Addig gyalázta a Fidesz Márki-Zayt, amíg a polgármester óriási fölénnyel meg nem nyerte a választást

Kis-Magyarország

A szolidaritás új módon vált fontos közösségi élménnyé Hódmezővásárhelyen.

Ungár Péter (LMP) azt írta ki szombaton a Facebookra, hogy Márki-Zay Péter futóbolond, távozzon a közéletből. Márki-Zay ugyanis az ATV-ben történelminek nevezte azt a helyzetet, hogy a Fidesz „egy nyíltan meleg főpolgármester-jelöltet támogat”. Azt is mondta, Orbán Viktorék zsidó neveket adtak a gyerekeinek. Ilyeneket tényleg nem mond felelős politikus. Márki-Zay azonban nem távozik, vasárnap harmadszor is polgármesterré választották Hódmezővásárhelyen.

Minden körzetben az ő mozgalmának jelöltje győzött. A Fidesz ismét csak listás képviselőket delegálhat a vásárhelyi közgyűlésbe. A polgármesterre 12 ezer 505-en szavaztak. Ez a 2019-es 13 ezer 478-hoz képest csökkenés, de nem olyan nagy annak fényében, hogy most nem támogatta Márki-Zayt sem az MSZP, sem a DK. Ráadásul független, valamint mi hazánkos ellenfele is volt a fideszes Grezsa István mellett (aki 2019-ben még 10 ezer 42 voksot kapott, míg most vasárnap 8658-at). A választásokon véleményt nyilvánító vásárhelyiek többsége kitart a mellett a politikus mellett, aki az országos közéletben leginkább meggondolatlan kijelentései miatt ismert.

Aki megkérdezi vásárhelyi ismerőseit, mit szeretnek benne, közhelyes válaszokat hallhat: Márki-Zay gyalog megy be a hivatalba, eljár a piacra, meg lehet szólítani az utcán, szóba áll mindenkivel. Nyílt, kimondja, amit gondol rólad, szemtől szembe, de nem haragtartó.

Talán ez utóbbi tulajdonsága számít a legjobban.

Amikor MZP 2018 elején az első – időközi – választására készült, a Szent István téri templomban a mise végén családostul végig kellett hallgatnia, ahogyan a másik katolikus templom plébánosa szót kér és arra biztatja a híveket, hogy ne a jelenlévő Márki-Zay Péterre, hanem fideszes ellenfelére szavazzanak. MZP mégis nyert. A polgármesteri hivatalban nem sokkal később a titkárnő megkérdezte tőle, hogy azt az atyát is meghívják-e az újévi koccintásra a városházára. Márki-Zay azt mondta, ha nincsenek is jóban a plébánossal, ő képviseli a belvárosi katolikusokat, neki polgármesterként együtt kell működnie vele. A titkárnő erre azt mondta, addig az volt a szokás, hogy akire „a főnök” megharagudott –Hódmezővásárhelyen 2002 óta Lázár Jánosra hivatkoztak így a beosztottai, a választókerületéhez tartozó másik városban, Makón most is így emlegetik –, azt nem hívták koccintani, és egyéb módon is érzékeltették vele és a környezetével, hogy bajban van.

Nincs vásárhelyi csoda – ez volt a tanulság Berényi Károly alpolgármester beszédének, amit a 2022-es országgyűlési választások vásárhelyi kampányzáróján mondott –, egyszerűen

a Lázár-rendszer hétköznapi szenvedő alanyai, azokkal együtt, akik simán csak féltek tőle vagy gyűlölték a befolyásos fideszes politikust, kritikus tömeggé nőttek.

Aztán akadt valaki, aki melléjük állt és megmutatta, milyen sokan vannak. Egy idő után ők is kiálltak a nyilvánosság elé, nem törődve azzal, hogy egy fantomszervezet röplapokon listázza őket. Márki-Zay kampányeseményeinek egy része az ilyen emberek melletti demonstráció volt. A szolidaritás új módon vált fontos közösségi élménnyé a városban. Hódmezővásárhely önkormányzatát nem szereti a kormány, ezt mondja is, meg érzékelteti is a fejlesztésre szánt forrásokon keresztül. Ami ott megépül, az gyakran helyi vállalkozók fölajánlásának köszönhető, amit a polgármester mindig nyilvánosan köszön meg. Amikor elkezdték bezárni a postahivatalokat, a Klauzál utcai üzlettulajdonosok komolyan szervezték, hogy együtt beszállnak a kisposta további fönntartásába.

A vásárhelyi fideszesek jó Bourbonokhoz méltó módon most is azt sulykolták, Márki-Zay gyűlöletet kelt és megosztja a várost. Aztán persze a békepárti Fidesznek sikerült úgy lebonyolítani a kampányt, hogy az utolsó napon az egyik jelöltje tettleg bántalmazta az utcán MZP egyik emberét. Orbán Viktor miniszterelnök pedig a városban járva úgy sétált el az őt üdvözlő Márki-Zay mellett, hogy nem fogadta el a feléje nyújtott békejobbot.

Magyarországon helyi önkormányzati választást már simán megnyerhet olyan politikus, aki beszélő viszonyban akar maradni mindenkivel és nem bosszúálló.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!