A migránsozást sem nélkülözte a honvédelmi miniszter fóruma

Belpol

ATV-re felszisszenő közönség, az ellenzék kritizálása, migránsozás - ez volt a szolnoki Márai Sándor Polgári Kör összejövetelén, amelyen vendég Benkő Tibor volt. A honvédelmi miniszter azt mondta, Isten őrizzen attól, hogy a választás után felülvizsgálják a haderőfejlesztési programot. 

Benkő Tibort látták vendégül Szolnokon. A honvédelmi miniszter a Márai Sándor Polgári Kör meghívásának tett eleget szerdán. A fórum előtt tartott sajtótájékoztatóján megjelent Szalay Ferenc polgármester és Kállai Mária országgyűlési képviselő is. Mindketten a város és a katonaság kiváló kapcsolatát dicsérték nagy elánnal. Szolnokon két dandár állomásozik, ezért is nevezik katonavárosnak a polgármester szerint.

Benkő Tibor úgyszintén hálás szavakkal fejezte ki elégedettségét. Azt mondta, a katonák jól érzik magukat Szolnokon, a sajátjuknak érzik a várost. Mint mondta, régóta szervezték ezt a találkozót, és mire létrejött, fájdalmas aktualitása lett. Ez pedig az, hogy mi történik Ukrajnában. Véres, Oroszország által folytatott háborúnak nevezte az agressziót.

A Narancs.hu kérdésére, hogy tisztázódott-e már az az orbáni kijelentés, hogy aki azt gondolja, a NATO képes megvédeni minket, téved, azt felelte, nagyon fontos, ki hogyan tájékoztatja a közvéleményt. Kijelentette: ők mindig ugyanarról a dologról beszélnek. Az a baj, ha a szakmai részt a hallgatóság nem érti. De nem is baj, ha nem érti, a baj az, ha nem kérdez, vagy következtetést von le. De az szerinte nem következtetés, ha a Telexen egy kétmondatos idézetből csak az egyik mondatot említik meg. És ebből olyan következtetést vonnak le, ami teljesen ellentétes a valósággal. Ezt nevezik dezinformálásnak. az emberek félrevezetésének. 

Benkő Tibor úgy folytatta, mindig egységesen mondták, hogy Magyarország tagja a NATO-nak, és szüksége van a NATO-ra és viszont. Egy háborús helyzetben a helyi erőket vetik be először, hogy addig felkészülhessenek a NATO-erők.

A sorkötelezettségről is kérdeztük a minisztert. Erről is az volt a véleménye, hogy ez is az emberek megtévesztése, félretájékoztatása, hiszen ezt egy korábbi fórumán egy hallgató kérdezte, ő nem említette. Mint mondta, törvényben és alaptörvényben rögzített, hogy nincs sorkatonaság. Miért kell az emberekben félelmet kelteni, tette fel a kérdést. Különösen háborús helyzetben ez nagyfokú felelőtlenség és hangulatkeltés ilyen információkkal traktálni az embereket.

Azt is megkérdeztük, szerinte szüksége van-e a haderőre szánt költségvetés emelésére, ahogy azt a németek is tették. Válasza szerint ha azzal, amit a következő tíz évben beterveztek, továbbra is számolhatnak, akkor meg is valósíthatják terveiket. A németek sok-sok éven át félredobták a fejlesztést, ahogy az nálunk is történt több évtizeden keresztül. Most azonban feleszméltek, de attól még nem lesz hadsereg, ha valakinek sok pénze van rá. Ez ugyanis tudatos fejlesztés eredménye.

A Márai Kör fórumának helyet adó termet megtöltötte a lelkes hallgatóság, amelynek az átlagéletkora minimum 60 év volt. Szinte mindenki ott volt, aki számít: az ellenzék szolnoki önkormányzati fölényét lebontó Ligeti József független képviselőtől kezdve a helyi Fidesz kedvenc építőipari cégének vezetőjén, Nagy Róberten át Berkó Attila kormánymegbízottig, Hubai Imre megyei közgyűlési elnökig. A székeken gondosan előkészített szóróanyagok voltak, amelyekben az ellenzéket gyalázták, illetve Kállai Máriát éltették.

A belépők jelenléti ívet írtak alá, adataikat megadva, vélhetően ezzel is bővítve a Kubatov-listát.

A terembe érkező minisztert taps fogadta, a lelkes tapsot pont Nagy Róbert felesége kezdte el. 

Szalay, majd Kállai veregették meg a miniszter vállát képletesen köszöntőjükben (Szolnok dicsőséges katonaváros), majd a miniszter elkezdte katonás fegyelemmel előadott másfél órás beszédét. 

