DK-s jelölttel szemben is indulna Veszprémben a DK-s képviselő

  • Zsidai Péter
  • 2021.05.04 17:10

Kis-Magyarország

Katanics Sándor DK-frakcióvezető független jelöltként fogja megméretni magát az ellenzéki előválasztáson, amennyiben az ellenzéki pártok tolerálják. Nem tudta elfogadni, hogy a jelöléshez figyelmen kívül hagyták a helyi szervezet véleményét és a városi közéletben ismeretlen személy indítását.

A veszprémi önkormányzati DK frakcióját vezető Katanics Sándor a közösségi oldalán jelentette be, hogy függetlenként elindul az ellenzék országgyűlési jelöltjeinek előválasztásán. Ehhez 400 ajánlást kell összegyűjtenie, ha a hat ellenzéki párt elfogadja az indulási szándékát.

Katanics nem lépett ki a pártból, a három fős városi frakciót továbbra is vezetni kívánja, azonban nem tudta elfogadni sem ő, sem a helyi DK számos tagja, volt vezetősége, hogy pártjuk a városban alig ismert, a közéletben aktivitást eddig nem mutató személyt jelöljön, akit ezért nem tudnak támogatni.

A DK ugyanis a saját ügyvédi irodáját vivő Csonka Balázs civil jelöltet támogatja, Csonka facebookos politikusi oldalának első bejegyzése április 12-i, amikor közhírré tette, elfogadta a párt felkérését.

Katanics döntése indoklásában kifejtette, nem ért egyet azzal, ahogyan a DK országos elnöksége a kiválasztást elrendezte.

„Úgy hiszem, az a helyes, ha nem a fővárosból mondják meg, ki legyen vidéken a Fidesz jelöltjének a kihívója”

- írta. „Köszönöm, hogy az elmúlt hetekben sokan bátorítottatok, ajánlottátok a segítségeteket. Amennyiben az ellenzéki pártok nem akadályozzák meg, úgy gondolom, az a helyes, ha elfogadom a felkérésetek, és részt veszek az előválasztáson. Amint lehet, nekiállok a 400 ajánlás összegyűjtésének, aztán majd eldöntik Veszprém megye 1-es számú választókerületének az előválasztáson résztvevő szavazói, ki legyen végül Orbán emberének a kihívója” - tette hozzá. 

A civilben középiskolai matematika- és fizikatanérként dolgozó képviselő 1998 óta több ciklusban volt veszprémi önkormányzati képviselő, 2019-ben a DK polgármester-jelöltje volt, ám végül csak önkormányzati képviselői posztot nyert.

Elégedetlenségének oka egy évtizedet meghaladó pártmunkájában is gyökerezik, a DK-t ugyanis megszületésétől képviseli aktív politikusként. 2006-2010 között az MSZP listás országgyűlési képviselője volt, így vett részt a DK MSZP-n belüli platformalakításában. Veszprémben barátaival alapította a DK alapszervezetét, amelynek elnökeként is tevékenykedett a legutóbbi tisztújításig.

2020 októberében is megpályázta a veszprémi szervezet elnöki pozícióját, de miután kiderült, hogy a DK országos elnöksége a helyi szervezet véleményét nem kikérve mást tervez indítani, visszavonta pályázatát. Ezzel jelezte, nem tud a nyilvánosság előtt támogatni, ajánlani olyan valakit, akinek személyéről és politikai szerepléséről sem tudnak jószerével semmit.

Csonka Balázs indulásának bejelentése után 12 nappal, április 24-én tette közzé bemutatkozását, amiből megtudható, 2004 óta vezeti irodáját Veszprémben, fő szakterületei a családi és polgári jog, a büntetőjog és az adatvédelem. Képviseletet lát el a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtt, felkéréséig a Társaság A Szabadságjogokért veszprémi ügyvédjeként is dolgozott.

Katanics Sándor januárban precedens értékű pert nyert a kormányhivatallal szemben, neki sikerült elsőként peres eljárással kikényszeríteni járványügyi adatokat, amelyeket a Veszprémi Járásbíróság közérdekűnek minősített. Erről itt írtunk:

Neked ajánljuk

Kivonulás!

