A kormánykedvenc szobrász újabb művével gyarapodik Szolnok

Kis-Magyarország

Kligl Sándornak korábban nem minden művét fogadták kitörő örömmel máshol, ám úgy tűnik, Szolnokon szinte istenként tekintenek rá. Ez fideszes körökben el is várható, hiszen a megyeszékhely korábbi, nagyhatalmú alpolgármesterével "érzelmi kapcsolatban áll".

Kligl Sándor több alkotása is látható Szolnokon, főleg a város főterén. Csak itt öt műve emeli a térkövekkel gazdagon kirakott jellegtelen terület kopottas fényét.

Most egy újabbal darabbal bővül a repertoár, mivel felállítják Tháliáról készített szobrát. Mindezt annak apropóján, hogy több milliárd forint ráfordítással végre befejezték a Szigligeti Színház felújítását, és potom két év csúszással végre átadják. Az új Kligl-szobor a színház előtt áll majd.

 
Egy korábbi Kligl Sándor-szobor, a Kutyás fiú
Fotó: A szerző felvétele

A szobrot nem a város rendelte meg. Ugyanis a Fidesz helyi oldalhajtása, a Márai Sándor Kulturális Polgári Kör játszott el a gondolattal, mi lenne, ha felkérnék a művészt a szobor megalkotására. Minden bizonnyal Kligl Sándor sem ugrott el a kérés elől, hiszen megvalósította a felkérést, azaz a 140 centis talapzaton álló 190 centis bronz szobrot, aminek a közgyűlési jegyzőkönyv szerint az értéke 10 millió 160 ezer forint. Úgy tűnik, a Márai körnek erre pont volt pénze, hiszen 2022-re a Városi Civil Alaptól bagatellnek tűnő 10 millió 506 ezer forint támogatást kapott. (A Márai körről legutóbb tavasszal a választási kampányban írtunk, amikor fórumot szervezett Benkő Tibor azóta lecserélt honvédelmi miniszter részvételével.)

A szolnoki önkormányzat közelmúltban tartott képviselő-testületi ülésén azért foglalkoztak a szoborral, mert a Márai kör felajánlotta önkormányzati tulajdonba adását. Ezek után majd a város fogja a sorsát viselni. Az ülésen egyébként a jobbikos ellenzéki képviselő, Berényi Gábor sajnálatát fejezte ki, hogy nem a híres-nevezetes, idén 120 éves szolnoki művésztelep ismert szobrászművésze készítette el a művet. Megjegyezte, hogy a Kligl-szobrok avatása nem minden esetben zajlott esemény-, sőt botránymentesen.

Szalay Ferenc fideszes polgármester úgy reagált, hogy Szolnokon nem volt botrány egyik Kligl-szobor kapcsán sem. Kijelentette, a szolnoki művésztelep alkotói nem kevés művet készítenek a városnak. Felemlegette, hogy volt egy szobrászati szimpózium is a művésztelepen, ahol nem helyi művész alkotását díjazták, mégis a helyi alkotók is örültek a sikerének. A polgármester azt mondta, nyilván a szolnoki művészek számára a legtöbb lehetőséget kell biztosítaniuk, de ezt a szobrot a Márai kör rendelte meg, nem pedig a város.

Berényi ezután a botrányok kapcsán Szalay emlékezetébe ajánlotta a rákóczifalvai és a pécsi Kligl-szobrok állítását.

Szalay minderre úgy reagált, meg lehet nézni, hogy a rákóczifalvai szobor mennyire örvend népszerűségnek, és azt is, hogy „valami politikai gerjesztés” volt mögötte. Emlékeztetett: az ügyből bírósági per és bocsánatkérés lett.

Borda Zoltán szintén ellenzéki képviselő az előterjesztésbe bekerült szobor elnagyolt tervét tette szóvá. Szalay úgy vélte, a szobor tervét elfogadták, tehát valószínű, hogy van művészeti értéke. (A szoborról csak egy vázlatnak tűnő rajzot tartalmazott az előterjesztés.) A közgyűlés végül megszavazta, hogy a város tulajdonába kerüljön a szobor.

Ez talán nem lehet véletlen, hiszen Kligl a város egykori alpolgármesterével, Lengyel Györgyivel "érzelmi kapcsolatban áll". Az Index még 2014 novemberében írt egy cikket, aminek az egyik fő állítása az volt, hogy Kligl úgy kapott egy rakás – összesen 23,5 millió forint értékű – megrendelést köztéri szobrokra az Emmi felügyelete alatt álló Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA), hogy mindeközben ott ül az NKA vezetésében és Lengyel Györgyinek, a NKA-t felügyelő Emmi közigazgatási államtitkárának a férje. A cikk szerint ez családon belüli pénzcsorgatás. Ezek után beperelték a lapot; a vége az lett, hogy kiderült, a sztori úgy volt igaz, ahogy megírták, azzal a lényeg szempontjából tökéletesen érdektelen pontosítással, hogy Kligl nem Lengyel férje, hanem „érzelmi kapcsolatban állnak”.

 
Egy másik gyönyörűség Kligl Sándortól: Fiatal pár farmerban
Fotó: A szerző felvétele

Lengyel Györgyi amúgy nem kispályás játékos. A hvg.hu azt írta vele kapcsolatban még 2014-ben, hogy fia lett az Emmi alá tartozó Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. jogi képviselője. Lengyelt 2012 júliusában nevezték ki az Emmi államtitkárává, korábban a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalt vezette kormánymegbízottként. A Fidesz Polgári Magyarországért Alapítványának igazgatója is volt.

Kligl Sándor érdeklődésünkre elmondta, hogy már egy pár éve elkészült szoborról van szó, amit most állítanak fel. Azt nem tudta megmondani, mikor lesz az avatása. Minden további kérdésünk elől elzárkózott.

(Címlapképünkön Kligl Sándor: Gördeszkás fiú című szobra. Fotó: A szerző felvétele)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk