Amikor a polgármester újságot csinál – Összeférhetetlenség Csobánkán

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. jan. 23., 06:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Közel egy évvel ezelőtt lett a falu saját hírlevelének felelős kiadója a polgármester. Pedig az önkormányzati törvény világosan kimondja: a két poszt összeférhetetlen.

„Csobánka Község Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy 2013. március 1. napjával elektronikus formátumú és 500 példányszámú önkormányzati hírlevelet kíván indítani, melynek érdekében felkéri a polgármestert, hogy kérjen be 3 darab ajánlatot különböző ajánlattevőktől” – olvasható a falu közgyűlésének majd egy évvel ezelőtti határozatában. Ezt követően információink szerint végül 800 példányban terjesztették a négyoldalas, Hírlevél – Csobánka, a Pilis gyöngyszeme című kiadványt Csobánkán.


false

A kiadvány felelős kiadója maga a polgármester, Winkler Sándor Józsefné (KDNP) volt. Csakhogy az önkormányzati törvény szerint ez nem lehetséges, a két poszt összeférhetetlen, ám ezt a helyi kritikát az önkormányzat hivatal figyelmen kívül hagyta. (A hírlevelet eközben a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság is nyilvántartásába vette.)

Egy helyi lakos azonban a Pest Megyei Kormányhivatalhoz fordult, amely a következő megállapítást tette: az önkormányzati törvény kimondja, „a polgármester illetve önkormányzati képviselő nem lehet – egyebek mellett – helyi és közéleti médiaszolgáltató, lapkiadó, lapterjesztő vezetője, vezető testületének tagja, ügyvezetője ezek vezető állású alkalmazottja.”
Azaz a kormányhivatal hasonló megállapításra jutott, mint helyben többek. A lapunk birtokába jutott levél december 19-én kelt, ám a nevezett lap végül – lehetséges, épp a vizsgálat hatására – tavaly december 12-én megszűnt.

Az ügyhöz tartozik, hogy ennek a kiadványnak az előzménye sem volt éppen hibátlan: 2012 tavaszán arról számoltunk be, hogy Csobánka Újság az évi 5. számában 214 helyesírási hibát vétettek, miközben mindössze egy hatoldalas kiadványról volt szó. A lapot – melyet számonként 70 ezer forintos szerkesztési honoráriummal állítottak elő - később az önkormányzat már nem finanszírozta.

Jogsértő eset?

Ha Ön vidéken él, és jogsértő eset, vagy visszaélés jut tudomására, írja meg nekünk a kismagyarorszag@narancs.hu címre, és mi utána járunk!

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. jan. 23., 06:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...