Ipolytarnóc

Áder segítségét várják az árvízkárosultak

  • Matkovich Ilona
  • 2013. február 28.

Kis-Magyarország

Újra megáradt a falu melletti Ipoly, így fél tucat tarnóci családnak ismét költöznie kellett otthonából. Pedig nem kéne nekik: korábban 50 millió forint volt elkülönítve helyzetük rendezésére, ám a pénzt egyszer csak zárolták.

Bár a hétvégén még fogadkoztak, hogy idén nem mennek sehová, hétfőre tarthatatlanná vált a helyzete annak a hat családnak, amelynek tagjai az apró nógrádi falu Ipolyhoz közeli szakaszán élnek (a róluk szóló korábbi riportunkat itt olvashatja), miután az utóbbi napok esőzése miatt több észak-magyarországi folyó is megáradt. Ipolytarnócon a katasztrófavédelem segítségével 35 főt költöztettek ki a hét eleje óta – ezeknek a családoknak az otthonát már hetedik alkalommal öntötte el a falu melletti folyó 2009 óta.

Kedd délelőtti ottjártunkkor a helyi iskolaépület egyik tantermébe kitelepített lakók épp azt latolgatják, hogyan oldják meg az étkezést, hiszen az épületben nincs főzésre alkalmas hely. (Ebben is, mint más egyébben, a katasztrófavédelem segítségére számítanak majd).

Így lehet közlekedni


Így lehet közlekedni

Fotó: A szerző felvétele

A Bada család már rutinos költöző: amikor jön a víz, ölbe kapják a gyerekeket, és irány a régi iskola, ahol matracokon alszanak az ár levonultáig. A bútorokat most is időben „feltéglázták”, de az utolsó pillanatig maradtak a házban, mert ilyenkor mindenük szabad prédává válik. „A katasztrófavédelem és a rendőrség minden segítséget megad, de ez nem megoldás. A házunkba már nem merünk visszaköltözni, olyan állapotban van.”

Évek óta tartó kálvária

Amint korábbi cikkünkben megírtuk: a szóban forgó településrészt évek óta elönti az Ipoly. Ezért szeretett volna a település korábban gátat építeni, ehhez azonban nem kapták meg a szükséges engedélyeket. Ezután az akkori polgármester, Szabó Tibor Illés Zoltán államtitkárral és Becsó Zsolt megyei közgyűlési elnökkel egyeztetve végül arra jutott, hogy az állam kisajátíthatná az érintett nyolc „árvízi” házat. A 2011 decemberében beadott, 50 milliós költségmódosítási javaslatot meg is szavazta az Országgyűlés, a salgótarjáni kormányhivatal elkészítette az értékbecslést, az érintettek pedig kiválasztották az ingatlanokat, és készülődtek a költözéshez.

Utcafront


Utcafront

Fotó: A szerző felvétele

Csaknem egy év múlva, 2012 novemberében jött a hír, hogy a Belügyminisztérium az Országgyűlés korábbi határozata dacára, költségtakarékossági okokból, zárolta az ipolytarnóci árvízkárosultak elköltöztetésére megszavazott 50 millió forintot, amelyből nemcsak a házak megvásárlására, hanem a költöztetésre és a tereprendezésre is futotta volna. Ezután mondott le a település polgármestere, Szabó Tibor.

Talán majd Áder

A továbbra is nehéz helyzetben lévő tulajdonosok helyzetükről nemrég levelet írtak Áder Jánosnak. Választ eddig ugyan még nem kaptak, de remélik, a köztársasági elnök ügyükben közbenjár, és a belügyminiszter – vagy aki ezt megteheti – végül felszabadítja az Országgyűlés által korábban már megszavazott pénzt. Badáék például egy salgótarjáni lakást néztek ki: nekik a költözéshez és a nyugodt élethez hárommillió forint segítségre lenne szükségük.

 

Az átmeneti szállás


Az átmeneti szállás

Fotó: A szerző felvétele

 

Az érintett nyolc, Ipoly által rendszeresen veszélyeztetett házból egyébként kettő már régóta üresen áll. A legszélső teteje korábban leégett, a második, még a századfordulón épült, impozáns porta nyugdíjas tulajdonosa az állandó árvízveszély miatt nem mer kiköltözni a szüleitől örökölt házba a balassagyarmati panellakásából. Azt mondja, nyugdíjas éveiben gazdálkodni szeretett volna itt, de amióta a nyolcvanas évek végén az Ipoly folyó túlsó, szlovák oldalán megépült a gát, a Rákóczi utca utolsó házait, így az övét is rendszeresen elönti a víz, és a homokkő épületen életveszélyes repedések keletkeztek. Szerinte az államnak azért kellene legalább valamilyen szinten kárpótolnia őt, mert az építkezés idején még nem állt a gát a szlovák oldalon. A gát megépülése után viszont volt olyan év, amikor tízszer öntött ki a folyó a védtelenül hagyott magyar oldalon, ilyenkor pedig ömlik be a víz a házakba, ahol csak tud.

Figyelmébe ajánljuk