Nem tudni, mikor épül meg a szolnoki szellemhotel, aminek csökkentették az állami támogatását

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2024. február 21.

Kis-Magyarország

Négy éve jelentették be, két éve helyezték el az alapkövét, mára pedig kérdésessé vált Szolnok legújabb luxusszállójának a sorsa. Az ellenzéki Szolnoki Többség frakció két tagja azt találgatja: mikor épül fel a nagyreményű hotelkomplexum. Más nagyberuházások is rendkívül lassan haladnak a Tisza menti városban.

A szolnoki Holt-Tisza partján épülő négycsillagos szuperiorszálloda-beruházást, wellness-, sport-, konferenciahotelként és rehabilitációs központként jelentette be 2020. december 9-én Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Szalay Ferenc, a város kormánypárti polgármestere. A 16 kilométeres szolnoki holtág ad otthont az evezős versenyek lebonyolításának, így nem csak a helyi turizmus fejlesztése indokolta a komplexum létrehozását, hanem a kajak-kenu sportág résztvevőinek nemzetközi edzőtáboroztatása és versenyeztetése is.

A polgármester akkor elmondta: Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelyén két négycsillagos és három háromcsillagos szálloda van, amelyek összesen ezer férőhelyesek, ez viszont nem elég.  A tervek szerint a beruházás 2021-ben indult és 2023-ra elkészült volna a Hotel Riverstone-nak (Tiszakavicsnak) nevezett komplexum. A valóságban azonban máshogy történt. Az alapkőletétel 2022 februárjában volt, a befejezés pedig 2024-re csúszott, de ma még csak az épület váza, egy szürke, csupasz betonszerkezet áll. Szemmel láthatóan is sok még a munka a befejezésig, semmi remény arra, hogy az idei évben elkészüljön.

Nemrégiben ezt a helyszínt választotta sajtótájékoztatója hátterének a Szolnoki Többség ellenzéki frakció két tagja, hogy elmondják, attól tartanak, sokáig kell még nézni az épület betoncsontvázát, az építkezés egy ideje már leállt. „Ez egy torzó, amelynek az idén négyéves a története. Az eredetileg 10 milliárdról induló beruházás mára 15 milliárd forintra változott, az állam, a Kisfaludy 2030 programon keresztül, 4 milliárd forint támogatással szállt be, de nemrégen kiderült, hogy ebből 1,8 milliárd forintot elvontak. Ennek a beruházásnak a sorsa bizonytalan” – mondta a frakcióvezető Füle István, DK-s városi képviselő a sajtónak.

 
Fotó: A szerző felvétele

„Mi már 2021 januárjában is aggódtunk, hogy elszállnak a költségek” – figyelmeztetett Györfi Mihály, a város MSZP-s alpolgármestere, a Szolnoki Többség frakció tagja utalva arra, hogy a komplexum jelenlegi készültsége 25-30 százalékos, de már 5 milliárddal többe kerül az eredetileg tervezettnél. Majd azzal folytatták, hogy a hotel befejezéséért aggódnak, mert egy olyan vállalkozó építi, aki nem foglalkozott eddig még szállodaépítéssel és turisztikai beruházással.

Egyedülálló komplexum építésére készülnek

A hotel kivitelezője a Green Plan Energy Környezetvédelmi Kft. Szolnokon nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy felhúzza azt a 17 ezer négyzetméteres szállodakomplexumot, melyben 155 szoba, 1000 négyzetméteres konferenciaközpont és egy 3000 négyzetméteres wellnessrészleg kap majd helyet. A Green Plan Energy 2010-ben alakult, magyar tulajdonú, 9 milliárd Ft éves nettó árbevételű környezetvédelmi és energetikai cég. A vállalkozás honlapja szerint fő profilja az alternatív és megújuló energia előállítására alkalmas rendszerek fejlesztése, telepítése és forgalmazása. Nyilvánvaló, hogy a Szolnokra tervezett szállodakomplexum is hasznosítja majd a megújuló energiaforrásokat. A cég vezérigazgatója az alapkő letételén 2022-ben azt mondta, „a cél olyan szálloda megvalósítása, mely még nem volt a térségben, de reméljük, hogy az országban is egyedülálló lesz”. Portálunk megkereste a vállalkozást, kíváncsiak voltunk, hogy volt-e már turisztikai beruházásuk és arra is hogy mikorra tervezik a szolnoki befejezését, de válaszokat nem küldtek.

 
Fotó: A szerző felvétele

„Valószínű, hogy a szolnoki emberek szálloda helyett csak egy bizonytalan sorsú torzót kapnak” – mondta Györfi Mihály. Ezt egyébként a környékben lakók azzal erősítették meg, hogy 3-4 hónapja nem észlelnek komoly mozgást az építkezésen. Egyikőjük azt mondta, hogy tavaly decemberben itt semmi nem történt, egy másik lakó arról informálta a Narancs.hu-t, hogy már októberben is csak lézengtek a munkások.

Zavar a telekár körül

A Szolnoki Többség azért sem bízik a kivitelezőben, mert a 300 millió forintos építési telek árát elmondásuk szerint a szerződéskötés után három évvel fizette ki, de csak úgy, hogy külön ki kellett harcolni. A szolnoki városháza ezt tagadja. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolták: „Szolnok város közgyűlésének döntését követően 2021. február 2-án adta el a szálloda területét az önkormányzat a beruházónak. A vevő a vételárat, bruttó 454 millió 825 ezer forintot egy hónap múlva, egészen pontosan 2021. március 4-én ki is fizette. Tehát a több év alatti teljesítés nem igaz.”

Szalay Ferenc polgármester a szálloda alapkövének letételekor azt nyilatkozta, hogy a befizetett telekárból az épülő hotel közelében, a Vízpart körúti idősotthonban 75 új férőhelyet alakítottak ki. „A szálloda építésen túl a mellettünk lévő idősotthont is segítette. Ez a terület, amit megvásárolt, ennek az ára befektetésre került az idősotthon bővítésébe” – olvasható a Szolnok Televízió honlapján. A Szolnoki Többség frakció sajtóközleményében az áll, hogy az idősotthon fejlesztésére fordított összegnek a költségvetésben jelenleg semmi nyomát nem látni. A szolnoki városházától kértünk erről is tájékoztatást; azt mondták, az idősotthon bővítéséről 2019. június 15-én kötötték meg a szerződést a kivitelező vállalkozóval bruttó 380 millió forint értékben, a cég a beruházást még abban az évben elvégezte.

Befejezetlen művek sorsára juthat

A Szolnoki Többség nem ellenzi a szálloda megépítését, de úgy gondolják, a turisztikai fejlesztésre adott állami támogatást más idegenforgalmi beruházásra is lehetett volna fordítani. Jól jöhetne a szolnoki Reptár térségének a fejlesztésére, a város lakói szerint jobb sorsot érdemlő Tisza Szálló megvásárlására. Az alpolgármester arra is figyelmeztetett, félő, ez a luxusszálloda-beruházás is arra a sorsa jut, mint a Tiszaligeti Élményfürdő, amely öt éve épül, és befejezése bizonytalan. De van más turisztikai beruházás is, mely régóta húzódik: a szolnoki vár fejlesztési projektje is öt éve várja, hogy az idén végre elkészüljön.

A városban ezek mellett a színház felújítása is évekig húzódott, erről ebben a cikkünkben írtunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?