároknak, amennyiben a jogsértések bebizonyosodnak.

Azt is firtatta Jeszenszki András, hogy az Operatív Törzs fordult-e a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) a vélhetően törvénysértő és adatvédelmileg is aggályos oltásellenes aláírásgyűjtés miatt (amit dr. Gődény indított), illetve jelezték-e a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak.

144 eljárás rémhírterjesztés miatt

Az Operatív Törzs nevében Lakatos Tibor, az Ügyeleti Központ vezetője válaszolt. Ennek lényege, hogy a felvetett kérdések nem az Operatív Törzs, hanem a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) hatáskörébe tartoznak. Ez a szerv az, amely jogsértésgyanús esetekben eljárhat. Majd azt írta Lakatos, a rendőrség november 5-ig összesen 479 büntetőeljárást indított a járvánnyal összefüggésben, s ezek közül 144 volt az, ami a tavasszal megszigorított rémhírterjesztéssel kapcsolatos bűncselekmény volt.

Lakatos: Nem az Operatív Törzs az illetékes

Lakatos: Nem az Operatív Törzs az illetékes

Fotó: koronavirus.gov.hu

Jeszenszki András az Operatív Törzs válasza után a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vezetőinek, Kuczik János Zoltán és Tarcsa Csaba rendőr dandártábornokoknak küldte el ugyanazt a levelet, amelyet az Operatív Törzsnek. Válasz még nem érkezett.

Lövei: miért hallgat a nyíregyházi Fidesz?

A történtekhez Lövei Csaba (Párbeszéd) nyíregyházi ellenzéki önkormányzati képviselő hozzátette, tavasszal nem egy esetben mondvacsinált okokból állítottak elő rémhírterjesztés állítólagos gyanúja miatt embereket. Így történt ez Gyulán is, ahol május 13-án hajnalban a rendőrség demonstratívan megjelent Csóka-Szűcs János helyi MMM-vezető és a Momentum aktivistájánál. Nála házkutatást tartottak, előállították, rabosították és kihallgatták. Holott csak arról írt a legnagyobb internetes közösségi oldalon, hogy teljesen kiürítették a gyulai kórház közel 1200 ágyát, amelyek üresen állnak azóta is, közben súlyosan beteg emberek küldtek haza. Minderről elsőként a Narancs.hu számolt be. Utóbb kiderült, az ügyben a feljelentést Gyula fideszes polgármestere, Görgényi Ernő tette. A Gyulai Járási Ügyészség utóbb bűncselekmény hiánya miatt megszüntette a Csóka-Szűcs elleni eljárást. Hasonló eset történt Szerencsen is.

Csóka-Szűcs Jánost gyulai házából állították elő

Csóka-Szűcs Jánost gyulai házából állították elő

Fotó: narancs.hu

Lövei Csaba a Narancs.hu-t arra emlékeztette, hogy dr. Gődény a 2018 tavaszi országgyűlési választáson a „Közös Nevező” nevű kamugyanús alakulatával indult. Felvették a több mint 150 millió forintos állami támogatást, ám azt máig sem fizették vissza. Holott jogszabályok alapján, az alacsony támogatottság miatt, ez meg kellett volna tenniük.

„Sajnálatunkat fejezzük ki, hogy ezek szerint eddig Gődényék tevékenységét vagy nem vizsgálták, vagy nem találták veszélyesnek a hatóságok és kormányzati szervek. Másrészt feltesszük a kérdést, hogy Nyíregyháza fideszes városvezetése miért tűri mindezt szó nélkül?” – mondta végül Lövei Csaba.

(Leadképünkon: A Szerencsi Rendőrkapitányság munkatársai még a tavasz folyamán rémhírterjesztés gyanúja miatt vitték be a 64 éves Andrást, mert a Fb posztjában állítólag valótlan dolgokat tett közzé. A posztot alig olvasta valaki. A fotó forrása: Borsod-Abaúj-Zemmplén Megyei Rendőr-főkapitányság.)

Figyelmébe ajánljuk