DK-s jelölttel szemben is indulna Veszprémben a DK-s képviselő

  • Zsidai Péter
  • 2021.05.04 17:10

Kis-Magyarország

Katanics Sándor DK-frakcióvezető független jelöltként fogja megméretni magát az ellenzéki előválasztáson, amennyiben az ellenzéki pártok tolerálják. Nem tudta elfogadni, hogy a jelöléshez figyelmen kívül hagyták a helyi szervezet véleményét és a városi közéletben ismeretlen személy indítását.

A veszprémi önkormányzati DK frakcióját vezető Katanics Sándor a közösségi oldalán jelentette be, hogy függetlenként elindul az ellenzék országgyűlési jelöltjeinek előválasztásán. Ehhez 400 ajánlást kell összegyűjtenie, ha a hat ellenzéki párt elfogadja az indulási szándékát.

Katanics nem lépett ki a pártból, a három fős városi frakciót továbbra is vezetni kívánja, azonban nem tudta elfogadni sem ő, sem a helyi DK számos tagja, volt vezetősége, hogy pártjuk a városban alig ismert, a közéletben aktivitást eddig nem mutató személyt jelöljön, akit ezért nem tudnak támogatni.

A DK ugyanis a saját ügyvédi irodáját vivő Csonka Balázs civil jelöltet támogatja, Csonka facebookos politikusi oldalának első bejegyzése április 12-i, amikor közhírré tette, elfogadta a párt felkérését.

Katanics döntése indoklásában kifejtette, nem ért egyet azzal, ahogyan a DK országos elnöksége a kiválasztást elrendezte.

„Úgy hiszem, az a helyes, ha nem a fővárosból mondják meg, ki legyen vidéken a Fidesz jelöltjének a kihívója”

- írta. „Köszönöm, hogy az elmúlt hetekben sokan bátorítottatok, ajánlottátok a segítségeteket. Amennyiben az ellenzéki pártok nem akadályozzák meg, úgy gondolom, az a helyes, ha elfogadom a felkérésetek, és részt veszek az előválasztáson. Amint lehet, nekiállok a 400 ajánlás összegyűjtésének, aztán majd eldöntik Veszprém megye 1-es számú választókerületének az előválasztáson résztvevő szavazói, ki legyen végül Orbán emberének a kihívója” - tette hozzá. 

A civilben középiskolai matematika- és fizikatanérként dolgozó képviselő 1998 óta több ciklusban volt veszprémi önkormányzati képviselő, 2019-ben a DK polgármester-jelöltje volt, ám végül csak önkormányzati képviselői posztot nyert.

Elégedetlenségének oka egy évtizedet meghaladó pártmunkájában is gyökerezik, a DK-t ugyanis megszületésétől képviseli aktív politikusként. 2006-2010 között az MSZP listás országgyűlési képviselője volt, így vett részt a DK MSZP-n belüli platformalakításában. Veszprémben barátaival alapította a DK alapszervezetét, amelynek elnökeként is tevékenykedett a legutóbbi tisztújításig.

2020 októberében is megpályázta a veszprémi szervezet elnöki pozícióját, de miután kiderült, hogy a DK országos elnöksége a helyi szervezet véleményét nem kikérve mást tervez indítani, visszavonta pályázatát. Ezzel jelezte, nem tud a nyilvánosság előtt támogatni, ajánlani olyan valakit, akinek személyéről és politikai szerepléséről sem tudnak jószerével semmit.

Csonka Balázs indulásának bejelentése után 12 nappal, április 24-én tette közzé bemutatkozását, amiből megtudható, 2004 óta vezeti irodáját Veszprémben, fő szakterületei a családi és polgári jog, a büntetőjog és az adatvédelem. Képviseletet lát el a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtt, felkéréséig a Társaság A Szabadságjogokért veszprémi ügyvédjeként is dolgozott.

Katanics Sándor januárban precedens értékű pert nyert a kormányhivatallal szemben, neki sikerült elsőként peres eljárással kikényszeríteni járványügyi adatokat, amelyeket a Veszprémi Járásbíróság közérdekűnek minősített. Erről itt írtunk:

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.