Tésenfa, Baranya megye

A tizenhárom méter hosszú könyvtár

  • V. B.
  • 2012. február 24.

Kis-Magyarország

Multifunkciós Mercedes kamion járja Baranya legkisebb falvait. Sokaknak ez a könyvtárbusz az utolsó kapocs a külvilággal.

Tésenfa parányi falucska a siklósi kistérségben, Baranyában. Mindössze pár kilométerre található innen a horvát határ, az egyik legutolsó adat szerint összesen 180-an laknak itt, többnyire idős emberek. Mindössze egy utcája van a falunak, a Kossuth. Tésenfa klasszikus zsáktelepülés: innen tovább már nem megy út, ide pedig a közeli, szintén aprócska Szaporcáról indulva lehet eljutni.  
Mondhatjuk úgy is: itt a „világ vége”, innen nincs tovább. Aki ilyen településen él, annak igencsak szűkösek a munka- vagy akár a szórakozási-kulturálódási lehetőségei.
Utóbbin segít az a furcsa kamion, amely már több mint egy éve tűnik fel Baranyában, Tésenfán és összesen 28 hozzá hasonló  településen, csaknem nyolcezer lakoshoz eljutva. Ez az igen hosszú jármű a Csorba Győző Megyei Városi Könyvtár busza, amelyet a pécsi intézmény egy uniós pályázaton nyert.

A könyvtárbusz által ellátott települések:
Szárász, Hegyhátmaróc, Tófű, Vékény, Mecsekpölöske, Almáskeresztúr, Nyugotszenterzsébet, Ellend, Keszü, Pécsudvard, Gyód, Szemely, Szőkéd, Regenye, Katádfa, Ózdfalu, Gilvánfa, Lúzsok, Piskó, Páprád, Siklósbodony, Kórós, Cún, Tésenfa, Szaporca, Alsószentmárton, Kásád, Illocska

„Nekem azért jó ez a busz, mert személyes ügyeket is tudok intézni rajta” – mondja egy tésenfai lakos. Így folytatja: „Nemrég több álláshirdetésre is elküldtem az önéletrajzomat, és a buszon meg tudom nézni az e-mailjeimet, mert otthon nekem nincs internetelérhetőségem.” Az internet sok faluban még ma sincs bekötve, ezért is fontos ez a busz, ráadásul nyomtatóval is fel van szerelve. Mások főleg a könyvek iránt érdeklődnek: a könyvtárbusz olvasói többnyire a romantikus bestsellereket keresik, de kiemelkedő a szakácskönyvek forgása is.

A könyvtárbusz olyan településekre juttat el könyveket, ahol nincs vagy korábban sem volt könyvtári ellátás. Az ellátandó településekre kéthetente érkezik a busz, és másfél órára parkol le. A többnyire rossz minőségű baranyai utak nem könnyítik meg a mozgását, hiszen a legkisebb falvakba szinte „egyirányú” utakon lehet bejutni. Nem mindennapi látvány az sem, ahogy a 13 méter hosszú, egyedi fejlesztésű Mercedes kamion begördül egy-egy településre. A szolgáltatásban részt vevő helyeken igazi könyvtárbuszmegállók vannak – általában a faluházak előtt. A busz itt kap az informatikai rendszer működéséhez szükséges áramot, és már nyílik is a műholdas parabolaantenna, amely pár perc alatt megtalálja az internetkapcsolatot. Innentől kezdve a busz már kapcsolódik a pécsi báziskönyvtár rendszeréhez, és mehet a kölcsönzés.


A busszal általában két fő érkezik: egy sofőr és egy könyvtáros. A busz a gyerekek körében is népszerű, sokan a Facebook-oldalukat böngészik itt, vagy játszanak a laptopokon. Sok helyen a könyvtárbusz és szolgáltatásai szó szerint az utolsó kapcsolatot jelentik a külvilággal. A mintegy 100 millió forintért vásárolt buszt 2010 decemberében adták át Pécsen. A jármű nemcsak Magyarország, de Közép-Európa legkorszerűbb könyvtárbusza.

Nem csak a buszról szórják Baranyát
A megyében Pécs mellett még Siklós, Szigetvár, Pécsvárad, Mágocs, Sásd és Sellye is mozgókönyvtári szolgáltató központ. Ezek a központok változó számú település könyvtári ellátását végzik hálózatosan, kicsit más formában, mint a könyvtárbusz, de szintén rendszeres időközönként szállítanak könyveket a kistelepülések heti 4–6 órában nyitva tartó könyvtáraiba, így forgatva a helyben lévő könyvállományt.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.