Botrány a Táncsics Gimnázium körül: visszavonulót fúj az egyház

Kis-Magyarország

Az evangélikus egyház mégsem nyújt be az EMMI-hez szándéknyilatkozatot az orosházi Táncsics Gimnázium átvételéről. Valószínűleg nem ez az utolsó lépésük az ügyben.

A honi lutheránus egyház legmagasabb döntéshozó fóruma, a Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma nemrégiben úgy döntött, hogy nem nyújtanak be a Táncsics Gimnázium átvételére vonatkozó szándéknyilatkozatot az oktatást is felügyelő emberminisztériumhoz.

A Narancs.hu még január első felében számolt be arról, hogy van ilyen szándék, az orosházi evangélikusok mérlegelik a patinás Békés megyei középiskola átvételének lehetőséget, ahogy ezt akkor Ördög Endre igazgatólelkész is megerősítette érdeklődésünkre.

A szabályok szerint a szándéknyilatkozat megtételére február végéig lett volna lehetőségük, így 2020 szeptemberétől kezdődhetett volna az új fenntartóval az oktatás a Táncsics Gimnáziumban. Az evangélikusok azonban a rendelkezésre álló határidőnél előbb döntöttek, visszavonulót fújva.

„A mostani döntés nem jelenti azt...”

Az ügyben kiadott sajtóközleményből kiolvasható, hogy ez a döntés időleges, és pár év múlva visszatérhetnek rá.

„A Táncsics Gimnázium a városé!" Azért erre ne vegyünk mérget

Maradhat-e világnézetileg semleges oktatás nélkül egy magyar középváros? Felmerült annak a lehetősége, hogy a dél-békési térség legjobb és legnagyobb középiskolája, az állami kézben lévő Táncsics Gimnázium az evangélikus fenntartásba kerülhet. Kibontakozóban a társadalmi ellenállás, de az egyház sem ront ajtóstul a házba. Sok múlik a szülőkön is. „A Táncsics Gimnázium a városé!"

Az orosházi nem vallásos közösség attól félti a közel 30 ezres dél-békési várost, hogy középiskola szinten megszűnne a világilag semleges oktatás a településen. Januári sajtótájékoztatóján erre hívta fel a figyelmet Fetser János korábbi polgármester és volt országgyűlési képviselő, aki jelenleg a helyi testület MSZP-s tagja. Akkor Fetser a szülői munkaközösség felelősségére hívta fel a figyelmet. Ha ők minimális többséggel is, de nem támogatják a kezdeményezést, akkor ez blokkolja a fenntartóváltást.

false

 

„A testület figyelembe véve a döntés előkészítés folyamata során kialakult véleményeket, és mérlegelve az átvétel egyházi, stratégiai, társadalmi körülményeinek jelen állás szerint rendelkezésre álló információit, nem nyújt be az intézmény átvételére vonatkozó szándéknyilatkozatot az Emberi Erőforrások Minisztériumának. A mostani döntés meghozatala nem jelenti azt, hogy az evangélikus egyház a saját oktatási szerepvállalásának ne látná továbbra is azon pozitívumait, amelyek meggyőződésünk szerint, függetlenül a fenntartó szervezet keresztény értékrend iránti elkötelezettségétől, mindenki számára többletet közvetítenek. Ezen felül nem kívánjuk figyelmen kívül hagyni azokat a helyi véleményeket sem, amelyek megfontolandó alternatívát látnak az egyházi fenntartás megvalósulásában” – áll abban a sajtóközleményben, amelyet Ördög Endre orosházi evangélikus igazgatólelkész adott ki.

Megosztó vagy bele lehet állni?

Ördög Endre a Narancs.hu-nak elmondta, hogy az átvétel esetleges elindításával kapcsolatban nem volt meg a kellő előkészítettség, s nem rejtette véka alá, hogy a középiskolának helyben figyelemre méltó a társadalmi beágyazottsága.

Ördög Endre

Ördög Endre

Fotó: evangelikus.hu

 

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, őket többen és többször megkeresték, hogy az evangélikus egyház a jövőben jó gazdája tudna lenni a gimnáziumnak. „Egyelőre nem látunk tisztán, sokan sokfélét mondanak, de ezek a kijelentések és vélemények olykor teljesen kizárják egymást. Ma még nem eldönthető, hogy a fenntartóváltást célzó lépésünk helyben megosztó volna, vagy nem, így bele lehet állni. Éppen ezért a saját lelkiismeretünk megnyugtatása érdekében tovább tájékozódunk és társadalmi vitát szeretnénk” – mondta a Narancs.hu-nak Ördög Endre.

Helyi népszavazás kell!

Más véleményen van Fetser János, aki előrebocsátotta, hogy itt nem a középiskoláról történt lemondásról, hanem taktikai visszahúzódásról van szó. Elmondta, hogy a fenntartóváltással szembeni aggályaik egyelőre sikeresek, mert enélkül megszületett volna az evangélikusok részéről a szándéknyilatkozat az Emmihez.

Fetser János

Fetser János

 

 

A helyi ellenzéki politikus rossznak tartja az fenntartóváltás menetrendjét. Elégtelennek gondolja, hogy egy kis helyi közösség presbitériumának felterjesztése alapján az országos grémium fordul, vagy sem az oktatást felügyelő emberminisztériumhoz, amely végül dönt az ügyben. Valós társadalmi vitára lenne szükség Fetser János szerint. Aki reagálva az evangélikusok sajtóközleményére nem látja az egyházi oktatás pozitívumait, Orosházán különösen nem.

„Itt az evangélikusoké a Székács József Általános Iskola és Gimnázium, de a szakmai eredményei gyengék, ez az iskola nem vonzó. Továbbra sem értem, miért volna szüksége az evangélikusoknak helyben két gimnáziumra” – hangsúlyozta a MSZP-s politikus. Fetser kifogásolta, hogy az egyik legérintettebb csoportot, a Táncsics tanári karát nem vonták be a diskurzusba. Úgy véli, fenntartóváltás esetén tanárok mehetnek el, ami befolyásolja a középiskola színvonalát, egyben az ott tanuló diákok felvételi esélyeit is.

Az önkormányzati képviselő arról is hallott, hogy a Szeged-Csanádi Katolikus Egyházmegyével is tárgyaltak helyiek az iskola átvételéről. „A Táncsics Gimnázium nem egy útszéli prosti, hogy az viszi, aki többet ad érte. Ellenben a Táncsics a helyi üveggyárral és fürdővel együtt Orosháza ékköve, amit óvni, védeni és fejleszteni kell. Ilyen horderejű ügyekről csakis népszavazásnak szabadna döntenie” – hangsúlyozta a helyi szocialista képviselő.

Figyelmébe ajánljuk