A pécsi központ bezáratta volna a bólyi szakképzőt, de “felülről” közbeléptek

  • Babos Attila
  • 2019. július 9.

Kis-Magyarország

Több oka is lehet annak, ha egy középiskolát be akarnak zárni, de leggyakoribb az, hogy "elfogynak" a gyerekek. Úgy tűnt, a Montenuovo Nándor grófról elnevezett bólyi szakközépiskola is erre a sorsra jut. Aztán kaptak – legalább – még egy évet, így 2019 őszén is lesz tanítás.

A magyar kormány jó ideje nyomatja a szakképző iskolákat, a gimnáziumok ellenében (is). Többek között ezért is hozták létre a szakképzési centrumok hálózatát, amelyek egy-egy megyében felelnek a szakképző iskolákért. Egy iskola tervezett vagy tényleges bezárása mindig hír, és a fentiek miatt egy szakképző bezárása még inkább az.

A Baranya megyei alig négyezres lélekszámú Bólyban működő Pécsi Szakképzési Centrum Montenuovo Nándor Szakgimnáziuma, Szakközép-iskolája és Kollégiuma egy korábbi döntés alapján e tanév végén bezárt volna. A Narancs.hu értesülése szerint a fenntartó minisztériumot képviselő, az operatív feladatokat ellátó területileg illetékes felettes szervük, a Pécsi Szakképzési Centrum (PSZC) arról tájékoztatta már 2018 őszén a Montenouvo vezetését, hogy a 2018/2019-es lesz az utolsó tanévük.

Önmegsemmisítő folyamat indult el

Az ok prózai: egyre kevesebb a gyerek, így az iskola arra készülhetett, hogy a 2019/2020-as tanév már  nem indul el Bólyban. Az idei tavaszi felvételi eljárást már nem engedélyezték az iskolának, így aztán a szokásos szakmai, továbbtanulási tájékoztató rendezvényeken sem jelentek/jelenhettek meg.

A bólyi középiskolában lecsökkent a tanulói létszám

A bólyi középiskolában csökkent a tanulói létszám

Fotó: A szerző felvétele

Sőt azt is kimondták, hogy azoknak a diákoknak is menniük kell Bólyból, akik náluk tanulnak, de még nem voltak végzősök. Emiatt beindult egy öngerjesztő folyamat: az iskola nem végzős diákjainak és pedagógusainak elvándorlása.

A végső döntést a fenntartó minisztériumban, Budapesten, a Palkovics László által vezetett ITM-ben kellett meghozni: a terület felelőse, Áder János államfő testvére, Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkárként határoz oktatási ügyekben.

És döntöttek

Egy iskola bezárásának megvan a maga adminisztrációs és bürokratikus folyamata, de az ilyen esetek többségében jóváhagyó döntés születik, hiszen a helyben illetékes irányító szerv javaslata alapján indul el a folyamat. Ráadásul most “objektív” tényre hivatkozhattak, az évről évre csökkenő gyermeklétszámra, a mind kevesebb jelentkezőre.

Bólyban szociális gondozónak és ápolónak is lehetett tanulni nappalin és estin is, de a fő szakirányok a különféle vendéglátóipari szakmák voltak. Éppen ezért a tanév végén Bólyt elhagyó tanulók a közeli Mohács, Pécs, esetleg Siklós hasonló képzést adó iskoláinak valamelyikébe kérelmezték átjelentkezésüket. Ezek az intézmények örömmel vették át a gyerekeket, hiszen a szakképző iskolákra, szakgimnáziumokra – még a fent említett kormányzati törekvések ellenére is – ínséges idők járnak.

Pölöskeiné: fent

Pölöskeiné: fent "rájöttek", kell még egy év

Fotó: youtube.com

A diákok és a pedagógusok kényszerhelyzetbe kerültek – vagy legalábbis így tudták. Csakhogy Bólyban mégis indul szeptemberben egy újabb tanév. Valaki, vagy valakik ugyanis leállították az iskola bezárását. A településen és az iskolában is az a hír járja, hogy “felülről” nyúlhattak bele a döntésbe. Hogy pontosan ki és mikor, azt pontosan nem tudja senki, de egyes értesülések szerint a Pölöskeiné által vezetett államtitkárságon mondhatták ki, hogy 2019 őszén nem lesz iskolabezárás Bólyban.

Nem szakmai döntés született

Hogy Budapesten, az irányító minisztériumban gyulladt fény valakinek a fejében, esetleg az ITM háttér-intézményében, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalban, nem tudni. De ez lényegtelen is abból a szempontból, hogy beiratkozni már nem lehetett az új évre a Montenuovóba, pótjelentkezést hirdetni pedig nyilvánvalóan semmi értelme nem lett volna.

Bólyban sokan meg vannak győződve arról, hogy nem szakmai döntés született. Főleg, ha valóban egyetlen év (!) csak a ráadás. Mert ebben az esetben sem arról lenne szó, hogy minden osztályt engednek “kifutni”. Ám ha nem szakmai, akkor mégis, milyen alapon dönthettek? Kérdésünkre a történetet legalább részleteiben ismerők is azonnal rávágták: politikai! Hiszen októberben önkormányzati választás lesz.

