DK-s jelölttel szemben is indulna Veszprémben a DK-s képviselő

Katanics Sándor DK-frakcióvezető független jelöltként fogja megméretni magát az ellenzéki előválasztáson, amennyiben az ellenzéki pártok tolerálják. Nem tudta elfogadni, hogy a jelöléshez figyelmen kívül hagyták a helyi szervezet véleményét és a városi közéletben ismeretlen személy indítását.

A veszprémi önkormányzati DK frakcióját vezető Katanics Sándor a közösségi oldalán jelentette be, hogy függetlenként elindul az ellenzék országgyűlési jelöltjeinek előválasztásán. Ehhez 400 ajánlást kell összegyűjtenie, ha a hat ellenzéki párt elfogadja az indulási szándékát.

Katanics nem lépett ki a pártból, a három fős városi frakciót továbbra is vezetni kívánja, azonban nem tudta elfogadni sem ő, sem a helyi DK számos tagja, volt vezetősége, hogy pártjuk a városban alig ismert, a közéletben aktivitást eddig nem mutató személyt jelöljön, akit ezért nem tudnak támogatni.

A DK ugyanis a saját ügyvédi irodáját vivő Csonka Balázs civil jelöltet támogatja, Csonka facebookos politikusi oldalának első bejegyzése április 12-i, amikor közhírré tette, elfogadta a párt felkérését.

Katanics döntése indoklásában kifejtette, nem ért egyet azzal, ahogyan a DK országos elnöksége a kiválasztást elrendezte.

„Úgy hiszem, az a helyes, ha nem a fővárosból mondják meg, ki legyen vidéken a Fidesz jelöltjének a kihívója”

- írta. „Köszönöm, hogy az elmúlt hetekben sokan bátorítottatok, ajánlottátok a segítségeteket. Amennyiben az ellenzéki pártok nem akadályozzák meg, úgy gondolom, az a helyes, ha elfogadom a felkérésetek, és részt veszek az előválasztáson. Amint lehet, nekiállok a 400 ajánlás összegyűjtésének, aztán majd eldöntik Veszprém megye 1-es számú választókerületének az előválasztáson résztvevő szavazói, ki legyen végül Orbán emberének a kihívója” - tette hozzá. 

A civilben középiskolai matematika- és fizikatanérként dolgozó képviselő 1998 óta több ciklusban volt veszprémi önkormányzati képviselő, 2019-ben a DK polgármester-jelöltje volt, ám végül csak önkormányzati képviselői posztot nyert.

Elégedetlenségének oka egy évtizedet meghaladó pártmunkájában is gyökerezik, a DK-t ugyanis megszületésétől képviseli aktív politikusként. 2006-2010 között az MSZP listás országgyűlési képviselője volt, így vett részt a DK MSZP-n belüli platformalakításában. Veszprémben barátaival alapította a DK alapszervezetét, amelynek elnökeként is tevékenykedett a legutóbbi tisztújításig.

2020 októberében is megpályázta a veszprémi szervezet elnöki pozícióját, de miután kiderült, hogy a DK országos elnöksége a helyi szervezet véleményét nem kikérve mást tervez indítani, visszavonta pályázatát. Ezzel jelezte, nem tud a nyilvánosság előtt támogatni, ajánlani olyan valakit, akinek személyéről és politikai szerepléséről sem tudnak jószerével semmit.

Csonka Balázs indulásának bejelentése után 12 nappal, április 24-én tette közzé bemutatkozását, amiből megtudható, 2004 óta vezeti irodáját Veszprémben, fő szakterületei a családi és polgári jog, a büntetőjog és az adatvédelem. Képviseletet lát el a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtt, felkéréséig a Társaság A Szabadságjogokért veszprémi ügyvédjeként is dolgozott.

Katanics Sándor januárban precedens értékű pert nyert a kormányhivatallal szemben, neki sikerült elsőként peres eljárással kikényszeríteni járványügyi adatokat, amelyeket a Veszprémi Járásbíróság közérdekűnek minősített. Erről itt írtunk:

Figyelmébe ajánljuk