Visszavonatná a fideszes polgármester élettársának diplomáját a Jobbik képviselője

Kis-Magyarország

„Szíveskedjen a kiállított diploma visszavonásában megtenni a szükséges lépéseket” – írta a győri Széchenyi István Egyetem rektorának, Földesi Péternek Rig Lajos jobbikos országgyűlési képviselő. Az ügy hátterében a sümegi fideszes polgármester élettársának hamis érettségi bizonyítványa áll.

A Narancs.hu áprilisban írta meg, hogy a sümegi fideszes polgármester, Végh László élettársa, Szabó Krisztina ellen feljelentés született. Az ezt követő rendőrségi vizsgálat kétséget kizáróan megállapította, hogy Szabónak, a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetőjének érettségi bizonyítványa hamis. Ezért a Pécsi Járási Ügyészség azt indítványozta a Pécsi Járásbíróságnak, hogy kobozzák el Szabó Krisztina hamis érettségijét. Erről április 28-án hozott végzést a bíróság, amint arról elsőként a Magyar Hang beszámolt.

Arról is hírt adtunk korábbi cikkünkben, hogy a rendőrségi nyomozás lezárulta, február 17-e után két héttel, március 2-án, a sümegi polgármester, egyben a helyi kistérség vezetője, Végh László 861 ezer forintról több mint 1,6 millió forintra emelte élettársa fizetését. (Emellett a sümegi egészségügyi fejlesztési iroda vezetésért további közel 400 ezer forintot kap, így fizetése meghaladja a 2 millió forintot.) Ezt a járványhelyzeti intézkedések miatt, egyeztetések nélkül, egyszemélyben tehette meg az élettárs-polgármester, nem kis felháborodást okozva ezzel a városban.

Egy munka, két fizetés?

Lapunk úgy tudja, szerdán a sümegi kistérség egyik polgármestere hivatalos levélben az iránt érdeklődött,

hogyan lehetséges, hogy Szabó Krisztina egy munkáért és egy vezetői állásért két fizetést is kap.

Mindez meglátása szerint aggályokat vet fel, ezért kérdéseire választ vár Végh Lászlótól.

Arról is írtunk előző cikkünkben, hogy a hamis érettségivel előbb a Nyugat-magyarországi, majd a Pécsi Tudományegyetemre jelentkezett Szabó, aki mindkét helyen diplomát szerzett. Jogászok szerint, ha az érettségi bizonyítvány hamis, akkor érvénytelennek kell majd tekinteni a munkakör betöltéséhez szükséges felsőfokú, szakirányú végzettségét is. Vagyis az egyetemi diplomákat, valamint az ezekkel a végzettségekkel betöltött munkahelyi beosztást és az ennek nyomán felvett fizetést is. Ami összességében sok millió forint.

A hamis érettségi bizonyítvány ügyében a sümegi ellenzék vezetője, Kovács Mihály (Élhetőbb Városért) korábban a Széchenyi István Egyetem rektorához, Földesi Péterhez és a Pécsi Tudományegyetem rektorához, Miseta Attilához fordult az ott szerzett oklevelek törlése érdekében. Miseta válaszolt, közölve, megkereste a Pécsi Rendőrkapitányságot a hamis érettségi tényét megerősítő határozat megküldése miatt, amelynek megérkezése után elkezdik az ilyenkor szükséges lépések megtételét.

„Az egyetem jó hírnevének megőrzése”

Most ugyanezt tette Rig Lajos (Jobbik) országgyűlési képviselő, értesült a Narancs.hu. Rig még februárban Szabó Krisztina hamis érettségijéről kérdezte a parlamentben Polt Péter legfőbb ügyészt. Az Oktatási Hivatal ebben az ügyben született hivatalos levelére hivatkozva Rig ezúttal azt kéri Földesi Péter rektortól, hogy

„Szabó Krisztinának a Nyugat-magyarországi Egyetemen kiállított oklevelét a Pécsi Járásbíróság jogerős végzése alapján vonja vissza, törölje”.

Az ellenzéki képviselő emlékeztetett: Szabó a hamis érettségi bizonyítvánnyal nyert felvételt az egyetemre, ám időközben a hamis dokumentum elkobozásáról már jogerős bírósági végzés született.

„Az egyetem jó hírnevének megőrzése érdekében várom intézkedését és válaszát” – írta Rig a győri rektornak. „Az alapdokumentum, esetünkben az érettségi, hamis, így minden, ami erre épül, érvényét veszti. Egyetlen kérdés az ügyben éppen az, hogy pontosan mikor” – mondta a Narancs.hu-nak a jobbikos országgyűlési képviselő.

Figyelmébe ajánljuk

Miért jött létre a bűnügyi felügyelet és mit jelent pontosan? Kérdések és válaszok a Schadl-ügy apropóján

Amikor a végrehajtói kar volt elnökének és egyik vádlott-társának a letartóztatását megszüntették, bűnügyi felügyelet alá helyezték őket. Mi ez a jogintézmény, különösen az ingatlanhoz kötött bűnügyi felügyelet (köznyelven szólva: házi őrizet)? Egyebek mellett erről is szó esik Jován László ügyvéddel folytatott beszélgetésünkben.