DK-s jelölttel szemben is indulna Veszprémben a DK-s képviselő

Katanics Sándor DK-frakcióvezető független jelöltként fogja megméretni magát az ellenzéki előválasztáson, amennyiben az ellenzéki pártok tolerálják. Nem tudta elfogadni, hogy a jelöléshez figyelmen kívül hagyták a helyi szervezet véleményét és a városi közéletben ismeretlen személy indítását.

A veszprémi önkormányzati DK frakcióját vezető Katanics Sándor a közösségi oldalán jelentette be, hogy függetlenként elindul az ellenzék országgyűlési jelöltjeinek előválasztásán. Ehhez 400 ajánlást kell összegyűjtenie, ha a hat ellenzéki párt elfogadja az indulási szándékát.

Katanics nem lépett ki a pártból, a három fős városi frakciót továbbra is vezetni kívánja, azonban nem tudta elfogadni sem ő, sem a helyi DK számos tagja, volt vezetősége, hogy pártjuk a városban alig ismert, a közéletben aktivitást eddig nem mutató személyt jelöljön, akit ezért nem tudnak támogatni.

A DK ugyanis a saját ügyvédi irodáját vivő Csonka Balázs civil jelöltet támogatja, Csonka facebookos politikusi oldalának első bejegyzése április 12-i, amikor közhírré tette, elfogadta a párt felkérését.

Katanics döntése indoklásában kifejtette, nem ért egyet azzal, ahogyan a DK országos elnöksége a kiválasztást elrendezte.

„Úgy hiszem, az a helyes, ha nem a fővárosból mondják meg, ki legyen vidéken a Fidesz jelöltjének a kihívója”

- írta. „Köszönöm, hogy az elmúlt hetekben sokan bátorítottatok, ajánlottátok a segítségeteket. Amennyiben az ellenzéki pártok nem akadályozzák meg, úgy gondolom, az a helyes, ha elfogadom a felkérésetek, és részt veszek az előválasztáson. Amint lehet, nekiállok a 400 ajánlás összegyűjtésének, aztán majd eldöntik Veszprém megye 1-es számú választókerületének az előválasztáson résztvevő szavazói, ki legyen végül Orbán emberének a kihívója” - tette hozzá. 

A civilben középiskolai matematika- és fizikatanérként dolgozó képviselő 1998 óta több ciklusban volt veszprémi önkormányzati képviselő, 2019-ben a DK polgármester-jelöltje volt, ám végül csak önkormányzati képviselői posztot nyert.

Elégedetlenségének oka egy évtizedet meghaladó pártmunkájában is gyökerezik, a DK-t ugyanis megszületésétől képviseli aktív politikusként. 2006-2010 között az MSZP listás országgyűlési képviselője volt, így vett részt a DK MSZP-n belüli platformalakításában. Veszprémben barátaival alapította a DK alapszervezetét, amelynek elnökeként is tevékenykedett a legutóbbi tisztújításig.

2020 októberében is megpályázta a veszprémi szervezet elnöki pozícióját, de miután kiderült, hogy a DK országos elnöksége a helyi szervezet véleményét nem kikérve mást tervez indítani, visszavonta pályázatát. Ezzel jelezte, nem tud a nyilvánosság előtt támogatni, ajánlani olyan valakit, akinek személyéről és politikai szerepléséről sem tudnak jószerével semmit.

Csonka Balázs indulásának bejelentése után 12 nappal, április 24-én tette közzé bemutatkozását, amiből megtudható, 2004 óta vezeti irodáját Veszprémben, fő szakterületei a családi és polgári jog, a büntetőjog és az adatvédelem. Képviseletet lát el a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság előtt, felkéréséig a Társaság A Szabadságjogokért veszprémi ügyvédjeként is dolgozott.

Katanics Sándor januárban precedens értékű pert nyert a kormányhivatallal szemben, neki sikerült elsőként peres eljárással kikényszeríteni járványügyi adatokat, amelyeket a Veszprémi Járásbíróság közérdekűnek minősített. Erről itt írtunk:

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.