Szabálytalan pénzköltés miatt terhelheti visszafizetési kötelezettség Sümeget

Kis-Magyarország

Nemrégiben két, uniós pályázattal kapcsolatos perét is elveszítette Sümeg önkormányzata a Fővárosi Törvényszéken, de megbírságolta a várost a Közbeszerzési Hatóság is. A legrosszabb forgatókönyv esetén összesen akár 140 millió forint kell visszafizetni a Végh László polgármester vezette településnek.

Sümeg város honlapján számláló mutatja, mennyi támogatást nyert el a város azóta, hogy 2014 októberétől a település polgármestere Végh László (Fidesz-KDNP). A számláló nem sokkal 3 milliárd forint felett tart. (Sajátos "időszámítás"; talán annak is lenne létjogosultsága, ha ez az összegzés azt mutatná, mennyi EU-s forrást nyert el a kisváros azóta, hogy Magyarország csatlakozott az unióhoz.) 

Még tavaly áprilisban a Pénzügyminisztérium (PM) a pályázatok lezárása utáni szokásos ellenőrzés során szabálytalanságokat állapított meg a középkori váráról híres, közel 7 ezres Veszprém megyei településen. Ezért a PM törvényességi vizsgálatot kezdeményezett a sümegi önkormányzattal szemben a Közbeszerzési Hatóságnál. Két, az Európai Unió által, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) megvalósult projektről van szó. A nettó áron számítva 77 milliós bölcsődei felújításról és a Ramassetter Látogatóközpont 41 milliós kialakításáról szóló közbeszerzések akadtak fenn a rostán, tudtuk meg Németh Szabolcs helyi ellenzéki aktivistától, aki mindezt a Facebookra is kiposztolta.

A Közbeszerzési Hatóság tavaly májusban, két határozatában 2 és 3 milliós forintra bírságolta Sümeg városát, egyben kilátásba helyezte, hogy a látogatóközpont teljes támogatási összegét, 41 millió forintot és a bölcsődére elnyert közel 77 millió negyedét vissza kell fizetni.

Felhatalmazás nélküli bukott perek

Noha tavaly nyáron nem volt érvényben a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, de Végh László polgármester testületi felhatalmazás nélkül támadta meg a Fővárosi Törvényszéken az elmarasztaló határozatokat. Ezzel egy időben Németh közérdekű adatigényléssel fordult a város vezetőjéhez. Az iránt érdeklődött, hogy kifizette-e a város a kirótt bírságot. Végh László ekkor írásban közölte az ellenzéki aktivistával, hogy a bíróságon megtámadták a szóban forgó határozatokat, s ezeknek halasztó hatálya van.

A perben a fideszes városvezetést az egykori fideszes országgyűlési képviselő és elszámoltatási biztos, Papcsák Ferenc ügyvédi irodája képviselte, sikertelenül, ismertette a történteket a Narancs.hu-val Németh Szabolcs. A Fővárosi Törvényszék ítéletében megállapította, hogy

az önkormányzat mindkét projekt esetében „súlyos törvénysértéseket” valósított meg,

amikor a közbeszerzési eljárás során nem biztosította a közpénzek pártatlan, befolyástól mentes felhasználását. A hiba az volt, hogy a közbeszerzést kiíró sümegi önkormányzat egyik saját cége tett ajánlatokat a kiírt pályázatokra, ám egy belső szabályozás értelmében a cég ügyvezetője ezt 3 millió forintos összeghatárig tehette volna meg. Itt, mindkét esetben, ezt jóval meghaladta a projekt nagyságrendje.

Az elbukott perek nyomán nem csupán az derült ki, hogy törvénysértő módon használták fel az Európai Uniótól érkező TOP-os pályázati pénzeket, de egyben súlyos tízmilliókat kell visszafizetni, a milliós bírságok mellett és ehhez hozzájön a vesztes perek költsége is. Németh Szabolcs hozzátette, hogy a Pénzügyminisztérium kezdeményezésére a Közbeszerzési Hatóság ezek mellett másik két ügyben állapított meg szabálytalanságokat. Így az ugyancsak TOP-forrásokból megvalósuló Középkori Piac nettó közel 58 és a Belvárosi Piac hozzávetőlegesen 14 milliós projektjénél.

 
Végh László (középen) a sümegi vár kapitányával és egy fideszes helyi képviselővel
Forrás: Végh László Facebook

„Az egészben az a felháborító, hogy miközben a pályázatokat kiváló szakemberek megírták, összeállították és ezzel megnyerte Sümeg városa azokat, addig a pályázati pénzeket már Végh László vezetésével tehetségtelen és zavaros, immár bírósági ítélet alapján is törvénysértő módon költötték el” – mondta lapunknak Németh. Az ellenzéki aktivista számításai szerint a szabálytalanságok miatt visszafizetendő összeg és a bírságok együttes összege elérheti akár a 140 millió forintot. 

Kérdések, válasz nélkül

A történtek nyomán, a közösségi portálon írt bejegyzésében kérdések sorát tette fel Németh Szabolcs Végh László polgármesternek. Egyebek között azt firtatja, hogy a városvezető milyen alapon indított a képviselő-testület felhatalmazása nélkül a város nevében pereket. Az iránt is érdeklődik, miért szabálytalanul költötték el az elnyert pályázati pénzt, s hogy a perköltségek és a milliós bírságokat Végh a saját zsebéből, vagy a város kasszájából fizeti-e ki. Végül azt kérdezi, minderről tájékoztatta-e a város közvéleményét és a képviselő-testületet, s mikor vállalja a törvénysértések miatt a felelősséget.

A Narancs.hu is számos kérdéssel kereste meg Sümeg fideszes polgármesterét, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz Végh Lászlótól. Ha reagál a polgármester, közzétesszük.

Figyelmébe ajánljuk