Politikai túléléséért küzd a költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester

Kis-Magyarország

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolja a Gyulai Járási Ügyészség Tát Margit méhkeréki fideszes polgármestert és hét társát. A vád szerint nem valósult meg a Békés megyei községben egy, az EU által finanszírozott 31 millió forintos bűnmegelőzési projekt, a pénz nagy része eltűnt. Ha a község első emberét elítélik, akkor politikai pályája véget ér.

„Mióta tudja, hogy megvalósította a programokat?” – tette fel Darók Katalin bíró a kissé meglepő kérdést Tát Margit méhkeréki fideszes polgármesternek azt követően, hogy az elsőrendű vádlott a szerdai és csütörtöki tárgyalási napon szokatlanul beszédes volt a Gyulai Járásbíróság előtt. Korábban nem kevesebb, mint négy évig tartó vallomásmegtagadással „védekezett”, így sem a nyomozás, sem az ügyészségi eljárás, sőt sokáig a bírósági tárgyaláson sem tett vallomást. A csöndet előbb tavaly októberben törte meg, amikor írásban rögzített vallomását felolvasta a vádlottak padján ülő politikus. Ezt most hét hónap után folytatta. Szerdán újabb hosszú, bár kevés új tényt tartalmazó vallomást tett, majd csütörtökön számos bíráló megjegyzést fűzött az ügyész perbeszédéhez. Végül az utolsó szó jogán elmondta: nem bűnös, a jó szándék vezette, nem követett el költségvetési csalást, minden program megvalósult és folytatni szeretné 2010 óta tartó polgármesteri munkáját.

A tét végül is ez. Ugyanis ha a módosított vádirat alapján felfüggesztett szabadságvesztésre ítélik a méhkeréki polgármestert, akkor aligha „jár” neki az előzetes mentesítés. Ez pedig összeegyeztethetetlen a polgármesteri poszt betöltésével. A büntetőper alapkérdése, hogy Méhkeréken megvalósult-e vagy sem az Európai Unió által közel 31 millió forinttal támogatott, fiataloknak szóló bűnmegelőzési program. A projekt kedvezményezettje a többségében románok lakta Békés megyei község, Méhkerék önkormányzata volt, így a pályázat felelőse Tát Margit, aki 2010-ben még függetlenként lett a község első embere. De 2014-ben „megértve” az idők szavát, és meghallva a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kovács József biztatását, belépett a Fideszbe.

Összesúgnak: Tát Margit és Kovács József fideszes parlamenti képviselő

 
Összesúgnak: Tát Margit és Kovács József fideszes parlamenti képviselő
Fotó: Kovács József/Facebook

Nem jutott elég figyelme a pályázatra

Tát Margit a bűnmegelőzési program vezetőjeként magának is osztott feladatokat. Így filmvetítést, valamint foglalkozást tartott a családon belüli erőszakról és a viselkedéskultúráról. Ez pluszpénzt jelentett számára. Mostani vallomásában beszélt ezekről a foglalkozásokról, ezért tette fel neki a fenti idézett kérdést a bíró. A felvetés arra irányult, ha ilyen egyértelműséggel állítja, hogy a foglalkozásokat megtartotta, és a gyanú sem merülhet fel, hogy ez ne így lett volna, akkor az elmúlt hosszú évek alatt miért nem beszélt erről és másról sem? Tát válasza annyi volt: „ez volt a védői tanács.”

Annyit elismert Tát Margit, hogy a 2012-ben megnyert, de csak egy évvel később megkezdett projekt első része végénél tudatosult, hogy a helyi erők felkészültsége nem elégséges, nincs, vagy alig dokumentált a program, ezért külső cégeket vontak be. A bíró kérdésére a polgármester elmondta, neki nem tűnt fel, hogy az ajánlatok kísértetiesen hasonlítottak egymásra. Azzal is próbálta magyarázni a történteket, hogy nem jutott elég ideje és figyelme a pályázatra, mert 2013 őszétől 2014. októberig minden figyelmét és energiáját lekötötte a közelgő választás. 

„Jöttek-mentek a gyerekek”

Érdekes választ adott arra az elsőrendű vádlott, hogy a projekt második szakaszában, amikor már külső cégeket vontak be az általa hangoztatott megvalósításba, hogyan kísérte figyelemmel azok megvalósulását. Kiderült, gyakorlatilag sehogy. Pontosabban azt mondta, hogy a hivatali ablakából

„érintőlegesen látta, hogy jöttek-mentek a gyerekek”. 

Egyébként fel sem merült benne, hogy bármi ne valósult volna meg. Ugyanakkor élésen bírálta egykori alpolgármesterét, Netye Bertoldot, akit azért nevezett szavahihetetlennek, mert mást vallott a NAV-nyomozók előtt az ügyről 2016 januárjában, és mást 2020 szeptemberében a bíróság előtt. (Netye Bertold később ezt az ellentmondást a bíróságon tett tanúvallomásában feloldotta. A NAV-nak tett vallomására egyébként Tát Margit és egy olyan ügyvéd "készítette fel", aki később a honi román hetilap újságírójaként regisztráltatta magát a tárgyalásra, így kísérve figyelemmel azt, jóllehet sem előtte, sem a perről nem jelent meg cikke. A volt alpolgármester szerint amúgy a bűnmegelőzési program nagy része nem valósult meg.)

Előzetes mentesítést kértek

Nem meglepő módon a vádlottak védői kivétel nélkül bűncselekmény hiányában védenceik felmentését kérték, és egybehangzóan azt hangsúlyozták, hogy a vádban szereplő költségvetési csalást csak szándékosan lehet elkövetni, ám itt erről szó sincs, az ügyészségnek nem is sikerült bizonyítania. Megemlítették, hogy a projektet magyar részről felügyelő humántárca záró és rendkívüli ellenőrzése semmilyen szabálytalanságot nem tárt fel. Azt azonban nem tették hozzá, hogy az ellenőrzést végzők meghallgatásakor kiderült, ez a kontrolltevékenység meglehetősen formális volt. 

Tát Margit és társai ellen 2019 májusában emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség, ennek ellenére a Fidesz-KDNP őt indította az október helyhatósági választáson, amit aztán megnyert. 

Abban a nem várt esetben, ha védencét mégis bűnösnek találná a bíróság, előzetes mentesítést kért Tát Margitra a jelen lévő jogi képviselője.

Ennek a polgármesteri tiszt betöltése miatt van döntő jelentősége. (Előzetes mentesítés esetén ugyanis nem számítana büntetett előéletűnek Tát Margit, így polgármesteri tisztségét is betölthetné.)

Ítélethirdetés május végén lesz a Gyulai Járásbíróságon.

A távolmaradó ügyvéd

Hivatalosan Varga István ügyvéd, a KESMA-birodalom egykori vezetője Tát Margit védője a tárgyalássorozaton. Mint ismert, Varga még 2019 februárjában a kormánypártra nézve kínos elszólása miatt azonnal távozott a sajtóbirodalom kuratóriumának éléről. A kormánypárti megbízásokkal bőségesen ellátott ügyvéd akkor azt mondta: „Keresztény, konzervatív, kormánypárti ember létemre én Élet és Irodalmat járatok, én Magyar Narancsot olvasok, Népszavával kezdek – mert most még nincs Magyar Nemzet –, ha jó tollú cikket, glosszát akarok elolvasni.” Ám Varga egyszer sem jelent meg a gyulai tárgyaláson, helyette többször Kaszai Balázs ügyvéd képviselte a méhkeréki polgármestert, majd az utolsó tárgyalási napokon egy-egy ügyvédjelölt. Mindez nem keltette a határozottság és elszántság érzését a védelem részéről.

Figyelmébe ajánljuk