Politikai túléléséért küzd a költségvetési csalással vádolt fideszes polgármester

Kis-Magyarország

Jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással vádolja a Gyulai Járási Ügyészség Tát Margit méhkeréki fideszes polgármestert és hét társát. A vád szerint nem valósult meg a Békés megyei községben egy, az EU által finanszírozott 31 millió forintos bűnmegelőzési projekt, a pénz nagy része eltűnt. Ha a község első emberét elítélik, akkor politikai pályája véget ér.

„Mióta tudja, hogy megvalósította a programokat?” – tette fel Darók Katalin bíró a kissé meglepő kérdést Tát Margit méhkeréki fideszes polgármesternek azt követően, hogy az elsőrendű vádlott a szerdai és csütörtöki tárgyalási napon szokatlanul beszédes volt a Gyulai Járásbíróság előtt. Korábban nem kevesebb, mint négy évig tartó vallomásmegtagadással „védekezett”, így sem a nyomozás, sem az ügyészségi eljárás, sőt sokáig a bírósági tárgyaláson sem tett vallomást. A csöndet előbb tavaly októberben törte meg, amikor írásban rögzített vallomását felolvasta a vádlottak padján ülő politikus. Ezt most hét hónap után folytatta. Szerdán újabb hosszú, bár kevés új tényt tartalmazó vallomást tett, majd csütörtökön számos bíráló megjegyzést fűzött az ügyész perbeszédéhez. Végül az utolsó szó jogán elmondta: nem bűnös, a jó szándék vezette, nem követett el költségvetési csalást, minden program megvalósult és folytatni szeretné 2010 óta tartó polgármesteri munkáját.

A tét végül is ez. Ugyanis ha a módosított vádirat alapján felfüggesztett szabadságvesztésre ítélik a méhkeréki polgármestert, akkor aligha „jár” neki az előzetes mentesítés. Ez pedig összeegyeztethetetlen a polgármesteri poszt betöltésével. A büntetőper alapkérdése, hogy Méhkeréken megvalósult-e vagy sem az Európai Unió által közel 31 millió forinttal támogatott, fiataloknak szóló bűnmegelőzési program. A projekt kedvezményezettje a többségében románok lakta Békés megyei község, Méhkerék önkormányzata volt, így a pályázat felelőse Tát Margit, aki 2010-ben még függetlenként lett a község első embere. De 2014-ben „megértve” az idők szavát, és meghallva a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kovács József biztatását, belépett a Fideszbe.

Összesúgnak: Tát Margit és Kovács József fideszes parlamenti képviselő

 
Összesúgnak: Tát Margit és Kovács József fideszes parlamenti képviselő
Fotó: Kovács József/Facebook

Nem jutott elég figyelme a pályázatra

Tát Margit a bűnmegelőzési program vezetőjeként magának is osztott feladatokat. Így filmvetítést, valamint foglalkozást tartott a családon belüli erőszakról és a viselkedéskultúráról. Ez pluszpénzt jelentett számára. Mostani vallomásában beszélt ezekről a foglalkozásokról, ezért tette fel neki a fenti idézett kérdést a bíró. A felvetés arra irányult, ha ilyen egyértelműséggel állítja, hogy a foglalkozásokat megtartotta, és a gyanú sem merülhet fel, hogy ez ne így lett volna, akkor az elmúlt hosszú évek alatt miért nem beszélt erről és másról sem? Tát válasza annyi volt: „ez volt a védői tanács.”

Annyit elismert Tát Margit, hogy a 2012-ben megnyert, de csak egy évvel később megkezdett projekt első része végénél tudatosult, hogy a helyi erők felkészültsége nem elégséges, nincs, vagy alig dokumentált a program, ezért külső cégeket vontak be. A bíró kérdésére a polgármester elmondta, neki nem tűnt fel, hogy az ajánlatok kísértetiesen hasonlítottak egymásra. Azzal is próbálta magyarázni a történteket, hogy nem jutott elég ideje és figyelme a pályázatra, mert 2013 őszétől 2014. októberig minden figyelmét és energiáját lekötötte a közelgő választás. 

