„Ez a meghívásos közbeszerzés úgy bűzlik, ahogy a korábbiak” – feljelentést tesz az orosházi MSZP-s képviselő

Kis-Magyarország

„Nem a lóláb lóg ki, hanem ez maga a lóláb” – így értékelt egy általa előre lezsírozottnak mondott meghívásos közbeszerzést még a márciusi orosházi testületi ülésen Fetser János MSZP-s önkormányzati képviselő. Ezt a jegyző, valamint a fideszes polgármester tagadta. Hamarosan feljelentés születik az ügyben.

Az orosházi önkormányzathoz köthető és két nemrégiben elkaszált szabálytalan közbeszerzési eljárás után egy harmadik körvonalai tűntek fel a láthatáron. Erről folyt élénk vita a Viharsarok ipari centrumának is nevezett Orosházán, a márciusi képviselő-testületi ülésen. Két korábbi meghívásos orosházi közbeszerzéssel komoly aggályok merültek fel. Mind a helyi Dotto-vonat beszerzéséről, mind az ún. Pilot-program szabálytalanságairól már beszámoltunk. Kiderült, hogy mindkét esetben előre egyeztetett a kiíró vagy annak megbízottja és a pályázók. Így előre eldöntötték, ki lesz a nyertes, amellyel befolyásolták az eljárás egészét.

A márciusi orosházi testületi ülésen mások mellett terítéken volt, hogy még 2018-ban egy Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázat keretében több mint 90 millió forintot nyertek a helyi óvodák energetikai korszerűsítésére. A pályázat előkészítését még ugyanebben az évben 6,2 millió forintért vállalta a Projektfelügyelet Kft. az orosházi önkormányzatnak. Hogy pontosan mit végzett a cég, nem tudni. Annyi bizonyos, hogy ezt a szerződést 2020-ban az orosházi önkormányzat felbontotta, s egyúttal 1 millió 240 ezer forintot fizetett cégnek.

„Öt év kellett ahhoz, hogy az elnyert pályázathoz még a tervezést se indítsák el?” – kérdezte Dávid Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármestertől a március 16-i testületi ülésen Fetser János, mikor meglátta az előterjesztést.

Ebben az szerepel, hogy újra nekifutnak a már öt évvel ezelőtt elnyert projektnek, amely hat helyi óvodai telephely energetikai korszerűsítéséről szól.

Fetser jelezte, hogy a közgyűlést megelőző bizottsági ülésen azt a választ kapta a kormánypárti városvezetőtől, hogy „sok apró összetevője van a csúszásnak, de arra nincs idő, hogy mindezt elmondja”. A szocialista önkormányzati képviselő ezért még egyszer megkérdezte, hogy mik voltak a csúszás okai. Emellett azt is firtatta: mi annak a magyarázata, hogy nem nyílt, hanem meghívásos pályázatot bonyolítottak le a tervezési munkákra, s mi áll amögött és ki döntött arról, hogy két dusnoki és egy mohácsi céget hívtak meg erre a projektre. (Dusnok Bács-Kiskun, Mohács Baranya megyében van.) Ám felvetéseire nem kapott választ. A mostani történetben a korábbi közbeszerzési umbuldák megismétlését látta Fetser, továbbá azt, hogy a tervezési munkáért járó pénzek messze túláraztottak. Ezt szerinte az is bizonyítja, hogy a végül nyertes cég, a dusnoki székhelyű DGR Projekt Kft. közel bruttó 10 millióért nyerte el a munkát, ezért korábbi pályázatnyerés ide vagy oda, az erre szánt összeg nem elég. Azt most az orosházi önkormányzati kasszából kell közel 3,3 millió forinttal ki kell egészíteni.

Az ülésen előbb Dávid Zoltán polgármester, majd Burai Mihály jegyző utasította vissza, hogy ő döntött volna arról, mely cégeket hívják meg az energetikai beruházás tervezésére. Ezt végül Molnár Béla (Fidesz-KDNP) társadalmi megbízatású alpolgármester vállalta magára, aki azonban az ülésen többszöri kérdés ellenére sem beszélt arról, hogy milyen alapon hívta meg éppen ezeket a cégeket. Ugyanakkor leszögezte, Fetser János sejtetése ellenére semmifajta előzetes egyeztetés nem volt a cégekkel, hiszen az eljárásjogilag szabálytalan volna.

Múlt csütörtöki Facebook-bejegyzésében mindezt „aljas, átlátszó trükknek” nevezte a MSZP-s képviselő. Hozzátéve, ha az eltelt négy évben nyílt pályázati felhívás lett volna, akkor véleménye szerint a tervezést fele, vagy negyed áron is el lehetett volna készíteni. Mindezt „ez törvényes lopásként” jellemezte. Fetser a Narancs.hu-nak elmondta, az elmúlt másfél hónapban két képviselő-testületi és egy bizottsági ülésen kérte a polgármestert és a jegyzőt, hogy az idevágó szabályozás értelmében bocsássák a rendelkezésére az energetikai beruházás tervezéséről szóló pályázati felhívást és a beérkezett ajánlatokat. Ám ez a mai napig nem kapta meg.

Hozzátette, a tervezésre kiírt meghívásos közbeszerzési pályázat győzteséről a céginformációs rendszerben kiderült, hogy csak 2021 decemberétől tüntet fel bevételt. Arról nem beszélve, hogy a hivatalosan feltüntetett tevékenységei körei között a tervezés nem is szerepel. „Ez a meghívásos közbeszerzés is éppen úgy bűzlik, hogy annak idején a városi kisvonaté és a Pilot-programé. Itt nem a lóláb lóg ki, ez maga a lóláb. Ezért, s azért mert képviselőként nem kapok válaszokat kérdéseimre sem a polgármestertől, sem a jegyzőtől,

hamarosan büntetőfeljelentést teszek az ügyben a rendőrségen”

– mondta portálunknak az orosházi szocialista önkormányzati képviselő.

Az orosházi képviselők többsége előbb leszavazta, hogy az energetikai korszerűsítés megtervezéséről név szerinti voksolás legyen, majd pedig a többség mindent rendben találva elfogadta ezt a napirendi pontot.

(Címlapképünkön az orosházi polgármesteri hivatal)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk