A rezsicsökkentés csökkentése 260 milliós többletkiadást jelent a békéscsabai önkormányzatnak

Kis-Magyarország

Békéscsabának augusztustól az év végéig közel nettó 260 millió forinttal kerül többe, hogy az Orbán-kormányzat már június elején eltörölte az önkormányzatoknak a rezsicsökkentést.

„Egy nemrég megjelent kormányhatározat azt tartalmazza, hogy az önkormányzatok rezsicsökkentését a kormány eltörli. Ez miben érinti Békéscsabát? Hogyan fog minket a jövőben ez befolyásolni? Mennyivel lesz drágább a működtetésünk? Erről szeretnék 15 napon belül tájékoztatást kapni polgármester úrtól” – kérdezte Miklós Attila békéscsabai MSZP-s önkormányzati képviselő a június 16-i közgyűlésen Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) polgármestertől. A válasz nemrég született meg.

Az vonatkozó kormányrendelet szerint 2022. augusztus 1-jétől az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények a villamos energia és földgáz szolgáltatás tekintetében nem lesznek jogosultak az egyetemes szolgáltatásra. Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke korábban az mfor.hu kérdésére elmondta, hogy az önkormányzatok 55–60 százalékának komoly nehézséget okoz majd, hogy kifizesse a megemelt villamosenergia árakat. Elsősorban a kisebb, jellemzően kétezer főnél alacsonyabb lélekszámú települések önkormányzatai kerülhetnek bajba. Hozzátette, hogy ezért az önkormányzatok az ingatlanok bérleti díjának emelésére, a gyermekétkeztetés költségeinek növelésére és a közvilágítás teljesítményének csökkentésére kényszerülhetnek 

A jogszabályváltozás az önkormányzati szférában jellemzően az óvodákat, a bölcsődéket, a kisebb kulturális és szociális intézményeket érinti majd, amelyek eddig az egyetemes szolgáltatás keretein belül kedvezőbben vételezték a földgázt, mint a szabad piacon. A korábbi évek fogyasztásait figyelembe véve a Békéscsabán végzett számítások alapján augusztus és december közötti időszak öt hónapjában nagyságrendileg nettó 45 millió forint többletköltség várható a földgázfogyasztás esetében.

„A villamosenergia tekintetében a kormányrendelet valamennyi önkormányzati felhasználási helyet érint, tekintettel arra, hogy 2021 őszén a magas piaci ár miatt eredménytelen közbeszerzés után a kedvező árszabást biztosító egyetemes szolgáltatásba visszaléptettük a fogyasztóinkat 2022. január 1. napjától” – áll Szarvas Péter válaszában. Így pedig az előttünk álló öt hónapban Békéscsabán nettó 208 millió forint többletköltség várható a villamosenergia terén. Ez a csonka évre közel 260 milliós többletköltséget jelent az 59 ezer lakosú Békéscsaba önkormányzatának.

A tájékoztatás szerint a bekövetkezett kedvezőtlen energiapiaci változások ellenére is maximálisan kihasználták a jogszabályok által adott lehetőséget, így hét hónapon keresztül az egyetemes szolgáltatás keretében, a piaci árnál jóval alacsonyabb áron vételezte a villamosenergiát a város.

(Címlapképünkön: Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk