A rezsiemelés miatt nincs pénz egy útfejlesztési pályázat önrészére Mezőkovácsházán

Kis-Magyarország

Egy dél-békési példa jól mutatja, hogy pénzügyileg milyen sanyarú helyzetben vannak az önkormányzatok. Az útfejlesztésre elnyert jelentős összeget első körben visszamondták Mezőkovácsházán, mert hiányzott az 5 százalékos önerő. Aztán jött a fordulat.

Még 2021 decemberében közel 245 millió forint költségvetési pénzt nyert a mezőkovácsházi önkormányzat külterületi utak fejlesztésére úgy, hogy az elnyert támogatás a beruházási költség 95 százalékát fedezte. Így nettó értékben alig valamivel több mint 12 millió forinttal kellett volna mindezt kiegészítenie a nyertes dél-békési járási székhelynek. Némi csodálkozást váltott ki, hogy első körben ezt úgy akarták megoldani: 10 milliós éven túli hitelt vesznek fel az egyik pénzintézettől a Magyar Államkincstár (MÁK) engedélyével. (Néhány évvel ezelőtt a Fidesz-KDNP hozta be azt a szabályt, amely gyakorlatilag gyámság alá vette az önkormányzatokat, és csak engedéllyel vehetnek fel hitelt.)

A hitelfelvétel azonban végül elmaradt, miközben két helyütt összesen valamivel több, mint három kilométer új, aszfaltozott utat építettek volna Mezőkovácsháza közigazgatási határán belül. Ám végül nem csupán a hitel igénybevétele esett kútba, hanem a két beruházás is, mivel az önerőhiányára hivatkozva a helyi képviselő-testület visszamondta az elnyert közel 250 millió forintos pályázatot. Legalábbis ez derül ki október 20-i határozatukból.

Ezt akkor azzal indokolták, hogy

az augusztus elejétől eltelt időszakban előre nem láthatóan felmerülő jelentős többletkiadásokat kell finanszírozniuk.

Ezek közé tartozik a dél-békési városban az ivóvíz- és szennyvízszolgáltatásáért felelős Gyulai Közüzemi Kft.-nek fizetendő pótlólagos költsége, valamint az önkormányzat és intézményei közüzemi díjainak többletköltsége. Mindezek mögött a rendkívüli mértékben megnövekedett energiaárak állnak. Ezért mondta vissza az útépítésre pályázaton elnyert közel negyedmilliárd forintot a mezőkovácsházi képviselő-testület, amely a közbeszerzésre kiírt ajánlattételi eljárást eredménytelennek nyilvánította.

Idén a dél-békési járásközpont 3 milliárd forintos költségvetéssel működik. Ezért többen csodálkoznak azon, hogy egy fontos és nagyösszegű projekt kicsiny önerejét nem képes még úgy sem biztosítani a település, hogy akárcsak 10 millió forint értékéig hitelt vegyen fel egy banktól. Ezt azt jelzi, hogy a feladatok és pénzügyek terén amúgy is kiüresített önkormányzatoknál a rezsiárak emelkedése miatt elképesztően feszített költségvetéssel kénytelenek dolgozni, és a fejlesztésekhez szükséges minimális önerő biztosítására sincs pénz.

Csepreghy Elemér (független) polgármester a Narancs.hu érdeklődésére elmondta, az elmúlt egy hónapban változott a helyzet.

Helyi gazdálkodók vállalták, hogy biztosítják az 5 százalékos önrészt, így 2023-ban megvalósulhat az útfejlesztés.

Azt azonban a település első embere elismerte, hogy most nagyon feszített a dél-békési város büdzséje. A polgármester szerint ez azt jelenti, ha most ki kellett volna fizetni az útfejlesztésre a bruttó 15 milliós önrészt a városnak, akkor részlegesen vagy teljesen néhány önkormányzati intézményt az év végéig be kellett volna zárni, mert működtetésükre nem lett volna pénz.

Közben Erdős Norbert (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról posztolt politikusi Facebook-oldalán, hogy egy másik útszakasz megújult Mezőkovácsházán.

(Címlapképünkön: Csepreghy Elemér és Erdős Norbert. Forrás: Erdős Norbert Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk