Tésenfa, Baranya megye

A tizenhárom méter hosszú könyvtár

  • V. B.
  • 2012. február 24.

Kis-Magyarország

Multifunkciós Mercedes kamion járja Baranya legkisebb falvait. Sokaknak ez a könyvtárbusz az utolsó kapocs a külvilággal.

Tésenfa parányi falucska a siklósi kistérségben, Baranyában. Mindössze pár kilométerre található innen a horvát határ, az egyik legutolsó adat szerint összesen 180-an laknak itt, többnyire idős emberek. Mindössze egy utcája van a falunak, a Kossuth. Tésenfa klasszikus zsáktelepülés: innen tovább már nem megy út, ide pedig a közeli, szintén aprócska Szaporcáról indulva lehet eljutni.  
Mondhatjuk úgy is: itt a „világ vége”, innen nincs tovább. Aki ilyen településen él, annak igencsak szűkösek a munka- vagy akár a szórakozási-kulturálódási lehetőségei.
Utóbbin segít az a furcsa kamion, amely már több mint egy éve tűnik fel Baranyában, Tésenfán és összesen 28 hozzá hasonló  településen, csaknem nyolcezer lakoshoz eljutva. Ez az igen hosszú jármű a Csorba Győző Megyei Városi Könyvtár busza, amelyet a pécsi intézmény egy uniós pályázaton nyert.

A könyvtárbusz által ellátott települések:
Szárász, Hegyhátmaróc, Tófű, Vékény, Mecsekpölöske, Almáskeresztúr, Nyugotszenterzsébet, Ellend, Keszü, Pécsudvard, Gyód, Szemely, Szőkéd, Regenye, Katádfa, Ózdfalu, Gilvánfa, Lúzsok, Piskó, Páprád, Siklósbodony, Kórós, Cún, Tésenfa, Szaporca, Alsószentmárton, Kásád, Illocska

„Nekem azért jó ez a busz, mert személyes ügyeket is tudok intézni rajta” – mondja egy tésenfai lakos. Így folytatja: „Nemrég több álláshirdetésre is elküldtem az önéletrajzomat, és a buszon meg tudom nézni az e-mailjeimet, mert otthon nekem nincs internetelérhetőségem.” Az internet sok faluban még ma sincs bekötve, ezért is fontos ez a busz, ráadásul nyomtatóval is fel van szerelve. Mások főleg a könyvek iránt érdeklődnek: a könyvtárbusz olvasói többnyire a romantikus bestsellereket keresik, de kiemelkedő a szakácskönyvek forgása is.

A könyvtárbusz olyan településekre juttat el könyveket, ahol nincs vagy korábban sem volt könyvtári ellátás. Az ellátandó településekre kéthetente érkezik a busz, és másfél órára parkol le. A többnyire rossz minőségű baranyai utak nem könnyítik meg a mozgását, hiszen a legkisebb falvakba szinte „egyirányú” utakon lehet bejutni. Nem mindennapi látvány az sem, ahogy a 13 méter hosszú, egyedi fejlesztésű Mercedes kamion begördül egy-egy településre. A szolgáltatásban részt vevő helyeken igazi könyvtárbuszmegállók vannak – általában a faluházak előtt. A busz itt kap az informatikai rendszer működéséhez szükséges áramot, és már nyílik is a műholdas parabolaantenna, amely pár perc alatt megtalálja az internetkapcsolatot. Innentől kezdve a busz már kapcsolódik a pécsi báziskönyvtár rendszeréhez, és mehet a kölcsönzés.


A busszal általában két fő érkezik: egy sofőr és egy könyvtáros. A busz a gyerekek körében is népszerű, sokan a Facebook-oldalukat böngészik itt, vagy játszanak a laptopokon. Sok helyen a könyvtárbusz és szolgáltatásai szó szerint az utolsó kapcsolatot jelentik a külvilággal. A mintegy 100 millió forintért vásárolt buszt 2010 decemberében adták át Pécsen. A jármű nemcsak Magyarország, de Közép-Európa legkorszerűbb könyvtárbusza.

Nem csak a buszról szórják Baranyát
A megyében Pécs mellett még Siklós, Szigetvár, Pécsvárad, Mágocs, Sásd és Sellye is mozgókönyvtári szolgáltató központ. Ezek a központok változó számú település könyvtári ellátását végzik hálózatosan, kicsit más formában, mint a könyvtárbusz, de szintén rendszeres időközönként szállítanak könyveket a kistelepülések heti 4–6 órában nyitva tartó könyvtáraiba, így forgatva a helyben lévő könyvállományt.

Figyelmébe ajánljuk