A békéscsabai posták kétharmadát bezárnák, a polgármester és az ellenzék is tiltakozik

Kis-Magyarország

A megyeszékhely több városrésze posta nélkül maradna. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az országban november 12-től összesen 366 posta zár be az energiatakarékossági intézkedések miatt. Ez azt jelenti, hogy 210 településen ideiglenesen szünetel majd a szolgáltatás, kistelepüléseken és nagyvárosok kerületeiben egyaránt.

A hivatalos adatok szerint 59 ezres lélekszámú Békéscsaba jelenleg működő kilenc postájából alig egy hét múlva hatot bezárnak – így kétharmaduk eltűnik. Marad a belvárosi „nagyposta”, valamint a helyi plázában és a legnagyobb hipermarketben működő. Ám egész városrészek maradnak postai szolgáltatás nélkül. Így a békési megyeszékhely legnagyobb lakótelepe, a Lencsési, ahol nem kevesebben, mint 15 ezren élnek. De ugyanerre a sorsra jut a vasútin túli jaminai városrész és Békéscsaba VII. kerülete, a városközponttól északra eső Mezőmegyer is.

Aligha véletlen, hogy ezért csütörtökön Békéscsabán a helyi ellenzék éppúgy a döntés ellen tiltakozott, mint a kormányhoz közel álló polgármester, Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba). Miklós Attila (MSZP) és Fülöp Csaba (MSZP) önkormányzati képviselők délelőtt tartottak sajtótájékoztatót. Bizonyára csak a véletlen számlájára írható, hogy ennek kezdetekor posztolt erről egy bejegyzést közéleti Facebook-oldalán a megyei jogú város első embere is.

A két ellenzéki önkormányzati képviselő szerint a döntés nyomán több városrész közvetlen postai szolgáltatás nélkül marad a jövőben, így elsődlegesen a város ezen területein élők, valamint az idősek lesznek leginkább a döntés elszenvedői. Hozzátették, a bezárásra ítélt hivatalok környezetében sok az idős, egyedülálló, nehezen közlekedő ember, akik levélforgalmukat és csekkbefizetéseiket kizárólag a postán tudják lebonyolítani. Amennyiben a környezetükben elérhetetlenné válnak a szolgáltatások, közülük sokan csak jelentős távolságok megtételét követően tudják elintézni a postai ügyeiket. Az idős emberek esetében több helyen is szociális gondozók intézik a postai ügyeket, az ő leterhelésük is jelentősen emelkedne a növekvő ügyintézési idő következtében.

Miklós Attila és Fülöp Csaba levélben fordult a békéscsabai polgármesterhez, hogy tegyen meg mindent annak érdekében: az említett posták ne zárjanak be. A város országgyűlési képviselőjét, Herczeg Tamást (Fidesz-KDNP) arra kérik, hogy a bezárást vonják vissza, mert ezzel a külső területeken élőket hozzák hátrányos helyzetbe. A Magyar Posta Zrt. megbízott vezérigazgatójának azért írtak, hogy vonja vissza a döntést, mert a sokaknak így nehezen vagy egyáltalán nem lesznek elérhetők ezek a szolgáltatások. „Azt kérjük a posta első emberétől, ha átszervezés zajlik a vállalatnál, az ne jelentsen egyet a kis fiókok bezárásával” – hangsúlyozta Miklós Attila.

 
Miklós Attila és Fülöp Csaba
Forrás. Fülöp Csaba Facebook

A két szocialista képviselő javaslatokat fogalmazott meg arra az esetre is, ha a bezárásokat nem sikerülne megakadályozni. Indítványozták a postahivatalok részleges nyitvatartási időben történő üzemeltetését; ezáltal rövidített nyitva tartással, de továbbra is elérhetőek lennének a postai szolgáltatások az érintett területeken. A forgalmasabb időszakokra (nyugdíjfizetés, ünnepek) részleges, rövidített nyitva tartási időt javasolnak. Szerepel a javaslataik között, hogy az érintett postahivatalok környezetében mobilpostai szolgáltatásokat biztosítsanak, így a kisebb településeken már jól működő rendszer kiterjesztésével megmaradna a lakosok számára a postai szolgáltatások közvetlen elérésének a lehetősége.

Ma reggel levélben kerestem meg a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatóját, amelyben kértem, hogy a Békéscsabára vonatkozó takarékossági intézkedéseket – a postahivatalok 2/3-ának bezárását – vizsgálja felül és a postai szolgáltatások színvonalát a jelenlegi szint közelében tartani szíveskedjen. Különösen a külső városrészek postáinak fennmaradását kértem” – ezt már Szarvas Péter polgármester írta Facebook-posztjában. Ebből az is kiderül, hogy a Magyar Posta Zrt. nem értesítette a városvezetőt a Békéscsabát érintő drasztikus lépésről.

 
Szarvas Péter aláírja a Magyar Posta vezérigazgatójához intézett levelet
Forrás: Szarvas Péter Facebook

Egy, a polgármester posztjához írt hozzászólás jól érzékelteti a helyzetet: „Mezőmegyert tragikusan érinti, ha a posta bezár. Még ATM automata sincs. A kerület lakói túlnyomó többségében időskorúak. Az autóbuszjáratot is ritkították.” Egy másik kommentelő Jamina városrész kapcsán írt az ottani állapotokról: „Jaminában egy ATM van az orvosi rendelőnél, amelyből »kétesélyes« a pénzfelvétel, már posta sem lesz, a Tescohoz bejutni, vagy a Centerbe, esetleg a »nagy postára«  még autóval sem lehet, ismervén a parkolási lehetőségeket!! Busszal még rosszabb!! Sebaj, majd àtjárunk vonattal Szarvasra!!”

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.