Az új tanévre 45-50 tanulója lehet a Montenuovónak – a 2018–2019-eset tavaly ősszel 110 tanulóval indította az intézmény.

Az átszervezés nincs napirenden

A Narancs.hu megkereste a Pécsi Szakképzési Centrumot (PSZC), hogy jövőre tényleg bezár-e az iskola, továbbá miért és hogyan dőlt el a bezárás vagy nem bezárás kérdése. Metzger Tibor, a Pécsi SZC kancellárja érdeklődésünkre annyit írt, hogy „a Pécsi SZC Montenuovo Nándor Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma a 2019/2020-as tanévben is elindul. Az átszervezés kérdése jelenleg nincs napirenden.” A kancellár előzetes megkeresésünkre a telefonba azt mondta, hogy nincs ügy, és nem is érti, miért foglalkozik ezzel a sajtó.

Hárs József, Bóly független polgármestere az egyik legsikeresebb kisvárosi polgármester az országban, 1990 óta irányítja a több szempontból is példamutató települést. Ő a Narancs.hu-nak azt mondta,  a hivataloson túl személyes oka is van a szomorúságra. Annak idején ő egy másik, már rég megszüntetett bólyi szakképző iskola utolsó, kifutó osztályába járt a hetvenes évek elején-közepén.

A mostani fejleményekről azt mondta, ők az év során értesültek arról, hogy meg fogják szüntetni az iskolát, majd nemrég arról szerzett tudomást, mégsem lesz így. A helyi hivatalban is úgy tudják, hogy egy év ráadást kaptak. Polgármesterként tudott arról, milyen mozgások, elvándorlások történtek a Montenuovóban, emiatt tárgyalt is a helyi általános iskola vezetésével, hogy onnan kérjen "beugró tanárokat" a szakképző iskolába.

Ha az önkormányzat lenne a fenntartó...

A bólyi szakképzőről baranyai szakmai körökben egyöntetűen azt tartják, hogy rendezett, jól felszerelt iskola, és az ott folyó szakmai munkát sem érte kifogás. A bólyiaknak azonban nincs a kezükben a döntés. A szakképző iskolákról az országban mindenütt a szakképzési centrumok, illetve az ITM határoz. Hárs József polgármester biztos abban, hogy ha az önkormányzat lenne a fenntartó, akkor minden követ megmozgatnának az iskola megmaradásáért.

Hárs József: Egy évvel ezelőtt értesült a bezárásáról

Hárs József: Egy évvel ezelőtt értesült a bezárásról

Fotó: bolytv.hu

Bár csökkent a gyereklétszám, még négy-öt éve is 300 főnél többen tanultak a bólyi szakképzőben. A létszámcsökkenés általános tendencia a térségben: a nem is távoli múltban nyolcezer fő felett volt a 18 év alatti iskoláskorú gyerekek száma, ez a szám ma ötezer körül van.

Ki tud a víz felett maradni?

Bólyban hosszú ideje működik a vendéglátóipari szakmák képzése. Őket Siklós és Mohács is követte ebben. A hozzájuk közel fekvő, náluk jóval nagyobb Mohács szakközép-iskolája ráadásul az elmúlt években szélesítette is vendéglátós képzési palettáját, főleg, mert más jellegű szakmák oktatását bezárni kényszerült.

Ha egy kistérségben két iskola ugyanazokat a képzéseket indítja el – csúnyábban fogalmazva: az egyik "ráindít" hasonló képzést a másikra –, jellemzően a “nagyobb” marad talpon. Kérdés, hogy a szintén nem messzi Siklós iskolája meddig tudja tartani magát ebben a környezetben, hiszen a létszámcsökkenés őket is érinti.

A Pécsi SZC főigazgatója, Rittlinger Zoltán korábban szakmai igazgatóhelyettese volt a mohácsi szakképző iskolának, Metzger Tibor pedig Pécsett vezette a vendéglátósok képzésével is foglalkozó, Zsolnay Vilmosról elnevezett szakképző iskolát.

A gimnáziumba is könnyebb bekerülni

Azok a pedagógusok és más szakemberek, akik kívülről látják a Bólyban történteket, azt mondják, nemcsak a szakképző iskolák közti (nem hivatalos) versengésnek van szerepe e folyamatokban, hanem a gimnáziumoknak is. A csökkenő gyereklétszám őket is sújtja, ami őket is belehajszolja a "túlélési versenybe”.

Általános vélekedés szerint egy ideje sokkal könnyebb bekerülni a gimnáziumok jó részébe, mint korábban. A lejjebb vitt “küszöb” miatt olyanok is inkább gimnáziumokba mennek, akik amúgy nem feltétlenül ott tanultak volna tovább akár csak tíz évvel ezelőtt is.

Neked ajánljuk