Nyáron gyerektáborokban élik ki politikai pedofíliájukat a fideszes képviselők

Belpol

Aktivisták látogatása nem, a politikusoké úgy tűnik, belefér, de attól, hogy ajándékot visznek a gyerekeknek, még nem lesz törvényes a velük való fotózkodás. 

Miközben Brüsszelből óvodákba, iskolákba küldött LMBTQ-aktivistákkal riogat az Orbán-kormány, és teljesen felesleges "gyermekvédelmi népszavazást" tart irányított kérdésekkel, a kormánypárti képviselők továbbra is javában élnek a "politikai pedofília" lehetőségével a fiatalok körében, és

minden gond nélkül bejárnak hozzájuk az iskolába.

Ha nyár, akkor gyerektáborok, ha gyerektáborok, akkor a fideszes politikusok kihasználják a lehetőséget – egy kis gyümölcs, pogácsa a táborozó gyerekeknek és máris lehet fotózkodni velük, kormánypropagandát hinteni köreikben.

A három Jász-Nagykun-Szolnok megyei fideszes országgyűlési képviselő meg is ragadta az alkalmat, és mindhárman ellátogattak gyerektáborokba:

  • Kállai Mária a kőtelki általános iskola napközis táborába ment fotózkodni a gyerekekkel, posztja szerint talán gyümölcsöt is vitt nekik; 
  • Boldog István Cibakházán járt a gyerekeknek rendezett Nyári Képzőművészeti Alkotótáborban, ő túrós buktát és üdítőt vitt magával; 
  • és a dinnyetermesztő Pócs János a jászalsószentgyörgyi gyerektáborba ment, kiposztolt fotója szerint dinnyét vitt nekik. 

Tették ezt úgy, hogy nem biztos, hogy ehhez a szülők hozzájárultak, sőt lehet, nem is tudtak előre róla. Ráadásul bár a képviselők elvileg ajándékot vittek a gyerekeknek, ettől még ugyanúgy kiposztolták a fotóikat a politikusi Facebook-oldalukra, és ugyanúgy felhasználták a gyerekeket saját kampánycéljaikra, ami aligha számít törvényesnek. 

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos 2018-ban a Dívány.hu-nak elküldött állásfoglalásában ugyanis éppen azt hangsúlyozta, hogy ha egy gyerekről (vagy felnőttről) fotót, vagy videót készítenek, a felvétel személyes adatnak minősül, tárolása és felhasználása pedig adatkezelésnek, és

ha a felvételen politikusok közéleti megnyilvánulása látható, akkor az arról készült fotók/videók politikai véleményre vagy pártállásra vonatkozó különleges személyes adatok is egyben.

Ezek pedig olyan szenzitív adatok, amelyek nyilvánosságra kerülése súlyos következményekkel járhat, ezért a hatályos jogszabályok szigorúbb feltételeket határoznak meg.

Politikai véleményre vagy pártállásra vonatkozó személyes adatok akkor kezelhetők főszabály szerint, ha ahhoz az adatalany írásban hozzájárult,

gyerekeknél, 14 éves korig a szülő aláírása szükséges, 16 éves kor felett pedig a gyerek saját hozzájárulása is érvényes.

De nem elég az aláírás, a hozzájárulásnak megfelelő és előzetes tájékoztatáson kell alapulnia.

Magyarul ha a képeken gyerekek is szerepelnek, akkor további követelményeknek is meg kell felelni: 

  • az adatkezelőnek (vagyis akinek a megbízásából a fotó készült), minden egyes 16 év alatti gyermekről közzétett fotóhoz rendelkeznie kellene a szülő írásbeli hozzájárulásával,
  • ha pedig ugyanazt a képet újra fel akarják használni, akkor megint be kell szerezni az aláírást. 

Az az általános hozzájárulás, amelyet az oktatási intézményekben aláíratnak a szülőkkel annak érdekében, hogy az iskola honlapjára és kiadványaira felkerülhessenek a gyerekről készült fotók, az nem ugyanez a hozzájárulás, itt külön kellene hozzájárulni a képek készítéséhez, ha pedig sajtótermékekben szeretnék nyilvánosságra hozni a képet a gyerekről, akkor kénytelenek minden egyes alkalommal beszerezni az érintettek tájékoztatáson alapuló hozzájárulását. 

Péterfalvi ugyanakkor kitért arra is, hogy nincs szükség az érintett hozzájárulására fotó/videó készítéséhez és annak felhasználásához tömegfelvétel, és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén, vagyis ha a fotó nyilvános eseményen, rendezvényen, táj- és utcarészletekről készült. A gyerektábor ugyanakkor korántsem nyilvános esemény. 

Nem hinnénk, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság álláspontja változott volna az évek során, főleg az egyre érzékenyebb fideszes erkölcsök árnyékában. Viszont nem tudni, hogy Kállai, Boldog vagy Pócs külön engedélyt kért-e a gyerekekkel való közös fotózkodásra a tanszünet kellős közepén. 

Akkor sem oké, ha a szülő beleegyezik

Megkerestük az ügyben a Hintalovon Gyermekjogi Alapítványt, amely szintén egyértelműen fogalmazott. Németh Barbara, az alapítvány gyermekrészvétel programvezetője azt mondta, szerintük a politikusok inkább azzal tudják megmutatni, hogy fontosak nekik a gyerekek, ha segítik jogaik érvényesülését, nem pedig azzal, hogy fotózkodnak velük. 

Mint mondta, a gyerekek nem kampányeszközök, hanem jogokkal bíró állampolgárok. A szándékosság hiánya mellett is

politikai eszközt csinál a gyerekekből, ha a velük való találkozásról nyilvános felvétel készül, ha a saját gyerekeiről posztol egy politikus, ha mondatokat adnak a gyerekek szájába. 

De a politikai visszaélések legsúlyosabb formája, amikor ürügyként használják a gyerekeket, és a politikai játszmák küzdőterévé teszik a gyerekek védelmét. 

A gyerekek védelme megkívánja, hogy tiszteljék a gyerekek jogát a véleménynyilvánításhoz, a magánélethez, és méltósághoz – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy

egy óvodás gyerek például biztosan nem tud tájékozottan dönteni a részvételétől, ezért az akkor sem oké, ha abba a szülő egyébként beleegyezik.

Az alapítvány egy útmutatót is készített szülők, felelős felnőttek számára, ami segíti felismerni a politikai visszaélések formáit, és támpontokat ad ahhoz, hogy mit gondoljon át egy szülő, mielőtt beleegyezik a gyerekek részvételébe. 

(Borítóképünk illusztráció) 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.