Simonka György a pályázati határidő lejárta előtt a „győztes” cég munkakezdéséről írt bejegyzést

Kis-Magyarország

Egy nappal a közbeszerzési eljárásban szereplő ajánlattételi határidő lejárta előtt Facebook-bejegyzésében már arról írt Simonka György dél-békési fideszes országgyűlési képviselő, hogy a dombegyházi iskola felújításához felvonult a kivitelező.

A mentelmi jogától megfosztott és nagyon súlyos bűncselekményekkel gyanúsított, nemrégiben a Békés megyei választmányi elnökséget megtartani nem tudó fideszes parlamenti képviselő, Simonka György egy látszólag ártatlan, egyben örömteli fejleményről írt július 4-én posztot közéleti Fb-oldalán. Ez arról szól, hogy választókerületében több oktatási intézmény is megújul, s munkák éppen most kezdődnek el.

Vélekedése szerint „Dél-Békésben minden iskola korszerűsítése, bővítése a tervezett ütemezések szerint halad.” Majd megjegyzi, hogy „a tótkomlósi és dombegyházi iskolák felújításához is felvonultak a vállalkozók”, s minden zajlik gördülékenyen. Ám ha kicsit figyelmesebben megnézzük politikusi bejegyzést és a pályázati kiírást, akkor igen furcsa ellentmondásokra lehetünk figyelmesek.

A dombegyházi iskola-felújítás esetében a közbeszerzési eljárásban az ajánlattételi határidő július 5-e 13 óra volt. Az eljárás adatlapját az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer felületéről lementettük. Az ajánlattételi határidőt lehet módosítani, de a módosítás kizárólag arra irányulhat, hogy meghosszabbítsák az ajánlattételi határidőt. Rövidíteni nem lehet.

Simonka (jobbról a második) az övéi körében

Simonka (jobbról a második) az övéi körében

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Nincs még nyertes, de a kivitelező már felvonult

Mindez azért figyelemre méltó, mert Simonka az ajánlattételi határidő lejárta előtt egy nappal, július 4-én azt állította, hogy „felvonultak a vállalkozók”. Így az a furcsa és nehezen magyarázható eset fordul elő, hogy a dombegyházi iskola-felújítás esetében még szerződés sincs, de a nyertes kivitelező már felvonult!?

Még egyszer hangsúlyozzuk, hogy ekkor, azaz július 4-én még nincs pályázati nyertes. Sem hivatalosan, sem félhivatalosan, sem nem hivatalosan. Sőt, ekkor még az ajánlattételi határidő sem járt le. A pályázati eredményhirdetés után hosszú hetek telnek el, míg a tendert megnyerő kivitelező felvonul az építkezéshez, s megkezdődik a tényleges munka.

Ha elhisszük, amit Simonka György állít, akkor több dolog lehetséges. Egy: előre le volt zsírozva a dombegyházi iskola-felújítás közbeszerzése. Kettő: nem tudja az országgyűlési képviselő, hogy mit beszél. Három: a jövőbe lát. Négy: mindez nagyon nincs így rendben.

Neked ajánljuk