Erős hadseregre szükség van, már csak a folyton és gyorsan változó biztonsági környezet és fenyegetések miatt is. Ezek miatt alakul ki a menekültválság. Itt erős migránsozás következett, hiszen a miniszter szerint az Ázsiából, Észak-Afrikából és a Közel-Keletről menekülő embereknek más a kultúrájuk, a vallásuk, a szokásuk, a szociális és egészségügyi környezetük. Integrálódásuk nem működik, a bekövetkezett terrortámadásokat a bevándorlók másod vagy harmad leszármazottai hajtották végre. Megemlítette, hogy az Afganisztánban, Irakban szolgáló katonáknak állandó veszélyt jelentettek a gyerekek és a nők, mert nem lehetett tudni, mit rejtenek a ruhájuk alatt és ki mikor robbantja fel magát. Aláhúzta, az illegális migráció veszélyt jelent az országra, ezért fontos az ország déli határának védelme.

 
Vezető fideszesek egy sorban. Jobbról: Berkó Attila kormánymegbízott, Hubai Imre megyei közgyűlési elnök, Kállai Mária országgyűlési képviselő, majd a sor szélén Szalay Ferenc polgármester
Fotó: A szerző felvétele

Megemlítette a délszláv háborút, amihez hasonló dúl most keleti szomszédunknál. Úgy vélte, a NATO évtizedek óta figyelmeztet, hogy létezik keleti fenyegetettség, ami nem más, mint Oroszország. 

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban Benkő Tibor elmondta, sokan azt hiszik, a katona dolga a háború és a harc. Közben pedig a béke megőrzése és fenntartása a "szakmájuk". Legrosszabb esetben ezt fegyverrel kell kivívni. Kiemelte, a kormány szándéka, hogy ne keveredjünk bele a háborúba. Úgy vélte, békés úton kell kikényszeríteni a békét a két harcoló félből. Nem az a helyes út, ha fegyvereket adunk, hogy tovább harcolhassanak ezekkel. 

Mint mondta, azokról az álszent országokról nem is beszél, amelyek odavitték a sok fegyvert Ukrajnába, de ott nem tudnak ezekkel mit kezdeni. Szerinte

a NATO-nak nincs joga ebbe a háborúba beleavatkozni, ugyanakkor nem nézhetjük tétlenül, mi történik jelenleg.

A magyar honvédségnek a legrosszabb esetre is felkészültnek kell lennie. A NATO a felkészültségünkkel nagyon meg van elégedve. 

A magyar katonák jelenleg humanitárius segítséget nyújtanak, a menekülteket segíteni, fogadni kell. Ők ugyanis bajba jutottak. Magyarország nem különbözteti meg az Ukrajnából érkező embereket; aki bajba jutott, azon segíteni kell - hangoztatta Benkő Tibor.

Ezt követően beszélt a honvédelmi haderőfejlesztési programról, az önkéntes tartalékos rendszer kiépítéséről, a technikai fejlesztésekről, a hazai hadiipar újraélesztéséről. Ezeket éveken át elhanyagolták, hiszen a politikusok úgy voltak vele, minek költeni ezekre, ha a NATO megvéd minket. Úgy vélte, jó úton járnak, hacsak közben nem jön valami, mert már most azt mondják, majd ha "ők" kerülnek hatalomra, akkor felülvizsgálnak mindent. A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, "a jóisten őrizzen meg minket attól, hogy mindez a fejlesztés felülvizsgálatra kerüljön". 

Előadása vége felé még egyszer ledobta a migránsbombát, kijelentve, hogy tavaly 120 ezer illegális migránssal szemben kellett intézkedni. És a helyzet nem lesz jobb. Mondandóját hatalmas, színházakban megszokott taps követte, majd kérdezhetett a hallgatóság. 

Egy jelenlévő arról érdeklődött, hogy az orosz front közeledtével mikor tervezi a honvédség a stratégiailag fontos létesítmények megerősített védelmét. Ezt a miniszter még nem vélte időszerűnek. Megkérdezték, hogyan vélekedik az orosz erőkről, "ott tartanak-e, ahol kell vagy megakadt ez a dolog". Benkő szerint látható, hogy az oroszok folyamatosan növelik a bevethető erők számát. Kezdetben ez nem érte el azt a tömeget, amivel egy villámháborút meg lehetett volna nyerni. Szerinte az orosz elnök rosszul mérte fel a helyzetet. Ráadásul az utánpótlás is akadozik, nem jó a logisztika. Rosszul mérték fel az ukrán katonák és a lakosság helytállását, eltökéltségét is. Putyin két hete nem érte el célját, véres háború dúl, aminek nem látni a végét. Ugyanakkor Benkő aláhúzta, egy háború tele van dezinformációval, nehéz eldönteni, ki mond igazat. 