A kormány rombolása nem pusztán önmagában, itt és most megbocsáthatatlan, hosszú távú hatásai Orbán uralkodásán jóval túlmutatóan mérgezik majd az emberek életét. Csepp a tengerben az iskola világának szétdúlása – nekem személy szerint ez a legfájóbb, a társadalmi mobilitás tekintetében viszont a legkártékonyabb.

A definíció és a valóság

  • Kovács András

Laczó Ferenc, a kitűnő fiatal történész, az antiszemitizmus új definícióját előterjesztő Jerusalem Declaration of Antisemitism (JDA) egyik aláírója, válaszcikkben reflektált az ugyancsak e hasábokon megjelent, Deklarációt kritizáló írásomra. A válaszcikk akár azt is demonstrálhatná, hogy mi a bajom az új definícióval.

Zene kíváncsi embereknek

  • - minek -

A Trottel Records kiadványain nem fog az idő, új lemezeik és az újra kiadott klasszikusok egyformán izgalmas hallgatnivalók.

Élve vagy halva

  • TPP

„…s mint fán se nő egyforma két levél, / a nagy időn se lesz hozzá hasonló” – írja Kosztolányi a Halotti beszédben. Hiába ikertestvérek Lisa és Sven, hiába az eltéphetetlen érzelmi kötelék, a közös szenvedély (Lisa színműíró, Sven színész), a közös világlátás, egy ember nem vállalhatja át egy másik ember terheit.

„Hús a csontvázon”

Miért tartja jobbnak A szolgálólány meséje sorozatnál a saját adaptációját? Mit vétett Brecht özvegye ellen? Milyen volt Fassbindert rendezni? És miért állt ki Dustin Hoffman mellett, amikor a színészt szexuális zaklatással vádolták? A német rendezőlegendával telefonon beszélgettünk.

Együtt rezegni

  • rés a présen

A sok megpróbáltatás, az állandó tesztelésekkel járó izgalmak ellenére a BFZ különleges évet zárt 2020-ban.

Ezt nem dúdolják

  • - csk -

Népszerű mű-e Elgar 1910-ben írt Hegedűversenye? A hangszer versenymű-irodalmának törzséhez tartozik-e, mint Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Csajkovszkij versenyművei? Nem könnyű egyértelmű választ adni.

Mesél az erdő

Ha nincs A bűvös vadász, talán nem lenne Wagner-életmű, s jó eséllyel még a Hobo Blues Band Vadászat című albuma sem készülhetett volna el.

In nomine Haydn

„Kérem, tolmácsolja Őfőméltóságának azon kérésemet, hogy engem, Weiglt és annak feleségét, valamint Friberthet jövő csütörtökön engedjen el Bécsbe, hogy ott péntek délután az irgalmas testvérek templomában felléphessünk, s mint legkegyelmesebb hercegünk szolgái, ezzel is növelhessük az őt övező tiszteletet.”

Odaillő átvezetés

  • Rácz Judit

Az improvizáció, mint a neve is mutatja, előre nem látott, váratlan jelenséget jelöl: a zenében a helyben kitalált és egyidejűleg el is játszott dallamokat. Vajon ma – ha éppen nem dzsesszkoncerten ül – hányszor van része ilyesmiben a koncertlátogatónak?

Sziklaszilárd pozíció

Alárendelt közreműködőből az opera királya, sőt a popkultúra szupersztárja: ez a tenor történelmi útja. Bálvány és két lábon járó közhely, egy előítéletekkel körülsáncolt műfaj jelképe, oly sok rajongás és annyi malícia címzettje. Aki jó esetben kiénekli a magas C-t is.

„Mindig mást szállított”

  • Rácz Judit

Ötven éve halt meg Igor Stravinsky. De írhatnánk Sztravinszkijt is, több arca volt, megnéztünk néhányat ezek közül. Volt közöttük nemigen ismert, sőt egyenesen kellemetlen is.