„Jöttek-mentek a gyerekek”

Érdekes választ adott arra az elsőrendű vádlott, hogy a projekt második szakaszában, amikor már külső cégeket vontak be az általa hangoztatott megvalósításba, hogyan kísérte figyelemmel azok megvalósulását. Kiderült, gyakorlatilag sehogy. Pontosabban azt mondta, hogy a hivatali ablakából

„érintőlegesen látta, hogy jöttek-mentek a gyerekek”. 

Egyébként fel sem merült benne, hogy bármi ne valósult volna meg. Ugyanakkor élésen bírálta egykori alpolgármesterét, Netye Bertoldot, akit azért nevezett szavahihetetlennek, mert mást vallott a NAV-nyomozók előtt az ügyről 2016 januárjában, és mást 2020 szeptemberében a bíróság előtt. (Netye Bertold később ezt az ellentmondást a bíróságon tett tanúvallomásában feloldotta. A NAV-nak tett vallomására egyébként Tát Margit és egy olyan ügyvéd "készítette fel", aki később a honi román hetilap újságírójaként regisztráltatta magát a tárgyalásra, így kísérve figyelemmel azt, jóllehet sem előtte, sem a perről nem jelent meg cikke. A volt alpolgármester szerint amúgy a bűnmegelőzési program nagy része nem valósult meg.)

Előzetes mentesítést kértek

Nem meglepő módon a vádlottak védői kivétel nélkül bűncselekmény hiányában védenceik felmentését kérték, és egybehangzóan azt hangsúlyozták, hogy a vádban szereplő költségvetési csalást csak szándékosan lehet elkövetni, ám itt erről szó sincs, az ügyészségnek nem is sikerült bizonyítania. Megemlítették, hogy a projektet magyar részről felügyelő humántárca záró és rendkívüli ellenőrzése semmilyen szabálytalanságot nem tárt fel. Azt azonban nem tették hozzá, hogy az ellenőrzést végzők meghallgatásakor kiderült, ez a kontrolltevékenység meglehetősen formális volt. 

Tát Margit és társai ellen 2019 májusában emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség, ennek ellenére a Fidesz-KDNP őt indította az október helyhatósági választáson, amit aztán megnyert. 

Abban a nem várt esetben, ha védencét mégis bűnösnek találná a bíróság, előzetes mentesítést kért Tát Margitra a jelen lévő jogi képviselője.

Ennek a polgármesteri tiszt betöltése miatt van döntő jelentősége. (Előzetes mentesítés esetén ugyanis nem számítana büntetett előéletűnek Tát Margit, így polgármesteri tisztségét is betölthetné.)

Ítélethirdetés május végén lesz a Gyulai Járásbíróságon.

A távolmaradó ügyvéd

Hivatalosan Varga István ügyvéd, a KESMA-birodalom egykori vezetője Tát Margit védője a tárgyalássorozaton. Mint ismert, Varga még 2019 februárjában a kormánypártra nézve kínos elszólása miatt azonnal távozott a sajtóbirodalom kuratóriumának éléről. A kormánypárti megbízásokkal bőségesen ellátott ügyvéd akkor azt mondta: „Keresztény, konzervatív, kormánypárti ember létemre én Élet és Irodalmat járatok, én Magyar Narancsot olvasok, Népszavával kezdek – mert most még nincs Magyar Nemzet –, ha jó tollú cikket, glosszát akarok elolvasni.” Ám Varga egyszer sem jelent meg a gyulai tárgyaláson, helyette többször Kaszai Balázs ügyvéd képviselte a méhkeréki polgármestert, majd az utolsó tárgyalási napokon egy-egy ügyvédjelölt. Mindez nem keltette a határozottság és elszántság érzését a védelem részéről.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.