A kihalt zsákfalu, ahol milliomos polgármester uralkodik

  • Szlavkovits Rita
  • 2014. március 11.

Kis-Magyarország

Több cég székhelye, telephelye Pusztaottlakára van bejelentve a félszázalékos iparűzési adó miatt, bár a helyiek szerint ennek ellenére nemsokára sóval hinthetik be a falu helyét. Itt már az iskola, az orvosi rendelő is bezárt. Ám – mondják szintén a helyiek – itt mindenki dolgozhat, ha akar, igaz, csak közmunkásként. Simonka György egykori dinnyekirály, ma országgyűlési képviselő földjén jártunk.

Nem könnyű megközelíteni a dél-békési falut, miután a buszok ritkán járnak, vasútvonala pedig soha nem volt. Orosháza felől mindössze 60 kilométer az út, de beletelik egy órába is, míg végül a Mezőkovácsháza felé vezető útról letérő mellékúton Pusztaottlakára jutunk. A 19 négyzetkilométeren fekvő falucskában nagyjából 430-an laknak, mindössze 4-5 utcában. A múltban tököt és dohányt termesztettek az itt élők, innen kapta az egyik része a Tökfalu, a másik a Bagófalu nevet. Érkezésünkkor értesülünk, hogy egy mozgóbolt hangosbemondója ajándékot ígér minden vásárlónak, aki legalább 1500 forintért vásárol náluk. Nem rohanják meg a helyiek a kis áruszállítót, pedig zöldbabtól kezdve az alufólián keresztül széles választékot kínál.

Pusztaottlaka - ahol a piros nyíl

Pusztaottlaka – ahol a piros nyíl

 

Egy árnyékos padon két idősebb férfi mered maga elé, és nem zárkóznak el a beszélgetéstől. A komcsikat nem szeretik, az gyorsan kiderül. Egyikőjük még mindig azt sérelmezi, hogy nem kapta meg a jussát, mikor a részarányt kiadták a téeszből, igaz, ez még a komcsik előtt volt… Az is gyorsan kiderül, hogy a polgármesterüket szeretik. „Simonka végre csinál valamit, itt csak az nem dolgozik, aki nem akar.” Az egyik férfi családjából többen is kapnak munkát a polgármester cégénél, bár nem keresnek sokat, de korábban még ennyi sem volt. „Kérdezze meg tőlük!” – mutat az út mellett járdaköveket lerakó néhány férfi felé.

Az ottlakai Businesspark

Négyen, láthatóan közmunkások lapátolnak, rakják a betonlapokat. A fiatalabbik meséli, hogy a szomszédos Medgyesegyházán lakik, a mezőkovácsházi munkaügyesek irányították másfél éve Pusztaottlakára. Hetente egyszer megy haza, hét közben a „Dragán-kastélyban” lakik többedmagával. Mutatja az utat is, másfél kilométerre a falutól a Likefest Parkban van a felújított ifjúsági szálló. Egy kerékpározó asszonytól azt is megtudjuk, hogy négyig a vadaspark is nyitva van.

A szálló

A szálló

Fotó: A szerző felvételei

A Likefest Park bejáratánál A4-es papírokon kifüggesztett, legalább 10-15 cégnév között akadnak olyanok, amelyek tevékenysége Pusztaottlaka határain túl mutat. Az Ottlakai Businesspark Kft. cégkivonatában társasági tagként szerepel a szlovákiai Vahovcei Grand Coop, de a rokon sem marad el: tag a képviselő unokatestvére, Tóth Renáta is. A cégbejegyzésre Kerényi István soltvadkerti címmel jogosult. Kerényinek még van egy betéti társasága Soltvadkerten, s egy Ottlakai Trade Kft.-ben is érdekelt, ahol szintén Simonka feleségével közösködik. A felállás hasonló az előzőhöz: Kerényi a cégbejegyzésre jogosult, Simonkáné és a szlovákiai Grand Coop, tagok. (A Simonka Györgyhöz köthető cégek bevételeiről később összesítést közlünk – a szerk.)

Az Ottlakai Trade 2008-ban megvásárolt Szegedtől öt kilométerre egy 18 hektáros területet, amelyet ipari parkként hirdetett egy honlapon. 2012 végén viszont a Paprikakert Tész Kft. nyert majd 300 millió forintot uniós pályázaton, hogy a Szegedi Vadasparkban egy kalandparkot létesítsenek. A szerződést még nem írták alá, úgy tudjuk, májusban megköthetik a szerződést. A Paprikakert Tész Kft. Pusztaottlakán a cégek közt – amint azt hamarosan látni fogjuk – az egyik főszereplő: Simonka György fideszes polgármester és országgyűlési képviselő a cégadatok szerint 2009 óta tag a cégben, amely 2012-ben 101 millió forint üzemi eredménnyel zárt. (A cég két éve már a sajtóérdeklődés középpontjába került: akkor arról írt a hvg.hu, hogy a helyiek Simonka Györgynek tulajdonították Szatymazon, hogy a politikus érdekeltségébe is tartozó mezőgazdasági vállalkozás kertvárosi besorolású lakóövezetben építhette fel üzemét. Az őstermelő foglalkozású Simonka tagadta, hogy befolyásolta volna a hivatalt.)

false

A kifüggesztett cégsorban a nemrégiben HVG-ben megjelent cikkben (Jutott dinnyeföld 2014/8.) szereplő vállalkozások zöme megtalálható. A cégkivonatokat átnézve szinte mindegyikben találkozunk Simonka György ismerősei, rokonai, gyakran unokatestvére nevével: a több cégben is érdekelt Tóth Renáta tagja az A-GO Adviser Kft-nek is, amelyben Uhrin Andrással és Baráth Richárddal együtt szerepelnek a cégkivonaton. Ezeket böngészve az is kiderül, hogy Baráth Richárd az Air Nő Bt.-ben kültag, ahol beltagként Csizmadia Ernő szerepel. A betéti társaságot Mezőhegyesen jegyezték be, de telephelyei vannak Nagybánhegyesen, Magyarbánhegyesen is. A társaság fő tevékenysége dohányáru-kereskedelem, a beltagként szereplő Csizmadia legalább négy trafikkoncessziót nyert a környékbeli településeken: Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán, Nagybánhegyesen és Magyarbánhegyesen. Baráth Richárd a földpályázatokon sem szerepelt rosszul, szintén a környéken nyert 40-50 hektárt, de a Csongrád megyei Körös–Maros Nemzeti Park területén is nyert majd 50 hektárt, amelynek korábbi bérlője panasszal élt a kihirdetett eredmény ellen. A cégek adataiban gyakran felbukkanó Uhrin András is nyert a földpályázatokon; egy kétegyházi gazda, akinek a területeit megkapta Uhrin, levélben fordult panaszaival a www.kielegyenafold.hu portál szerkesztőihez.

Simonka másképp látja

A polgármesteri hivatalban találkozunk Simonka Györggyel. A negyvenéves, középiskolai végzettséggel politizáló férfi a négy Békés megyei Fidesz-jelölt közül az egyik. Legutóbbi vagyonnyilatkozatában Simonka több földterületet tüntet fel, ezenkívül két FIAT gépkocsit, 2,8 milliós megtakarítást és 1,3 milliós jövedelmet.

2006-ban választották Pusztaottlaka polgármesterévé; sikerként könyveli el, hogy „2006 őszéről társadalmi megbízatású Fideszes (sic!) polgármesterként 100 százalékos Fideszes testületével együtt irányítják Pusztaottlakát”. 2010 óta a polgármesteren kívül még négy képviselő dolgozik a településért: mindannyian a Fidesz színeiben politizálnak, ők szavaznak a faluban mindenről.

Simonka György

Simonka György

Fotó: MTI

Simonka a magyarnarancs.hu-nak elmondja: a kampány alatt jószerivel állandóan terepen és a parlamentben van. Azért mindenről tud, arról is, hogy például merre jártam, amióta betettem a lábam a faluba. Arra is büszke, hogy be van kamerázva az egész falu. A cégekről való faggatózás nincs nagyon ínyére, de nem is tér ki előle. „Nem adom el a részemet a Paprikakert Tész Kft.-ben, pedig erre ösztökél a vezetés, hogy kikerülhessenek a politikai fókuszból. Ha nem leszek majd képviselő vagy polgármester, akkor folytatni akarom a gazdálkodást, miért adnám el?” – kérdezi Simonka.

Szerinte 2006-os polgármesterré választása óta rengeteget dolgozik a faluért, a 63 millió forintos hiányukat is leküzdötték. A faluban mindenkinek jut munka, és – teszi hozzá – minden törvényesen megy. Az önkormányzat is belépett a Paprikakert Tész Kft.-be, igaz, 2012 júniusában, amikor már az LMP kirobbantotta a botrányt, hogyan is dolgozhatnak a közmunkások a kft. magánterületein. Most Simonka azt mondja, hogy az önkormányzat teljesen jogszerűen köt adásvételi szerződést a közmunkások termelte portéka értékesítésére, hiszen maga is tagja a kft.-nek, ugyanazokkal a jogosítványokkal rendelkezik, mint a többi majd 300 tag.

A kft. tulajdonosai közt megtalálható Simonka több rokona is. Simonka azzal is érvel maga mellett, hogy településükön az a közmunkás, aki jól teljesít, egy meghatározott jogcímen még pluszpénzt is kaphat, úgynevezett teljesítményalapú jutalmazásban részesülhet, amely – ha az állattartó telepen jól tejelnek a tehenek – akár havi 40-50 ezer forint pluszt is jelenthet. A Start programban leutalt pénz egy részét bérekre fordítják, a beruházott összegek pedig a falut gazdagítják. Szerinte az embertelen körülmények miatti hisztit azok a fővárosiak csinálták, akik tűsarkúban jöttek le vidékre szétnézni, és elcsodálkoztak a pottyantós WC-n. Azt is a polgármestertől tudjuk meg, hogy a Likefest Kft.-nek is helyet adó park területét egy önkormányzati alapítvány működteti, majd ez az alapítvány biztosított helyet a Likefest Kft.-nek, amely pályázati pénzből 1000 négyzetméteren létrehozott egy kis vadasparkot, felújították a Dragán-kastélyt, ifjúsági szállót alakítottak ki az épületben. „A településen fél százalék az iparűzési adó, szeretnek ide bejelentkezni a cégek. Korábban, amíg helyben maradt, jól jött a gépjárműadó is.”

Az orvosi rendelő épülete

Az orvosi rendelő épülete

 

Arra, hogy mindegyik cégben vagy ő maga, vagy a rokona tulajdonos, és egymásnak adnak megrendeléseket, csak annyit válaszolt: ő nem tehet róla, hogy a rokonai képzett, diplomás, tehetséges emberek, akik régóta vállalkozók. A Likefest Park szerinte Pusztaottlaka büszkesége, sokan megfordulnak ott, nagycsaládosok és elvált apák kedvelt helye, hiszen olcsón tudják élményekhez juttatni gyermekeiket.

Start program a feleségnek

A Simonka György vezette önkormányzat és a Simonka György érdekeltségébe tartozó Paprikakertész Tész Kft. több szerződést kötött a Start közmunkaprogram megvalósulása érdekében. A lapunk birtokába került 2013. augusztus 5-i testületi ülés jegyzőkönyve szerint az önkormányzat salátapalántákat vásárolt, erről kötött szerződést a Paprikakertész Tész-szel, a vételi ár forrásaként a Start program dologi kiadásait jelölik meg. Az önkormányzat ugyanezen a napon „térítésmentes haszonkölcsön-szerződést” kötött Simonkáné Gábor Mariannal – a polgármester feleségével is – egy 0,9 hektár „területű ingatlanra a STtart munkaprogram keretében salátanevelés céljából”. Az önkormányzat további szerződést kötött a Paprikakert Tész-szel a Start programban megtermelt görögdinnyére. A 14 hektáron (ami az önkormányzat használatában van) várható, 700 mázsányi termésre összesen 632 ezer forint plusz áfát fizetett a szerződés értelmében a Paprikakert Tész Kft. A jegyzőkönyv a Paprikakert Tész vásárlásának forrását is a Start program dologi kiadásaként nevezi meg. Mindezek mellett hét magánszeméllyel is kötött szerződést az önkormányzat fóliában levő dinnye vásárlásáról, itt is a pénz forrását a Start program dologi kiadásainak terhére írják, 560 ezer forintot. A magányszemélyek, akik eladták a dinnyét, korábbról már ismerősök lehetnek: Baráth Richárd, Tóth Renáta (Simonka unokatestvére), Uhrin András, Metzler Gábor és Lászk Nikolett. A szerződéseket az augusztusi testületi ülésen a négy fideszes képviselő egyhangúlag megszavazta, a javaslatokat minden esetben a polgármester, Simonka György terjesztette elő, de egyik esetben sem ő az aláíró, hanem az önkormányzat képviseletében eljáró jegyző vagy pénzügyi előadó. Ezen az ülésen az szmsz-t is módosították, az önkormányzat felvette tevékenységi körébe az élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmet. A Start program dologi kiadásából 1,2 millió forint plusz áfát fizetett ki az önkormányzat a Paprikakert Tész-nek és a hét magányszemélynek, a testületi ülés 2013. augusztusi jegyzőkönyvében szereplő előzetes szerződések szerint.

Fizikai közérzet javítása – ez a park bejáratán kifüggesztett A4-es lapok egyikén szereplő Vidéki Szépség Tour Kft. fő tevékenysége, mellette baromfi és egyéb haszonállatok tenyésztése, televíziós műsorok gyártása is szerepel. A cég története kacskaringós: még 1995-ben jegyezték

Szépen hoznak

Üzemi eredmények 2012-ben a Simonka-közeli cégekben:

Paprikakert – 101 millió

Vidéki Szépség – 77 millió

Ottlakai Trade – 91 millió

Magyar Termés – 337 millió mínusz (de ebben az évben egymilliárd forint agrártámogatáshoz jutottak a HVG szerint)

Forrás: Opten

be Soltvadkerten, innentől kezdve hosszú ideig gépjárműalkatrész-kereskedelemmel, mezőgazdasági gépek nagykereskedelmével foglalkozott a vállalkozás. Később más neveket kapott, és gazdát is cserélt. A kezdeti időszakban a céget Font Sándor soltvadkerti parlamenti képviselő, a mezőgazdasági bizottság elnöke vezette, akkoriban egyszerű parlamenti képviselőként. Később, 2007-től Ruck Mártonhoz került a kft. más elnevezéssel, más tevékenységgel. Ruck ma Medgyesegyháza fideszes polgármestere. Rövid időre feltűnik ügyvezetőként Simonka György is, majd unokatestvére, Tóth Renáta, végül 2012 tavaszán Gábriel Pálné veszi kézbe a kft.-t. Ma már ő gondoskodik a fizikai közérzet javításáról. (A cégben ma az Tóth Pálné tag, akinek édesanyja neve – Sz. Zsófia – megegyezik Simonka anyjáéval.) Végül a bejáraton látható még a Segítünk Kft. „cégére”, amely nemrégiben alakult Medgyesegyházán, de jelenleg Békéscsabán van a székhelye, s csupán telephelyet kapott a Likefest Parkban. Az új kft. fő tevékenysége az üzleti tanácsadás, de tavaly augusztus óta felvették tevékenységi körükbe a közvélemény-kutatást és a telefonos információt is. A Segítünk Kft. vezetője Simonkáné Gábor Marianna. A polgármester feleségének a cégadatok szerint a közelmúltig tíz cégben is volt érdekeltsége.

Ne sértegessék

Simonka szerint ő nem szorul arra, hogy lenyúljon pénzt különböző címeken, van rendes fizetése, majd egymillió forintot keres havonta képviselőként úgy, hogy a polgármesteri fizetését nem veszi fel. Felesége gyeden van, most hogy törvényi lehetőség adódik, ismét dolgozni fog. A képviselő büszke ember, nem szereti, ha sértegetik. (Mint mondta, följelentett már több sajtóorgánumot is.)

false

 

Azt már nem a képviselő idézi fel, hogy a 2010-es választások előtt akkori ellenfelét, Karsai Józsefet is bíróság elé idéztette kényszerítés bűncselekménye vádjával, ugyanis Karsai és a dinnyetermesztők kevesellték azt a 18 forintot, amelyet Simonka cége hajlandó lett volna fizetni. Karsaiék blokád alá vették a vállalkozó házát azzal, hogy addig zárják le a kijáratot, amíg a kereskedő Simonka nem adja meg a 30 forintos felvásárlási árat. Akkoriban Simonka közleményt adott ki, amely szerint a magasabb felvásárlási ár esetén lehetetlen exportálni a dinnyét, hiszen a külföldi árak alacsonyabbak, s arról is szólt ebben a közleményben, hogy majd a piac meghatározza az árakat. Az utóbbi években ezt a véleményét megváltoztathatta Simonka, hiszen a Magyar Dinnye Szövetség elnökeként már Budai Gyulával egyetértésben az árak szabályozhatósága mellett tette le a voksát.

Szép kilátás

A néptelen puszatottlakai utcákon alig találkozni valakivel. Az idős bácsik még sokáig ott ülnek a padon. Szerintük fontos, hogy van munka, még akkor is, ha csak 50 ezer forintot fizetnek érte. „Jól jön az a fiataloknak, jobban, mint a semmi” – mondogatják. „Pár százezer forintért árulnak már házakat Ottlakán, hova jutunk? A hivatalba is már csak a kislányok járnak ügyeket intézni, a polgármester már nem nagyon jön, minek is jönne. Az irodája is Medgyesbodzáson van. Itt, nézze meg, semmi nincsen. Menjen el a kocsmába, az is üres.”

false

A kocsma a falu legszélén van, fából készült, ízléses terasszal. Szép kilátás nyílik a zsíros békési földekre.

Hasonló eset?

Ha Ön vidéken él, és ehhez hasonló esettel vagy hatalmi visszaéléssel, jogsértéssel találkozott, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra, és mi utánajárunk.

Figyelmébe ajánljuk