Mi a helyzet a határ menti, magyarlakta településekkel, ha esetleg belesodródunk a háborúba, kérdezték a minisztert. Mindenre van forgatókönyv, érkezett a felelet. A kormány bízik abban, hogy Putyin tervei között nincs Nyugat-Ukrajna és Kárpátalja megszállása. Ám ha történik valami, akkor a NATO köteles időben lépni. Ugyanakkor azt veszélynek látta, hogy az emberek most elmenekülnek Kárpátaljáról, és helyükre ukránok érkeznek az ország belsejéből.

Ketten jelentkeztek kérdéseket feltenni, erre Szalay Ferenc felpattant, hogy ők még kérdezhetnek, utána lezárja ezt a lehetőséget.

Mi igaz abból, hogy atomreaktor sérült meg Ukrajnában, és igaz-e, hogy az oroszok bevetették azokat a rakétákat, ami az oxigént elvonja, mert napok óta az ATV-n mást sem lehet hallani, kérdezte egy hölgy. Az ATV szóra a talán a királyi, a Hír TV-n és Pesti TV-n edződött hallgatóság felszisszent, ami meg is lepte a kérdezőt. 

 
Benkő Tibor katonás fórumot tartott
Fotó: A szerző felvétele

Benkő úgy válaszolt, mindig vannak olyanok, akik valótlan híreket terjesztenek. Szerinte ha Putyin használni akarja az erőműveket, akkor nem fogja lebombázni ezeket. Hogy vákuumbombákat használt vagy használ-e, nem tudni, de valóban vannak ilyen fegyverek, meg még rosszabbak is, amiket használtak Afganisztánban is, és nem csak az oroszok. Erre a hallgatóság hevesen bólogatni kezdett, valaki pedig felkiáltott, hogy: "Igen!"

Van-e még kérdés, kérdezte ismét türelmetlenül a polgármester, de erre Benkő azt mondta, nyugodtan lehet kérdezni.

Kozák Ferenc, a roma nemzetiségi önkormányzat vezetője azt kérdezte, igaz-e az, hogy amerikai repülők mehetnek át Magyarország légterén. Merthogy ezt a kormányfő nem engedélyezte. Benkő azt felelte, hogy Magyarországról Ukrajna légterébe nem is mentek bombázók, azok Romániába repültek, ott hajtottak végre felderítést.

Még valaki? - kérdezte ismét Szalay Ferenc, erre Kína szerepéről érdeklődött egy kérdező. Hogy látja a miniszter, lehet-e mediátor a béketeremtésben. Benkő szerint új világrend van kialakulóban, de abban óvatos lenne, hogy Kína ebben mediátor lenne. 

Szalay Ferenc ragadta magához a mikrofont és összegzett. Azt mondta, hogy az országnak nem kell félnie, mert erős, és a NATO mellettünk van. Szerinte a kormány a békére törekszik, de a választási kampányban nemtelen és aljas módszereket használnak ellenük. Ez nem normális, ahogy az sem, hogy azt meri mondani egy miniszterelnök-jelölt, katonákat és fegyvert kell küldeni Ukrajnába. (Valójában ezt mondta Márki-Zay Péter: „A NATO közös döntését kell végrehajtsa Magyarország is. Tehát hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.”)

De Szalay Ferencet ez nem zavarta. Ilyet nem lehet tenni, folytatta, mert abban a pillanatban a háború eszkalálódik. Arra kérte a hallgatóságot, figyelmeztessenek mindenkit, hogy ezek a kijelentések életveszélyesek. Vadai Ágnest hozta szóba, hogy ma kritizálni meri a haderőfejlesztési programot, holott az ő regnálásuk alatt épült le a honvédség. Agyrém, jelentette ki a fellelkesült szolnoki polgármester. 

Kiemelte, hogy egykoron milyen fontos volt a honvédelmi nevelés az iskolákban. A honvédelmi napon arról beszéltek, hogy lehet egy pont, amikor az embernek az életét kell adnia a hazájáért. Nem pedig elmenekülni az országból.

Szerinte ennek vissza kell jönni, mert egy férfiembernek ez elemi kötelessége kell legyen. 

Kifelemenet megkérdeztük még a minisztert, aki 43 évig volt katona, hogy látja, a szocialista hadsereg vagy a mostani az ütőképesebb. Azt mondta, mindkettő más célt szolgált, szolgál, mások a  képességek. Szerinte a katonák akkor is elhivatottak voltak, ahogy most is azok. Úgy vélte, nem lehet almát a körtével összehasonlítani. 

A miniszter a közel kétórás fórum után, amit végig állva, egy korty víz elfogyasztása nélkül tartott, még örömmel teljesítette a vele együtt fotózkodók kérését, majd a magas elöljáróságoktól körülvéve elegánsan kisétált szolgálati autójához.

(Címlapképünkön: Sajtótájékoztató a honvédelmi miniszter fóruma előtt. Balról jobbra: Szalay Ferenc szolnoki fideszes polgármester, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő. Fotó: A szerző felvétele)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot! 

Figyelmébe ajánljuk