88 tonnányi mérgező oldószert bocsátott ki a levegőbe a gödi Samsung-gyár

  • narancs.hu
  • 2024. február 21.

Kis-Magyarország

Több nagyon komoly probléma is van a gyár körül.

A Samsung gödi akkumulátorgyára 2019 és 2022 között 88 tonna magzatkárosító oldószert bocsátott ki, miközben a rákkeltő nehézfémek mennyisége is sokszorosan meghaladta a gyárban a határértéket – írta meg az Átlátszó.

A lap szerint a súlyos szennyezést az elektróda-gyártás során használt mérgező szerves oldószer, az N-metil-2-pirrolidon (NMP) okozta. Az anyag belégzése elsősorban terhes nőkre jelent veszélyt, vetélést is okozhat. A magzatkárosító oldószerből 2019 és 2022 között 88 tonna került a levegőbe. A legnagyobb szennyezés 2021-ben történt, akkor több mint 81 tonnát bocsátott ki a gyár.

A Samsung mérései szerint a kibocsátása nem haladta meg az előírt határértéket, ennek azonban az az oka, hogy nem a jogszabályban előírt határértéket alkalmazták.

De baj van a kibocsátott nehézfémekkel is: a 2023 júniusi mérések alapján a nikkel mennyisége 250-szer volt nagyobb a megengedettnél. Emiatt a kormányhivatal tavaly kétszer is 10 millió forintos bírságot szabott ki a gyárra.

Eredetileg nagyobb összegeket állapítottak meg, a munkavédelmi törvény azonban 10 millióban maximálja a kiszabható bírságokat. A szabályok március 1-től fognak szigorodni, akkor már 100 millió forint lesz a felső határ.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk