Újabb 700 millióval drágult a szolnoki színház felújítása

Kis-Magyarország

Lassan 6 milliárd forintnál tart a felújítás összköltsége, ami 4 milliárdról indult. 

Újabb százmilliókkal tolták meg a szolnoki Szigligeti Színház felújítását, így a költségek a beruházás végén elérhetik a közel 6 milliárd forintot.

A csaknem nettó 4 milliárdról indult felújítással 2020-ban végezni kellett volna, ehhez képest még át sem adták. Pénteken a szolnoki önkormányzat rendkívüli testületi ülésén pedig további 701 millió 380 ezer forint támogatási összeget szavaztak meg a színház felújításának befejezése érdekében.

Az indoklás szerint az újabb forrás a teátrum technikai, műszaki és digitális fejlesztéséhez kell, a több mint 700 millió forintot az állam, vagyis az összes adófizető biztosította.

A képviselő-testület jelen lévő tagjai egyhangúlag elfogadták a napirendi pontot, azaz támogatták a forrás "befogadását". 

Az ellenzék részéről senki sem firtatta, hogy miért nem lehetett ezt a forrásigényt is előre látni. A felújítás költségeit ugyanis előre nem látható gondok miatt már korábban 1 milliárd forinttal megtoldották.

Mindössze egyetlen kérdés érkezett: egy DK-s képviselő érdeklődött arról, hogy a bizottsági ülésen úgy értesült, a színház kész, akkor mégis, hogy van az, hogy újabb források szükségesek a befejezéséhez. Befejezték a munkát, de utólag akarnak hozzátenni pénzeket? – kérdezte. 

A kérdésre a jegyző válaszolt. Válaszában homályos megfogalmazásban előadta, hogy a megkötött vállalkozási szerződés még hatályos, gyakorlatilag 100 százalékos teljesítés még nem történt. Hozzátette, az üzemi próbák sorozata is csak ezután fog elkezdődni.

Korábban azt írtuk, hogy a színház felújításához minden bizonnyal az építőanyagárak emelkedése miatt további források kellenek. Most úgy néz ki, hogy erre nem volt szükség, immár a technikára igényeltek pénzeket.

Hogy mikor lesz kész teljesen a szolnoki Szigligeti Színház rekonstrukciója, nem tudni, ugyanis erről sem érdeklődött senki a mostani rendkívüli közgyűlésen, ahogy arról sem, kell-e még rá pénz, vagy végre megáll az előre nem látható okok miatt a további forrásigénylés.

Csak annyi biztos, hogy idén márciusra már nem lesz kész, ahogy azt Szalay Ferenc polgármester annak idején remélte.

A felújítás egyébként szemmel láthatóan valóban a végéhez közeledhet, erről tanúskodik a színház egy, a napokban közzétett videója is. Ebben nem számoltak be arról, hogy további forrásokra van szükségük, csak arról, hogy nagyon várja már a társulat a régi falak közé való visszatérést.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk